• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Antibiyotik kullanimiyla ilgili bilmemiz gerekenler

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Antibiyotikler kışın hemen hemen hepimizin sıkça başvurduğu ilaçların başında gelir. Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan antibiyotikler zamanla sık kullanılmaları sonucu mikroorganizmaların direnç geliştirmesine neden olmuşlardır.

İçerikleri güncellenerek mikroorganizmalarla savaşacak hale getirilse de bir süre sonra tekrar direnç geliştiren bakteriler sayesinde antibiyotikler eskisi kadar popüler olmamaya başlamıştır.

Antibiyotikler genellikle grip ve nezle gibi virüslerin tedavisinde etkili değildir. Sadece bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlara karşı etkili olan antibiyotikleri kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gereklidir. Boş yere veya bilinçsizce kullanılan bu ilaçlar hem metabolizmamıza hem de bağışıklık sistemimize zarar verir.

Antibiyotik kullanımıyla ilgili bilmemiz gereken konular nelerdir?

1. Ateşimiz çıktığında antibiyotik kullanabilir miyiz?

Antibiyotikler ateş düşürücü veya ağrı kesici ilaçlar değildir. Bu yüzden bu gibi semptomlar görüldüğünde bu tür ilaçların alınmaması gerekir. Virüs kaynaklı soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklarda da antibiyotik işe yaramaz. Bu ilaçlar sadece mikropların neden olduğu hastalıklar için kullanılmalıdır.

2. Antibiyotiklere karşı direnç geliştirmemiz durumunda ne olur?

Sık kullandığımız zaman vücudumuz antibiyotiklere karşı direnç geliştirir ve bünyemizde etki göstermemeye başlar. Tedavisi uzun süren enfeksiyonlar, hastalıkların görülmesinde artış gibi durumlarla karşılaşabiliriz.

3. Antibiyotiklerin direnç geliştirme dışında başka zararları var mıdır?

Antibiyotikler bilinçli kullanılmadıkları zaman direnç geliştirmelerinin yanında bazı yan etkilerle de vücudumuza zarar verebilir. Yanlış kullanımı ishal, baş ağrısı, karaciğer ve böbrek sorunları gibi pek çok yan etkiye sebep olabilir.

4. Başkasının kullandığı antibiyotik bende işe yarar mı?

Antibiyotikler yaş, hastalık geçmişi ve kronik hastalık tablonuza göre doktorunuz tarafından muayene sonucu belirlenir. Bu yüzden herkese reçete edilen antibiyotik farklı olacaktır. Başkasında işe yarayan bir antibiyotik sizde tam tersi etkiler gösterebilir. Bu yüzden doktor tavsiyesi dışında bu ilaçları kullanmak doğru değildir.

5. Antibiyotik tedavisine ara verilince ne olur?

Antibiyotik tedavisine ara vermek hem mikropların tekrar çoğalmasına hem de geç iyileşmenize neden olur. Böylece tedavide başarı elde edilemez veya hastalık tekrar etkisini göstermeye başlar. Bu nedenle hekiminizin önerdiği doz ve zamanda antibiyotik kullanımına özen göstermelisiniz.

Alinti
 
Top