• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

AMERİKAN SALATASI

MALZEMELER
  • Mayonez
  • 2 adet patates
  • 1 adet limon
  • 1 çay fincani haslanmis bezelye veya konservesi
  • 1 adet küçük kirmizi turp
  • 2 adet havuç
  • 2 adet haslanmis yumurta
  • 3-4 adet salatalik tursusu

YAPILIŞ TARİFİ
Sebzelerin hepsini haslayiniz. Haslanan sebzeleri küçük küçük dilimlere dograyiniz. Tursuyu yumurtayi da ayni büyüklükte dograyiniz. Hepsini porselen bir kaseye koyup, bezelyeyi, tuzu, karabiberi koyup, iyice karistiriniz. Mayonezin yarisini ilave edip, iyice yediriniz. Salatayi servis tabagina veya salata tabagina koyup, üzerini kalan mayonez ile kapatiniz.
(Sebzeler gözükmeyecek sekilde olsun) Üzerlerini haslanmis yumurta, turp, salatalik tursusu ve haslanmis havuçla süsleyiniz.
 
KENTUCKY USULÜ KIZARMIŞ PİLİÇ

  • 2 adet iyice çırpılmış yumurta
  • 2/3 su bardağı maden suyu
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • 1 adet dört parçaya bölünmüş piliç
  • 1 su bardağı kızartma için ayçiçeği yağı

Yumurtalarla maden suyunu karıştırın. Yavaş yavaş içine unu, tuzu ve 2 yemek kaşığı ayçiçeği yağını ilave edin. Tekrar ve iyice karıştırın. Pilici, hazırlanan karışımın içine batırın, süzün ve 15-20 dakika kızgın yağın içinde kızartın.
 
AMERİKAN USULÜ PİRZOLA

  • 8 kuzu pirzolası
  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 orta boy soğan (ince dolanmış)
  • 250 gr (1+1/3 su bardağı) pirinç (ayıklanıp yıkanmış) ve ılık suda 30 dakika bekletilip süzülmüş)
  • 2+1/2 su bardağı kaynar tavuk suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

Orta boy bir tencerede tereyağın yarısını (2 çorba kaşığı) orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanı koyup 5-6 dakika, renkleri pembeleşene kadar, arasıra karıştırarak, kızartınız. Ateşi kısınız. Pirinci koyup 5 dakika, sık sık karıştırarak pişiriniz. Kaynar tavuk suyunu ve tuzu ekleyip, tencerenin kapağını kapatarak 20 dakika, pirinçler yumuşayıp tavuk suyunu tamamen çekene kadar pişiriniz.
Bu arada ızgaranızı iyice kızdırınız.
Kızgın ızgarada kuzu pirzolalarının her iki yanlarını 5'er dakika ızgara ediniz. Pirzolaları ızgaradan alıp, bir kenarda sıcak olarak saklayınız. Tencereyi ateşten alıp, içine kalan 2 çorba kaşığı tereyağı katınız. Pilavı ısıtılmış bir servis tabağına aktarıp, kuzu pirzolalarını üstüne yerleştirerek servis ediniz.
 
ERİŞTELİ ROSTO

  • 3 kg'lık 1 sığır budu (kemikleri çıkarılarak, sarılıp bağlanmış)
  • 250 gr erişte hamuru
  • 1/2 su bardağı et suyu
  • 1 orta boy soğan (ince doğranıp halkalara ayrılmış)
  • 4 diş sarımsak
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 400 gr domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek, kuşbaşı doğranmış)
  • 60 gr siyah zeytin (çekirdekleri çıkarılmış)
  • 1 çorba kaşığı unlu tereyağı
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

