Amaçlar İnsana Yaşama Gücü Verir

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Amaçlar İnsana Yaşama Gücü Verir

Gerçekte amaç, yaşamın anlamıdır, gücüdür. Amaçlar belirlendikçe yaşam anlam kazanır. Amaç doğrultusunda bedensel, ruhsal beceriler, olanaklar, yetenekler toplandıkça yaşama gücü oluşur. Amaca erişmek İnsana haz verir, onu mutlu eder.

Amaç kimi kez bir kişi, kimi kez bir nesne, olay, duygu, düşünce, inanç, ekonomik ve siyasal görüş olabilir.

Duruma, yere, zamana göre kimi insan sevdiğine erişmeyi, kimi insan karnını doyurmayı, ısınmayı, alışveriş yapmayı, yaşamdan haz duymayı, doğru ve iyi düşünmeyi, inançları doğrultusunda yaşamayı, devletçi ekonomik görüşü, merkez sağ ya da sol siyasal yelpazenin ilkelerini günlük yaşama geçirmeyi amaç edinir.

Bireyler ve toplumlar bir amaca ulaşmak, başarı elde etmek için çalışmak, çaba harcamak, savaşmak durumundadırlar. Bireysel ve toplumsal gelişme ve olgunlaşma savaşmakla elde edilir.

Ancak savaşta önemli olan amacı, hedefi doğru, güzel, iyi, olumlu seçmektir. Burada tek amaç gelişme olmalıdır: Birey için bedensel, ruhsal gelişme, bilgili, kültürlü, hoşgörülü, özverili olma: toplum için insana saygı gösterme, insan haklarını tanıma, insanlara, toplumlara çifte standartlı davranmama.

Savaşmak eyleminin iki anlamı vardır. Bunlardan birisi bir amaca ulaşmak, bir beklentiyi gerçekleştirmek için çok ve sürekli çalışmak, çaba göstermek, zamanını bir işe vermek anlamında kullanılır. Olmayacak gibi görülen bütün işler çalışma ve çabayla başarılır.

Savaşmanın öteki anlamı iki devletin, ülkenin silahlı kuvvetlerinin karşı karşıya gelip çarpışmasıdır.

Savaşmak eylemi ister birinci, ister ikinci anlamıyla kullanılsın, daima başarıyı, yenilgiyi, üstünlüğü amaç olarak gören çalışma ve çabayı anlatır.

Bütün canlıların ve insanın ortak ve tek amacı yaşamak yaşamı sürdürmektir. Dünyaya gelirken varolan içgüdüler bu amacı gerçekleştirmek için çalışıp çabalar, savaş verirler.

Bu savaşa anlam katan, insan onuruna yakışan biçimde yaşamak; her canlı türüne yaşama hakkı tanımak ve buna saygı göstermektir.

Özcan Köknel, Yaşamın Zaferi
 
Top