🆘 Anbulansa. Nasıl yol verilmeli ve Neden

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Trafikte ilerlemeye çalışan ambulans, belkide sizin bir yakınınızın yardımına gidiyordur ya da hastaneye yetiştiriyordur. Bunu anlamak için başınıza gelmesini beklemeyip daha duyarlı olalım. Unutmayalım acil durumlarda saniyelerin önemi vardır​

Trafikte sık karşılaşılan durumlardan biri de sirenleri çalan bir ambulansın bulunduğunuz şeride girdiği andır. Geçiş önceliği olan acil durum araçlarına nasıl yol verilmesi gerektiği konusunda herkesin bildiği ve uyduğu bir yöntem çoğu zaman bulunmadığından, bu konu trafikte büyük bir sorun haline gelebiliyor. Bu sorunun çözümü de herkesin ortak uyabildiği bir çözüm olmasına bağlı.

Ambulansa nasıl yol verilir?

Ambulansın taşıdığı hayatlar, zamana karşı bir mücadele verdiğinden, hızlı ve birlikte hareket etmek çok önemli. Ambulans sol şeritten gelirken, esas iş aslında sağ şeritteki araçlara düşüyor. Sağ şeritteki araçlar, ambulans sirenini duydukları zaman, arkalarındaki aracın takip mesafesini dikkate alarak yavaşça frene basarak DURMALILAR. Böylece sağ şeritteki trafik durmasıyla, sol şeritteki sürücüler sağda açılan yola girerek ambulansa yol verebilirler. Bu ufacık hamle ile birçok kişinin hayatı kurtulabilir ve ambulansın kaza yerine ya da hastaya en kısa sürede ulaşması için üstümüze düşen insanlık görevini yerine getirmiş oluruz.​

Siren sesini duyduğunuzda her zaman şunu hatırlamakta yarar var: “Sağdaki dur, önünü boşalt. Soldaki bu boşluğa kay, yolu aç!.” Siren sesini anlamı bu.
Dünya’daki uygulamalara baktığımızda daha farklı bir çözümle karşılaşıyoruz. Eğer arkadan bir ambulans geliyorsa, sağ şeritte bulunan araçlar biraz daha sağa, sol şeritte bulunan araçlar da biraz daha sola yaklaşıyorlar. Böylece ambulans, tıpkı bir fermuar gibi açılan yolda, ortadan geçip gidebiliyor. Böylece şerit değiştirmenin getirdiği zaman kaybı önlenmiş oluyor. İdeal yolların bulunduğu geniş şeritli yollarda uygulaması en mantıklı çözüm gibi gözükse de ülkemizde bu çözümü her yolda uygulamak kolay olmayabilir. Aşağıdaki videoda bu çözümü izleyebilirsiniz.
Şüphesiz ambulanslara ve her türlü acil durum aracına yol vermek önce durumun ciddiyetini kavramakla başlıyor.
Bizde şöyle manzaralar çoktur, ambulansın önündeki araç durur ve adres sorabilir hatta ambulansa bir dakika beklemesini dahi söyleyebilir. Hatırlarsanız Kayseri’de birkaç yıl önce ambulansa yol verme konusu yüzünden tartıştıkları ambulans şoförünü dövenler de olmuştu. Ambulansa yol vermek için durmak yerine, yol açan ambulansın arkasına takılarak, ambulansı açtığı yolda trafikten daha hızlı gitmeye de çalışanlara sık rastlarız hatta bu esnada kavgalar da çıktığı olmuştur. Eğer yolda bir kaza olduysa, sol şeritteki araçların durup kazayı izlemeleri ve hem kazaya neden olup hem de ambulansın yolunu kesmeleri de sık rastlanan durumlardandır.
Ambulansa yol verme konusunun da, trafikte yazılı olmayan fakat herkesin bildiği kurallar arasına girmesi gereken durumlardan sayılması gerektiğine inanıyoruz. Bu tür bilgiler ehliyet alma sistemine dâhil edilerek, bu konuda yeterli bilgilendirme yapılması büyük önem taşıyor.
Birçok kişinin, ambulansa kırmızı ışıkta geçmemek ve cezai işlem görmemek için yol vermemesi de sorunun başka bir boyutu. Ambulansa kırmızı ışıkta beklerken yakalandığınızda ne yapacaksınız?
EDS sistemi çoktandır trafik ışıklarında otomatik fotoğraf çekerek cezayı eve gönderiyor. MOBESE kameralarından izleyen yetkililer de cezai işlem yapabiliyorlar. Ambulansa yol vermek için ceza ödemek veya ödememek de bu konuda tereddütlere neden oluyor. Dünyanın birçok ülkesinde ambulansa yol vermek için trafik kuralını çiğnemek suç sayılıyor. Türkiye’de ise bu konuda daha önce yaşanan sorunlardan ötürü Emniyet Genel Müdürlüğü geçiş üstünlüğü olan ambulans, polis ve itfaiye araçlarına yol verirken kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere ceza kesilmeyeceğini açıklamış ve bir genelge yayınlamıştı. Bu genelgeyle kesilen cezaların da bir komisyonca denetlenmesi kararlaştırılmıştı. Yani ambulansa yol vermek için kırmızı ışıkta geçerseniz, ceza kesilmiyor. Bu konuda herkesin gereken duyarlılığı göstermesini ümit ediyoruz. Lütfen bu yazıyı dostlarınızla paylaşın, bilmeyenler de bir çözüm olduğundan haberdar olsunlar.
 
Top