Anason

r0se

Forum Onuru
Özel üye
LO7NNJ.jpg


www.cerezforum.net

Anason
5GrXJz.jpg


Latince Adı: Pimpinella Anisum



Diğer Adları:

Maydanozgiller familyasındandır. Sağlığa faydalı etkileri eski Mısırlılarla Romalılar döneminden beri bilinen ve bolca kullanılan anason, Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle Burdur yöresinde yetiştirilmektedir. Anasonun yaprakları yeşil renkli, güzel kokulu, yuvarlak biçimli ve hafif tüylüdür. Yaz sonunda açan ve yıldıza benzeyen beyaz çiçekleri salkımlar halindedir. Bitkinin, tedavide kullanılan tohumu da güzel kokulu, açık gri-kahverengi ve yumurta biçimindedir. Anason tohumu, ülkemizde pastacılıkta ve rakının yapımında kullanılır.

Anasonun tohumunda sabit ve uçucu yağlar, nişasta ve yapışkan bitki sıvısı bulunur. Uçucu yağlar, anetol ve estragol adlı maddeler ve bazı aldehitleri içerir.

Faydaları ve Kullanım Şekli: Tohumunun bileşiminde bulunan uçucu yağ sayesinde mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Yatıştırıcı, rahatlatıcı ve spazm çözücüdür. Uykusuzluğa karşı etkilidir. Tohumu soğuk algınlığı, öksürük, soluk borusu enfeksiyonları, boğmaca ve bronşit gibi rahatsızlıklarda çay gibi demlendirilerek rahatlatıcı antiseptik olarak içilir. Göğsü yumuşatır. Emzikli annelerde süt gelişini artırır. Bütün bu etkileri sağlamak üzere, anasonun olgun tohumları yaz ortası ile sonbahar arasında toplanır. 1-2 tatlı kaşığı anason tohumu alınıp uçucu yağını bırakması için hafifçe ezilerek üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Kabın üstü iyice kapatılıp 5-10 dakika süreyle demlendirilerek infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir. Ancak, sindirimle ilgili şikâyetlerde infüzyon yemeklerden 15-20 dakika önce alınır.


Alıntı
 
Top