• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Aöf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümü

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümü son yıllarda popülerliğini yitiren bölümlerden birisi. Her ne kadar popülerliğini yitirmiş olsada bu bölümü daha fazla bilinçli kişi tercih etmeye başladı. En azından tercih edenler ileride ne iş yapacaklarını biliyor, okuma amaçları var. Karambole girip okul olsun diye okumuyorlar. Yazımızın devamında Açıköğretim Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümü ile ilgili genel bilgileri, sınav tarihlerini, verilen dersleri görebilirsiniz.

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri Bölümü mezunları ne iş yapar?
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerini bitirenler “lisans diploması” almaya hak kazanırlar ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Uzmanı Ünvanı ile iş piyasası, sosyal sigorta, iş mevzuatı, toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak, teklifler geliştirirler. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri uzmanı, ayrıca, devletin genel sosyal politikası ile sosyal güvenlik ve endüstri ilişkileri politikasını planlama, düzenleme ve geliştirilmesinde; ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarında, sosyal işlerin düzenleme ve yürütülmesinde; kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör işletmelerinin çalışma, işçi -işveren ilişkileri ile diğer sosyal işlerin düzenlenmesi ve yönetiminde de etkili bir rol oynar.

Bu alanda öğrenim görenler, DPT, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurt içi ünitelerinde, SSK, Bağ Kur, T.C. Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarında, müfettiş, uzman ve ateşe olarak öteki bakanlıkların sosyal işler bölümünün yönetiminde; işçi ve işveren kuruluşlarında;kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinde yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. İşçi ve işveren sendikalarında Toplu Sözleşme Uzmanı olanakları bulunmaktadır. Mezunlar ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme bölümleri mezunlarırun çalışabilecekleri öteki alanlarda da görevalabilirler. Özel sektörde ilerleme şahsi yetenek ve yabancı dile bağlıdır. Kazanç devlet sektöründe yürürlükteki kanunlarla, özel sektörde sözleşme ile tespit edilir. Özel sektörde ödemeler devlet sektöründekinden daha doyurucudur. Kamu ve özel kuruluşların personel yönetimi bölümlerinde bu program mezunları tercih edilmektedir.
 
Top