• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Almanca Ögrenmek Icin Pratik Bilgiler

wien06

V.I.P
V.I.P
Almancaya nasıl çalışılır?..

Almanca öğrenmek daha doğrusu yabancı bir dil öğrenmek emek, çaba, zaman ve fedakarlık gerektiren bir durumdur. "Dil öğrenmeye başladım altı ay oldu hala konuşamıyorum." gibi yaklaşımlar yanlıştır. Dil öğrenme süreci sizin günlük çalışma süreniz ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterir. Dil öğreniminde en büyük etken öğrendiklerinizi sıklıkla ve usanmadan tekrar etmenizdir.

"Was ist das?" örneğinde olduğu gibi. Bu soruyu eğitim almış yada almamış kime sorsanız hemen hemen sorduklarınızın hepsi cevap vereceklerdir, küçük bir çocuk bile. Çünkü "Was ist das?" sorusu kişiler tarafından çok sık duyulmuştur ve çok sık kullanılmıştır. Bundan dolayı yabancı dil öğrenirken, öğrendiğiniz her konuyu mutlaka çok sık tekrar etmelisiniz. "Ben bunu anladım, öğrendim" diyip tekrar etmezseniz geri dönüp baktığınızda bu çok iyi bildiğiniz konuyu unutmuş olduğunuzu görürsünüz. Şimdi sizlere bir kaç tavsiye:


Yeni başlayanlar için

1. Siz yeni doğmuş bir bebek gibisiniz

  • Bebekler kendi dillerini yavaş öğrenirler.
  • Bebekler önce dinlemeyi öğrenirler. Dinleyerek başlarlar.
  • Daha sonra konuşmayı öğrenirler. Duyduklarını tekrar ederler.
  • Ve son olarak okumayı ve yazmayı öğrenirler. Buda büyük sabır gerektirir, öyle değil mi?

2. Her gün Almanca dinleyin

  • Almanca yayın yapan radyo kanallarını dinleyin.
  • Almanca yayın yapan TV kanallarını izleyin.
  • Almanca filmlere ve videolar izleyin.
  • Bulabildiğiniz Almanca eğitim veren tüm sanal sayfalardan faydalanın.

3. Ana dili Almanca olan yada sizin gibi Almanca öğrenen bir arkadaş edinin

  • Karşılıklı konuşmalar yapın.
  • Diyaloglar hazırlayıp konuşun.
  • Başlangıç düzeyi kitapları kullanın.

4. Almanca hikayeler okuyun

  • Çocuklar için yazılmış basit hikayelerden başlayın.
  • Basitleştirilmiş ESL kitaplarını deneyin.
  • Almanca gazeteleri okuyun

5. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri not alın

  • Bir kelime defteri oluşturun (yeni kelimeler için).
  • Kelimeleri harf sırasına göre yazın(A...B...C...).
  • Her kelime için örnek cümleler kurun.
  • Almanca - Almanca sözlük kullanın (çok grekemedikçe Almanca - Türkçe sözlük
  • kullanmayın).

6. Almanca günlük tutun

  • Bir cümle ile başlayın.
  • Nasıl hissediyorsun?
  • Hava nasıl?
  • Bugün ne yaptın? gibi
  • Ertesi gün bir cümle daha yazın.


Almanca yazı yazarken ..

Bir günlük tutun

Daima gramere (dilbilgisi) önem vermeyin. Grameriniz yanlış olabilir. Serbest yazım çok yararlıdır. İlginizi çeken konularda yazın. Bu size yazmanın eğlenceli tarafını gösterecektir. Dilden keyif alın.

Almanca e-postalar yazın

Öğretmenleriniz ve arkadaşlarınızla hep iletişim içinde olun. Birbirinize e-postalar yazın.

Yerel haberleri Almanca olarak tekrar yazın

Bu günlük yapılabilecek alıştırmalardan biridir. Bir yerel gazeteden bir iki haberi her gün okuduktan sonra Almanca yazın. Tekrar yazmak derken birebir çeviri yapın anlamında değil. Unutmayın düzenli olarak yapılan faaliyetler en iyi olanlardır.

Önemli yazım kurallarını öğrenin

Unutmayın her zaman yanınızda bir sözlük yada yazım kılavuzu olmayacak, özellikle bir sınavdayken. Ve tekrar unutmayın ki anadili Almanca olanlar bile zaman zaman yazım kurallarını gözden geçirmek zorundadırlar.

  • Sık yazım hatası yapılan kelimeleri öğrenin
  • Yaygın Almanca hataları öğrenin
  • Ve bir Almanca mektuplaşacağınız kalem arkadaşı bulun


Nasıl ve Ne Okumalıyım? ..

Her gün okuyun

Çocuk kitapları, basitleştirilmiş okuma kitapları, gazeteler, dergiler, internet siteleri, romanlar ve daha bir çokları. Bu saydıklarımızın sayısı artırılabilir. Ama mutlaka hergün bir süre okumalısınız.

