Anaformik Çalışmalar, Optik Yanılgı

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Sözcüğün kelime anlamı yeniden anlamı taşıyor. Anamorfik çizimlerle düz bir zemine veya kağıda derinlik verilebiliyor. Beynin önkoşullu bakış açısı düz zeminde 3. boyutta bir algılama gerçekleştiriyor.

Kağıdı uygun şekilde keserek, basit şekilde çizilmiş resmin anamorfik teknikle 3 boyutlu hale getirilmiş halini alttaki resimde görüyorsunuz.
7D9I15f.jpg


Aslında 3D sokak çizimleri de birer anamorfik çizim tekniğidir. Görsel yanılgı tekniğinden yararlanarak düz zemine boyut eklenmek suretiyle yapılan resimlerdir.

Her zaman gözlerimizle gördüklerimize inanmamalıyız. Anamorfik (Uzatılmış/bozulmuş/yamuklaştırılmış) resim yada fotoğraf baskılarınadoğru açıdan baktığınızda algınız bulanıklaşacak ve gördüklerinize inanamayacaksınız. Bu da olur mu diyeceksiniz. Anaformoz yada Anaformik olarak yazılması/okunması hatadır.

Bu teknik sadece düz zeminler için değil görsel nesnelerden farklı görüntüler oluşturmak için de kullanılıyor. Bu teknikle farklı modellenmiş heykeller, 3D çalışmalar, silindir yüzeyine yansıtılarak anlam bulan çalışmalar da anamorfik çalışmaların ürünüdür.

Görme duyusuyla algılanamayan, belirli bir biçime sahip değilmiş gibi görünen çizim, fotoğraf veya nesnelerin özel bir bakış açısından algılanabilir olması anlamına gelir. Anamorphic tasarım, ancak belirli bir bakış açısından algılanabilir ve simgesel düzende bir yere oturtulabilir. Anamorfoz bir biçimi bozma yöntemidir

Baktığınızda anlamsız gözüken anamorfoz tekniği ile yapılmış tasarımı incelerken doğru bakış açısını bulduğunuzda resmin içinde saklı detayı yakalayabiliyorsunuz.

Anamorphic kelimesi sanatçılar tarafından dilimizde 'anamorfoz' olarak telaffuz edilmektedir. Anamorfoz görsel sanatlarda, bir resmin belirli bir noktadan bakıldığında normal, başka bir noktadan bakıldığında ise çarpık ve bozuk halde görülen bir perspektif tekniğidir.

Baktığınızda anlamsız gözüken anamorfoz tekniği ile yapılmış tasarımı incelerken doğru bakış açısını bulduğunuzda resmin içinde saklı detayı yakalayabiliyorsunuz.

Bazı anamorfoz tasarımlarda resim eğik yüzeyli bir aynaya tutulursa, çarpıklık ortadan kalkar ve normal görüntü elde edilir.

Basit şekilde sizde anamorfik çizimler yapabilirsiniz. Örneğin bu videoda basit bir anaformik çalışmayı göreceksiniz. Püf noktası kağıdı uygun şekilde kesmek...
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bu videoda basit şekilde düz kağıt üzerine doğru şekilde yapıştırılmış resimlerin, makasla doğru şekilde kesilmesi sonucu elde edilen basit anamorfik çalışmaları izleyebilirsiniz. Sizler de benzer şekilde çalışmalar üretebilirsiniz.

 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Fransız sanatçı Bernard Pras yaptığı anamorfik (belirli bir açıdan bakıldığında üç boyutlu görünen resim) çalışmalarıyla hepimizi tam anlamıyla kendine hayran bırakıyor. Çevresinde bulduğu kullanılmış oyuncaklar, ilaç kutuları, boş şişeler, kumaş parçaları gibi aklınıza gelebilecek daha nice “çer çöp”le harikalar yaratıyor.

Salvador Dali ve Van Gogh gibi ünlü ressamların portrelerinden tutun, Ernesto Che Guevara gibi daha başka birçok ikonik karakteri anamorfik olarak resmeden ve bakılması gereken açı dışında başka bir açıdan baktığınızda adeta bir çöplüğü andıran eserleriyle sanatçı algılarımızla oynuyor!

xpy6Kcy.jpg


fmW79IS.jpg


dmZ3xlA.jpg


kULmnGN.jpg


MNIsnV0.jpg


0HGW9L6.jpg


JLDtAxK.jpg


SZhYahA.jpg


Aef5LBZ.jpg


c5nZJTo.jpg


Mji4oD7.jpg


IAykbpx.jpg


gUAXhPX.jpg
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
3 boyutlu mekanlarda yapılan anamorfik sanat çalışmalar...

Felice Varini
tarafından hazırlanan anamorfik fotoğraf çalışmaları. Beyninizi zorlayacak anamorfik illüzyon örnekleri

Ylli2X6.jpg


z3hFKAL.jpg


Pariste yaşayan sanatçı tek noktadan (daha doğrusu doğru noktadan ) bakıldığında çizimin bütününü algılayabildiğimiz bir tür anamorfik sanatın (optik) kendi alanındaki öncülerinden biri, belki de en iyisi. Tuval olarak mimari mekanları kullanıyor sanatçı ve son zamanlarda tuval(!) ölçeğini abartarak caddelere binalara meydanlara çıkıyor.Daha çok daire,kare,üçgen gibi asal geometrik şekiller çiziyor,tek noktadan bakıldığında çalışmanın bütününü algıladığımızda ise çizilen geometrik şekillerin kusursuzluğu ise hayranlık verici.

LW6KpJG.jpg


PaBi2n6.jpg


xxPTedV.jpg


3Z69jbR.jpg


PichwxP.jpg


Yx0wu7c.jpg


fQXXqA3.jpg


UZWKZbQ.jpg


0vRK9Aq.jpg


6xHdoBu.jpg
 

patik

Özel Üye
Özel üye
İnsan metafizik bir aleme girdiğini sanıp ürperir. Müthiş bir beceri ve dikkat. Koli bandının üzerindeki tozu, ayakkabının kıvrımını bile çizmiş.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Özellikle bilgisayar ortamında simulatör uygulamalarında çok kullanılıyor bu optik yanılgı tekniği.
 
Top