• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Antalya Altın Portakal Film Festivali

sherry

V.I.P
V.I.P
44. Antalya Altın Portakal Film Festivali 19-28 ekim 2007'de seyirciyle buluşuyor.

Hollywood'un ünlü afiş tasarımcısı Emrah Yücel, Antalya Altın Portakal'ın bu iki afişini hazırladı :
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
images?q=tbn:ANd9GcQ77BQ3PG0dKCIMSLfnLMpLFcqH1HrJuOv581R__ZfJeArEMIde.jpg


Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Antalya'da düzenlenen Türkiye'nin en önemli film festivallerinden biridir. Festivaller Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilmektedir. Bu festivale 2005'ten bu yana Uluslararası Avrasya Film Festivali eşlik etmektedir.

250px-Roman_theater_in_Aspendos.jpg
1950’li yılların ortalarında, tarihi Aspendos Tiyatrosu’nda düzenlenmeye başlayan konserler ve tiyatrolar, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin temel taşını oluşturur. Halkın yoğun ilgi gösterdiği ve her yıl yaz aylarında yapılan gösteriler gelenekselleşir ve 60’lı yılların başına kadar bir şenlik havasında süregelir. Şenlik, uzun yıllar “Belediye Tabibi” olarak görev yapan Avni Tolunay’ın 1963 yılında Belediye Başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak “Antalya Altın Portakal Film Festivali”ne dönüşür.

1964 yılında gerçekleştirilen ilk festivale ilgi beklenenden çok büyük olunca; festivalin özdeki görevi de “Türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, Türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; Türk Sineması’nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak” olarak belirlenir. 1964 –1973 yılları arasında bu çizgide devam eden Altın Portakal Film Festivali 1973 yılında Belediye Başkanlığına seçilen Selahattin Tonguç tarafından da devam ettirilir. 1978 yılında Plastik Sanatları da bünyesine alan Festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilir.

1985 yılına kadar Antalya Belediyesi önderliğinde gerçekleşen festival o yıl, dönemin Belediye Başkanı Yener Ulusoy öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı tarafından organize edilmeye başlar. 1985 yılında festivale Akdeniz adlı Uluslararası Müzik Yarışmasını da ekleyerek yeni bir boyut katan Yener Ulusoy, Akdeniz ülkelerini kapsayan bu yarışmayı 1985–1988 yılları arasında Altın Portakal Film Festivali ile birlikte gerçekleştirir.

Festival, 1989–1994 yılları arasında, Belediye Meclis Üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret Odası temsilcilerinden oluşan Festival Yürütme Kurulu adlı platform tarafından organize edilir. Festival organizasyonu, 1995 yılından itibaren, Antalya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde “Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı” adıyla kurulan Eylül 2002’den sonra Antalya Kültür Sanat Vakfı adıyla hizmet veren AKSAV tarafından yürütülmektedir. Vakfın Kurucular Kurulu, Antalya’nın iş, politika, medya ve kültür-sanat alanında tanınmış birçok isminin de aralarında bulunduğu 109 kişiden oluşmaktadır.

Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde, Ulusal ve Uluslararası Yarışma’nın yanı sıra, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması da yer almaktadır. Festivalide ayrıca, başta Asya ve Avrupa sineması olmak üzere, dünya sinemasının önemli ve saygın isimlerinin filmleri de sinemaseverlerle buluşmaktadır.

Jüri

Altın Portakal jürisi 9 kişiden oluşur. Üç ana kategori için 7 profesyonelin değerlendrimesi 9 kişilik jürinin değerlendirmesine sunulur ve çıkan sonuca göre ödül sahipleri belirlenir.

Altın Portakal Heykelciği


800px-Ven%C3%BCs_Heykeli.jpg
Altın Portakal Festivali düzenlenmeye günler kala Antalya'nın pek çok yerine festival ödülü olan Venüs Heykeli'nin daha büyük bir şekli yerleştirilir.

Altın Portakal Heykelciği ya da Venüs Heykeli 2005 yılına kadar Altın Portakal ödülü olarak verilmiştir. 2005-2008 yıllarında ödülün şekli değiştirilmiştir. 2009'daki festivalden bu yana yeniden Venüs heykeli ödül olarak verilmeye başlanmıştır. Altın renginde olan heykelcik sol elinde portakal tutan bir kadın biçiminde tasarlanmıştır.

Ödüller

Altın Portakal Film Festvalinde üç ana dalda ödüller verilmektedir.

Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması

Para ödülü yalnızca büyük kategorilerde verilirken para ödülüne ek olarak aşağıdaki dallarda ödül olarak Venüs heykelciği verilir.
* En İyi Film: 300,000 TL
* En İyi Yönetmen: 30,000 TL
* En İyi Senaryo: 20.000 TL
* En İyi Müzik: 20.000 TL
* En İyi Kadın Oyuncu
* En İyi Erkek Oyuncu
* En İyi Kamera Yönetmeni (Kodak tarafından 30.000 $)
* En İyi Sanat Yönetmeni
* En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
* En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
* En İyi Görüntü Yönetmeni
* En İyi Film Düzenleme
* En İyi Makyaj ve Kuaför(2005'ten beri)
* En İyi Görsel Efekt (2005'ten beri)
* En İyi Kostüm Tasarımı
* En İyi Ses Tasarımı ve Miksajı (2005'ten beri)

Jüri Özel Ödülleri
* Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü
* Behlül Dal Digitürk Genç Yetenekler Jüri Özel Ödülü: 25.000 $

Ulusal Belgesel Film Yarışması
* En İyi Film: 7.000 TL ve Venüs Heykelciği

Ulusal Kısa Film Yarışması

* En İyi Film: 7.000 TL
 
Top