İlginizi çekenleri okuyun

Unutmayın keyif alırsanız daha iyi öğrenirsiniz. İlgi alanınıza giren bir konu hakkında okursanız okurken Almanca öğrenmenin yanı sıra ilgi alanızdaki konu hakkında da yeni şeyler öğreneceğiniz için okuma çalışmanız daha etkili ve keyifli olacaktır.

Uygun seviye

Yeni kelimeler öğrenmek istiyorsunuz ama aynı zamanda okuduğunuzu da anlamak istiyorsunuz. Eğer okuduğunuz kitap, dergi, gazete vs de her kelime için yada kelimelerin çoğu için sözlüğe bakma ihtiyacı duyuyorsanız okuduğunuz metaryalin seviyesi size ağır demektir. Ama unutmayın okuduğunuz metaryalde hiç bir kelimeye takılmadan okuyorsanız o da çok basit demektir bu da size yeni kelimeler öğretmez.

Her okuduğunuz hikayede Kim, Ne, Nerede, Ne Zaman, Niçin gibi soruları sorun?

Bunu hemen hemen okuduğunuz her tür yazı için yapabilirsiniz. Kimin hakkında? Ne oldu? Bu neden oldu? Nerede oldu? Ne zaman oldu? Bu tür soruları sormak özellikle okuduğunuz yazının yada hikayenin alıştırma bölümü yoksa çok yararlıdır. Alıştırma bölümü olsa bile bu tür sorular sormak okuduğunuz metni daha iyi anlmanızı sağlayacaktır ve düşünürken Almanca dilini kullanmanızı geliştirecektir. Bu soruları yazılı yada sözlü cevaplayabilirsiniz.

Almanca-Almanca sözlük kullanın

Çeviri sözlükleri (Almanca-Türkçe yada elektronik sözlükler) kullanmak aslında çok yararlı değildir. Seviyenize uygun Almanca-Almanca sözlükler kullanmalısınız. Bu size başlangıçta zor gelsede biraz zaman geçtikçe her bir kelimeyle başka kelimeler öğrendiğinizi göreceksiniz.

Kendi sözlüğünüzü oluşturun

  • Bu sözlüğü diğer çalışmalarınızdan ayrı tutun
  • Alfabetik sıralama kullanın
  • Bu kelimeleri kullanarak kendi kurduğunuz örnek cümleler yazın (Sözlükten bulduğunuz cümleleri yazmayın)
  • Kendi sözlüğünüzü gözden geçirin. Özellikle yeni kelimeleri gece yatmadan önce mutlaka okuyun


Dilbilgisi çalışırken ne yapmalıyım?..

Gramer (Dilbilgisi) den korkmayın

Gramer iletişim içindir

Bazen öğrenciler gramer konusunda takıntılı yada önyargılıdır. Hep bir korku vardır. Bu çok sıkı gramer eğitimi veren bir öğretmenden ders almış olanlar için bir yere kadar doğru olabilir.


Ama unutmayın gramer bir öcü değildir. Grameri sadece iletişimde kullanmak için öğrenin başka bir şey için değil. Öğrendiklerinizi pekiştirmek için bir kaç alıştırma yapın, sonra bir makale yada kompozisyon yazın (buna paragraflarla da başlayabilirsiniz) veya öğrendiğiniz konuları kullanarak konuşmalar hazırlayıp bunları oynayın.

Zayıf noktalarınızı belirleyin

Çok iyi anlamış olduğunuz gramer konularıyla ilgili alıştırma yaparak zamanınızı harcamayın (ama belirli aralıklarla tekrar edin ta ki çok rahat kullanmaya başlayana kadar) çünkü bunlar size artık çok kolay gelecektir. Bunun yerine size zor gelen konular üstünde yoğunlaşın. Eğer hangi konularda zorlandığınızdan emin olamıyorsanız bir kaç kompozisyon yazarak bunları öğretmeninize kontrol ettirin ve sık yaptığınız hataları işaretlemesini isteyin. Daha sonra bu hatalara göre ilgili konulara çalışın.

Grameri arkadaşınıza öğretin

Almanca ders seviyesi olarak sizden daha alt seviyede olan bir arkadaş bulun. Öğretmek sizi kuralları hatırlamaya zorlayacaktır ve bu konuları daha düzgün anlamanızı sağlayacaktır. Arkadaşınıza çalışma kağıtları hazırlamayada çalışın. Bu bilgilerinizi daha da pekiştirecektir.
 

wien06

V.I.P
V.I.P
Almanca Calisma Sistemi..

Almanca'nın bugün İngilizce'den sonra ikinci Yabancı Dil olarak öğrenilmesi Almanca ile akraba dil olan İngilizce'den yararlanmayı gerektirmektedir. İngilizce'nin bu süreçte aktif kullanımı ikinci yabancı dil olarak Almanca'nın öğretim-öğrenim sürecini kısaltacağı gibi, kolaylaştıracağı da açıktır.

