Anne ve Babalar İçin Çocuk Eğitimi Kitapları

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Çocuğunuza Kulak Verin, Aletha Solter

5VjE2j.jpg

Çocuğunuza Kulak Verin, Aletha Solter’in daha önce yayımlanan Bilinçli Bebek kitabının devamı niteliğinde. Çocuk yetiştirmeyi dünyadaki en önemli iş olarak gördüğünü söyleyen ve “Ben dünyayı değiştirmek istiyorum, bunun için de çocuklardan başlamak gerektiğine inanıyorum” diyen Aletha Solter’ın Çocuğunuza Kulak Verin adlı kitabı çocukların 2 ila 8 yaş arası dönemdeki gelişimlerini, duygusal ihtiyaçlarını ve ebeveyn olmanın zorluklarını inceliyor. Aletha Solter, ağlamayı, davranışsal ve duygusal bozuklukların bir numaralı sebebi olarak tanımladığı stresi atma yöntemlerinden biri olarak gördüğünü söylüyor.

“Çocuğu azarlamak ve dövmek uzun vadede etkili olmayacak ve çocuğun başa çıkması gereken yeni acılara neden olacaktır. Bazen “Cama tekme atamazsın” gibi sınırları hatırlatan kesin bir cümle yeterli olabilir. Başka zamanlarda daha fazla güç (ama şiddet değil) kullanmanız ve örneğin başka bir çocuğa vuran bir çocuğu kesin bir şekilde engellemeniz ya da çocuğun elinden yıkıcı bir biçimde kullandığı nesneyi almanız gerekebilir. İkinci adım, duygusal boşalmaya izin vermek ve bunu teşvik etmektir. Kabul edilemez davranışlarda bulunan bir çocuğun bu davranışlarının durdurulması, genellikle kendiliğinden bir duygusal boşalmaya neden olur. Ağlama ya da öfkelenme şeklindeki bu duygusal boşalma söz konusu davranışların yinelenmesini engelleyecek gerçek sağaltımdır.”
 

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Çocuğunuzla Birlikte Büyümek, Naomi Aldort

pPOM8m.jpg

Naomi Aldort, ebeveynlik konusunda yayınları bulunan ve eserleri uluslararası platformda yayınlanan bir yazar, konuşmacı ve danışman. Çocuğunuzla Birlikte Büyümek adlı kitabı, çocuk eğitiminde, bebeklikten ergenliğe kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Kitap, korkudan değil sevgiden beslenen bir çocuk yetiştirme kılavuzu olma iddiasında. Kitapta, çoğunlukla geleneksel yöntemlerle çocuklarını kontrol altında tutan ve şekillendirmeye çalışan ebeveynler için Naomi Aldort’un bir tavsiyesi var: “Çocuklarınızın doğuştan gelen becerilerine ve bağımsızlık duygularına değer verin, onları destekleyin ve ebeveynliği bir savaş olmaktan çıkarın.”

“Çocuğunuzdan sizin beklediğiniz bir hızda gelişmesini beklemek onu olduğu haliyle sevme kavramıyla çelişir, çünkü o zaman çocuğun değeri sizin standartlarınıza ve zaman çizelgenize göre belirlenmiş olur. Oysa çocuğunuzu sevmek onun büyüme hızından mutluluk duymaktır, böylece bu yolda ilerlerken kendisi olabilme özgürlüğünü hisseder, sizin standartlarınıza veya zaman çizelgenize göre yaşamadığı için sevginizden ve takdirinizden mahrum kalmaktan endişelenmez.”
 

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Çocuk Yetiştirme Rehberi – Modern Ailelerin Başucu Kitabı, Jesper Juul

o7Jq8k.jpg

Dünya çapında tanınan Danimarkalı aile terapisti ve yazar Jesper Juul’un kitapları birçok dile çevrildi. Çocuk Yetiştirme Rehberi, değişen toplumsal değerler ve ortaya çıkan yeni aile düzeni çerçevesinde, anne-babaların çocuklarıyla çıktıkları yolculukta içten, duyarlı ve gerçekçi bir rehber oluyor.

“Öte yandan, ebeveynin tutumu ne olursa olsun, çocuklara yöneltilen şiddetin sonucu, yetişkinlere yöneltilen şiddetle aynıdır. Kısa vadede endişe, güvensizlik ve suçluluk duygusu. Uzun vadede ise düşük özdeğer, öfke ve şiddet. Yaşanacak geri tepmenin, çocuğun ne sıklıkla şiddete maruz kaldığıyla doğru orantılı olması gibi bir zorunluluk yoktur. Çocuklukları ve ergenlikleri boyunca ebeveynleri tarafından yalnızca bir kere şiddete maruz kalan ve hayatları boyunca bunu atlatamayan insanlarla tanıştım.”

 

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
Etkili Anne Baba Eğitimi, Thomas Gordon

0D3WN9.jpg

Üç kez Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiş olan psikolog Dr. Thomas Gordon tarafından 1962 yılında geliştirilmiş Etkili Anne-Baba Eğitimi – E.A.E., problemleri semptom haline gelmeden önlemeyi, uzmana bağlı kalmadan etkili iletişim kurma ve çatışma yaşamadan sorunlarınızı çözme becerinizi geliştirir. Bu eğitim, çocuğunuzla, kendi anne-babanızla ve çevrenizdeki diğer insanlarla iletişiminizi değiştirecek bir iletişim becerisi kazandırma modelidir. Bu eğitim, uzmanlar tarafından alanında en iyi çalışma olarak kabul edilmektedir. Bu eğitimle aynı ismi taşıyan Etkili Anne-Baba Eğitimi kitabı, birçok ülkede basılarak milyonlarca anne babaya ulaşmıştır.

“Çocuğun duygularını hiçbir yaralama ve görüş beyan etmeden ve daha etkili bir şekilde aktarmasını sağlama “Anlıyorum”, “Oh”, “Hımm”, “Olur”, “Bana ondan söz et”, “Duymak istiyorum”, “Senin görüşün ilgimi çekiyor”, “Bu konuda konuşmak ister misin bunu tartışalım”, “Anlatacaklarını dinlemek istiyorum”, “Bana her şeyi anlatmanı istiyorum”, “Bu konuda bir şeyler söyleyecek gibisin”, “Bu senin için önemli gibi görünüyor”, “Duygularını açıklamaya hakkın var”, “Senden öğreneceğim, şeyler olabilir”, “Senin görüşünü gerçekten öğrenmek istiyorum. Bu tip yaklaşım sadece çocukları değil, yetişkinleri de yakınlaştırır. Temelde değerli olduğunu, sayıldığını, önemli olduğunu hissettirmek esastır.”

 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Şu çocuklarına sus diyen anne babaya ne çok kızıyorum.Sus diyeceğine otur dinle sana ne diyor. Çocuğu dinlemezsin ama saatlerce evlilik proğramlarını dinlersin anne. Ya sen baba! sende haberleri dinlemekten usanmıyorsun. Hadi bende size söylüyorum siz susun.
 
Top