Anti Lübnan Dağları

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Anti Lübnan Dağları

Lübnan'ın uydu görüntüsü. Kıyıya yakın karla kaplanmış alan Lübnan Dağlarını, karanın içlerindeki karla kaplı alan ise Anti-Lübnan Dağlarıdır.

Anti Lübnan Dağları ya da Doğu Lübnan Sıradağları (Arapça: Cebelü'ş-Şarki ya da Lübnanü'ş-Şarki), Ortadoğu'da, Suriye-Lübnan sınırı boyunca kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dağ sırası.

Koşut olduğu Lübnan Dağlarından, Bikaa Vadisiyle ayrılır. Sıradağların yaklaşık 150 km uzunluğundadır. Denizden ortalama yüksekliği 2,000 metre olmasına karşın, 2400 metreyi aşan pek çok doruğu vardır. Kuzeyde, Suriye'deki ovalardan başlayarak yükselir, güneyde Zabadani Sırtıyla Hermon Dağından ayrılır. 2,814 m yüksekliğindeki Hermon Dağı, bazen Cebelü'ş-Şarki'nin güney uzantısı kabul edilir. Dağ sırasının, yılın büyük zamanı karla kaplı olan zirve noktaları aynı zamanda Suriye ile Lübnan arasındaki sınırı oluşturur, doğusundaki platoda Suriye'nin başkenti Şam şehri vardır. Verimsiz topraklar, kireçtaşı havzaları, dik yamaçlar ve kuraklık nedeniyle nüfusun çok seyrek olduğu bölge, ekonomik açıdan ancak hayvancılığa dayanan göçebe yaşamına elverişlidir.

RPMXFcR.jpg
 
Top