Eti bir tencereye koyup, et suyu, soğan ve sarımsağı ekleyerek iyice karıştırınız. Eti arasıra çevirerek, 6 saat marinadda dinlendiriniz. Bu arada erişteyi tarife uygun olarak hazırlayıp, sıcak kalmasını sağlayınız.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180°) getirip, ısıtınız.
İki büyük çatalla eti marinaddan çıkarıp, iyice kuruladıktan sonra bir kenara bırakınız. Marinadı saklayınız.
Büyük bir güvece tereyağı ve zeytinyağı koyup, orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca eti koyup, arasıra çevirerek 10-15 dakika, her tarafı pembeleşinceye kadar kızartınız.
Ayırdığınız marinadı katarak kaynatıp, tuz ve biberi serpiniz.
Güveci ateşten alıp fırına sürerek, eti 2 saat pişiriniz.
Domatesi katıp 1 saat daha, rosto iyice yumuşayıncaya kadar kızartınız. Güveci fırından alıp, iki büyük çatalla eti güveçten çıkarınız. Doğrama tahtası üstünde kalınca dilimledikten sonra, dilimleri ısıtılmış bir servis tabağına dizerek, sıcak kalmalarını sağlayınız.
Madeni bir kaşıkla, güveçt kalan sosun yüzeyinde biriken yağları alıp atınız. Sosu ince bir süzgeçten geçirip, bir tahta kaşığı tersi ile sebzeleri bastırarak, bütün sularını bir kaseye akıtınız. Süzülen sosu yeniden güvece boşaltınız.
Güveci harlı ateşe oturtup, kaynatınız. Kaynayınca zeytinleri katıp, iyice karıştırdıktan sonra ateşi kısarak, unlu tereyağı sos kalınlaşıncaya kadar, sürekli karıştırarak, azar azar ekleyiniz.
Güveci ateşten alıp, sosu etin üstüne döktükten sonra, sıcak tuttuğunuz erişteleri tabağın kenarlarına döşeyerek, maydanozu serpip servis ediniz.

Not: İtalyan kökenli bir Amerikan yemeği olan erişteli rosto, herhangi bir salata ile baş yemek olarak servis edilebilir.
 
SAN FRANSİSKO EKMEĞİ

Hamuru:
  • 1350 gr sert un
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1+1/4 çorba kaşığı tuz
  • 3 3/4 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı rafine yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
Ekşili mayası:
  • 240 gr (2 su bardağı) sert un
  • 125 gr (1/2 su bardağı) şeker
  • 2 su bardağı süt

Ekşili mayayı hazırlamak için un şeker ve sütü orta boy bir kapta bir çatalla karıştırarak, pürtüksüz bir hamur elde ediniz. Kabın kapağını kapatarak, hamuru ılık bir yerde 3-4 gün dinlendiriniz.
Un, şeker ve tuzu ısıtılmış büyük bir kaseye eleyiniz. Karışımın ortasına çukurlaştırıp ekşili maya, su ve rafine yağı ekleyerek, bir spatula ya da parmaklarınızla unlu karışıma yediriniz. Bütün un karışıp, hamur kasenin kenarlarından taşmaya başlayana kadar karıştırmaya devam ediniz.
Hamuru hafifçe unlanmış tezgaha çıkarıp, 5 dakika (gerekirse tezgahı yeniden unlayarak) yoğurunuz. (Hamur pürtüksüz ve esnek olmalıdır.)
Büyük kaseyi yıkayıp kuruladıktan sonra, hafifçe yağlayınız. Hamuru top yaparak kaseye yerleştirip, üstünü nemli ve temiz bir bezle örtünüz. Kaseyi ılık ve cereyansız bir yere kaldırıp hamuru 2 saat, hafifçe kabarana kadar dinlendiriniz.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (190' C) getirip, ısıtınız. 1 tatlı kaşığı yağla bir tepsiyi yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgaha çıkarıp, 10 dakika daha yağurunuz. Hamuru iki eşit parçaya bölüp, her birine 15 cm çapında yuvarlak bir biçim veriniz. Keskin bir bıçakla hamurların üstüne derince bir çizik yapınız. Ekmekleri birbirinden elden geldiğince uzak olarak, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip, fırında 60-70 dakika pişiriniz. Tepsiyi fırından çıkarıp, ekmekleri tepsiden alınız. (Her iki ekmeğin dibine vurarak tok bir ses gelip gelmediğine bakınız. Tok bir ses geliyorsa ekmekler pişmiş demektir, gelmiyorsa, ekmekleri sıcaklığı hafifçe düşürülmüş (190° C) fırında ters çevirerek, 5-10 dakika daha pişiriniz.)
Ekmekleri bir tel ızgarada soğutup, servis ediniz.
 
Geri
Top