Annelerimiz kısa ve şişman çıktı..Nüfus Araştırması açıklandı

zevzek

zevzek®
Özel üye
Annelerimiz kısa ve şişman çıktı
23 Ekim 2009 Cuma 17:422008 Nüfus Araştırması açıklandı. Nüfusun yaşlandığını, çocuk sayısının azaldığını gösteren araştırmada genç annelerle ilgili de ilginç tespitler var.İNTERNETHABER

ANKARA- Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2008 sonuçları açıklandı. Araştırmadan üç çocuk isteyen Başbakan Erdoğan’a destek veren sonuçlar çıktı. Ortalama çocuk sayısı düşüyor ve nüfus hızla yaşlanıyor. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri ise son 5 yılda doğum yapan annelerle ilgili. Araştırmaya göre Türkiye'de her dört anneden biri şişman.

Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık ve TÜBİTAK’ın katkısıyla 9’uncu kez yapılan araştırma kapsamında 10 bin 525 hanehalkı ve 15-49 yaşları arasındaki 7 bin 405 evlenmiş kadınla görüşüldü. Araştırmanın sonuçları şöyle

NÜFUS YAŞLANIYOR

15 yaşın altındaki nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 27’ye düşerken 65 yaş ve üzeri nüfusun payı ise yüzde 7’ye yükselmiştir. Bu bulgularla uyumlu olarak Türkiye nüfusunun ortanca yaşı da 26.5’e yükselmiştir.

BÜYÜK AİLE GEÇMİŞTE KALDI

Son 15 yılda Türkiye’deki ortalama hanehalkı büyüklüğü 4.5 kişiden 3.9 kişiye düşmüştür. Kentsel alanlarda 3.8 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğü, kırsal alanlarda ise 4.2 kişidir. Türkiye’deki hanehalklarının yüzde 70’inde 4 veya daha az kişi bulunmaktadır. Nüfusun yüzde altısı ise tek kişilik hanelerde yaşamaktadır.

KAYITSIZ ÇOCUK SAYISI AZALIYOR

Türkiye’de son onbeş yıl içinde nüfusa kayıtlı olmayan çocukların yüzdesi 26’dan 6’ya gerilemiştir.

KADINLAR EĞİTİMDE GERİDE

Araştırma kadınların yüzde 33’ünün ya hiç okula gitmediğini ya da ilkokulu bile bitirmediğini göstermektedir. Bu değer erkekler için yüzde 20’dir. Kadınların beşte biri, erkeklerin ise dörtte biri lise ve üzeri eğitime sahiptir.

EVLENME YAŞI YÜKSELİYOR

Türkiye’de 25-49 yaş grubundaki kadınlar için ortanca evlenme yaşı 21’dir. Son yirmi yıl içinde ortanca ilk evlenme yaşında yaklaşık olarak 3 yıllık bir artış gerçekleşmiştir. Türkiye’de çok genç yaşlardaki evlenme davranışında önemli bir değişim görülmekteyse de, 15-19 yaş grubundaki kadınların yüzde 10’unun evlenmiş olduğunu göstermektedir.

DOĞURGANLIK AZALIYOR

Türkiye’de doğurganlık düzeyi kadın başına ortalama 2.2 doğuma düşmüştür. Doğurganlık seviyesinde son 20 yılda yaklaşık olarak üçte bir oranında azalmıştır. Doğurganlık düzeyinde bölgesel farklılık devam etmektedir. Kadın başına ortalama çocuk sayısı Batı Anadolu’da 1.7 çocuk iken, Doğu Anadolu’da 3.3 çocuktur.

KONDOM KULLANIMINDA ARTIŞ

Türkiye’de son on yılda özellikle gebeliği önleyici modern yöntemlerin kullanımında önemli bir artış görülmektedir. Ülke genelinde evli ve doğurgan çağdaki kadınların yüzde 73’ü gebeliği önleyici herhangi bir yöntem kullanmaktadır. En yaygın kullanılan modern yöntem rahim içi araç (RİA), en yaygın kullanılan geleneksel yöntem ise geri çekmedir. Son yıllarda özellikle kadınlarda tüp ligasyonu ve kondom yöntemlerinin kullanımında önemli bir artış görülmektedir.

EVDE DOĞUM AZALDI

Sağlık personelinden doğum öncesi bakım alan kadınların oranı son beş yılda yüzde 14 artarak yüzde 92’ye yükselmiştir. Doğum öncesi bakımın yüzde 90’ı doktorlardan alınmaktadır. Annelerin yüzde 82’sinin; bebeklerin ise yüzde 88’inin bir sağlık personelinden (doktor/hemşire/ebe) doğum sonrası bakım hizmeti aldıklarını göstermektedir.

BEBEK ÖLÜM ORANI DÜŞÜYOR

Son beş yılda bebek ölüm hızının önceki beş yıllık döneme göre yüzde 40 azalarak, binde 17 seviyesine gerilediğini göstermektedir. Her 1000 bebekten sadece 17’sinin bir yaşına gelmeden öldüğünü gösteren bu sonuç, Türkiye’nin bebek ölümlerini Avrupa Birliği ülkelerindeki düzeye indirme hedefinde önemli mesafeler aldığını göstermektedir.

AŞILAMADA REKOR ARTIŞ

Son 5 yılda 15-26 aylık çocuklar arasında tam aşılı olan çocuklarınyüzde 30 artarak yüzde 81’e yükseldiğini göstermektedir.

BODURLUK SORUNU SÜRÜYOR

Türkiye’de beş yaşından küçük her 10 çocuktan 1’inin boyunun yaşına göre kısa yani bodur olduğunu göstermektedir. Türkiye’de kronik beslenme sorunları sonucu oluşan bodurluk önceki döneme göre azalma göstermekle birlikte kırsal alanlarda yaygındır.

ANNELER OBEZLEŞİYOR

Türkiye’de son beş yılda doğum yapmış annelerin ortalama boyu 157 cm; ortalama ağırlığı ise 66 kilogram. Annelerin yüzde 10’u 150 cm’den daha kısadır. Beden Kitle Endeksi’ne göre annelerin yüzde 58’i fazla kilolu; yüzde 24’ü ise obezdir. Bir başka ifade ile Türkiye’de her dört anneden biri şişmandır.
 
Top