Sistemin temeli çok basittir. Almanca ve İngilizce nerede Türkçe'ye benziyor nerede Türkçe'den ayrılıyor. Bizler bebekler gibi önce kelimelerin anlamlarını bilmeden kulak dolgunluğu ile ezberlemek daha sonra da aralarında zamanla anlam ilişkisi kurarak bütüne ermek gibi bir olayı bu yaşlarda yapamayacağımıza göre uygulanacak tek yöntem o dili gramer kurallarına göre öğrenmek olacaktır.

Almanca'yı öğrenirken bilmemiz gereken tüm dilbilgisi malzemesini irdeleyip İngilizce ile karşılaştırmak olayın mutfak aşamasını oluşturmaktadır. Özellikle cümle yapılarının öğrenilmesinde benzer ve farklı yönler üzerinde durularak iki dil arasında olumlu transferler ön plana çıkarılmaya çalışılmaktadır. En çok kullanılan cümle kalıpları üzerinde durularak temel yapıların kısa sürede öğrenilmesine önem verilmekte, bütün önemli cümle kalıplarının tek tek üzerinde durulmaktadır.

Bu önemli kalıplar basitten zora doğru cümlelerin karmaşıklığına göre sıralanmıştır. Dil edinim sürecinin hangi aşamasında karşımıza hangi kalıpların çıktığı İngilizce - Türkçe kıyaslamaları ile formüle edilmiştir. Başlangıçtan itibaren Almanca dilbilgisindeki tüm cümle yapılarına hayattaki kullanım mantığına göre uygulanan bir yöntemdir Bu sistem Almanca'nın içinde var olan ama kitaplarda pek söz edilmeyen sıkıştırılmış bilgilerin analiz edilmesi yoluyla genelde ezbere bilinenlerin aslında bir mantık içinde olduklarını ispatlamaktır.

Ne kadar sürede ne kadar Almanca öğrenilebilir!

En çok karşılaşılan sorulardan biri olan yukarıdaki bu soruyu herkes kendisine sorar. Elbette ki Almanca eğitimi öyle aylara sığacak bir olgu değildir ama temel ve taktiği ile uygulanabilecek doğru bir metot başarının altın anahtarıdır. Grup halindeki çalışmalarda haftalık toplam ders saati 6-10 saat, kişiye özel çalışmalarda 4-6 saat arasındadır.

· Temel Almanca-I (Grundstufe-I) grubun durumuna göre 150-200 saat arasında sürmektedir.

· Temel Almanca-II (Grundstufe-II) grubun durumuna göre 200-250 saat arasında sürmektedir.

· Orta düzey Almanca-I (Mittelstufe-I) grubun durumuna göre 120-150 saat arasında sürmektedir.

· Orta düzey Almanca-II (Mittelstufe-II) grubun durumuna göre 120-150 saat arasında sürmektedir.

· İleri düzey Almanca-I (Oberstufe-I) grubun durumuna göre 100-120 saat arasında sürmektedir.

· İleri düzey Almanca-II (Oberstufe-II) grubun durumuna göre 100-120 saat arasında sürmektedir.

Bu sistem içinde uygulanan tarz ezberciliği ortadan kaldırdığından harcanan bütün süre mutlak öğrenmeye gitmektedir. Özellikle İngilizce bilenlere yönelik olan bu kurslarda akraba olan bir batı dilinin bilinmesi Alman dilinin öğrenilmesine ayrılan eğitim – öğretim sürecine olumlu katkıda bulunmaktadır. Olumsuz transferleri ortadan kaldırmak için de Almanca ve İngilizce arasındaki farklılıklar üzerinde özellikle karşılaştırmalı çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca derslerde materyal olarak kullanılan Karşılaştırmalı Dilbilgisi ve ek alıştırma kaynakları bu sürece olumlu katkıda bulunmaktadır.

Bu metotla Almanca öğrenebilmek çok kolay olmasına rağmen Türkçe alt yapısı zayıf, her gün 1 saat evde kendi başına tekrar yapmayan, sistemi uygulamayan birisi gelse de bütün her şeyi ben uyurken beynime aktarsa zihniyetinde olan kişilerin başarıya ulaşmaları güçtür.

Bu sistem içinde yaklaşık kişiye bağlı olarak 3 ile 5 bin arasında kelime öğrenilecek bu kelimeler sayesinde her cümle kolaylıkla yapılabilecektir. Almanca dilbilgisinde 100 binin üzerinde kelime vardır ama bütün bunları öğrenmek uzun yıllar alan bir süreçtir bizim hedefimiz yazı ve konuşmada oldukça fazla sayılabilecek bu kelimeler ile profesyonel cümleleri ortaya çıkarmaktır.

Eğitim sürecinden sonra kişi sıkça okuyarak kendince yazılar yazarak ve sistemin bir parçası olan notları tekrar ederek kendini geliştirecektir.

Dr. Hüseyin Arak

 
Top