Arabayı Nasıl Sürdüğünüz Alzheimer Olup Olmadığınızı Gösterebilirmiş

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre araç sürüş tarzı, sürücünün alzheimer olup olmadığının anlaşılmasında yardımcı oluyor. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre model oluşturan uzmanlar, yüzde 90'a kadar doğru tespitlere ulaşabiliyorlar.


Kanada'da hizmet vermekte olan Toronto Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, araç sürüş tarzlarının sağlıkla ilgisini ölçen bir araştırma yaptı. Yapılan araştırma, çok garip bir sonucu ortaya koydu. Araştırma kapsamında 65 yaş ve üzerinde olan 139 kişinin araba sürüş tarzını bir yıl boyunca inceleyen uzmanlar, araba sürüş tarzı ile alzheimer hastalığı arasında bir bağ olduğu sonucuna ulaştılar.


Bilim insanları, araştırmaya dahil edilen kişilerin yarısı kadarının, çok erken ya da klinik öncesi seviyede hasta olduğunu biliyordu. Sağlıklı insanlarla bu insanları karşılaştıran uzmanlar, iki grup arasında bazı önemli farklılıklar olduğu sonucuna ulaştılar. Örneğin alzheimer hastaları; arabaya binip bir yere gitmeye sıcak bakmıyor, alternatif yolları tercih etmiyor, aniden şerit değiştiriyorlardı.

Yapılan araştırmayla oluşturulan tahmin modeli, yüzde 90'a kadar doğru sonuç veriyor​


Alzheimer


Araştırmanın başındaki isim olan Sayeh Bayat, araştırmacılardan elde ettikleri veriler ile bir tahmin modeli oluşturduklarını ve bu modeli test ettiklerini belirtiyor. Modelin, alzheimer hastalığına genetik yatkınlığı ölçen polipoprotein E testi olmadan yüzde 85, polipoprotein E testinin sonucuyla birlikte ise yüzde 90'a kadar doğru sonuç verdiğini açıklayan Bayat, bu oranların alzheimerın erken teşhisi için muhteşem olduğunu ifade ediyor.


Yapılan araştırma, tıp dünyasında heyecan yarattı. Zira uzmanlar, alzheimer hastalığının yavaşlatılabilmesinin en önemli koşulunun, erken teşhis olduğunu ifade ediyorlar. İşte Sayeh Bayat ve ekibinin oluşturduğu tahmin modeli, insanların alzheimer olup olmadıklarını anlama konusunun erkenden anlaşılabilmesini sağlaması nedeniyle çok önemli. Ayrıca bu modelin kullanılabilirliğinin maliyetinin çok düşük olması, belirli bir yaşa gelmiş ya da alzheimer şüphesi olan herkesin kolaylıkla test edilip, teşhis koyulmasını sağlayabilir.

Alıntı
 
Top