Alkol ve madde bağımlılığı

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Ergenlik döneminde yaşanan sorunlardan biride alkol ve maddenin kötüye kullanımıdır.
; Alkol ve maddenin kötüye kullanılmasının sebepleri çeşitlidir.Olası nedenlerden biri kişilik faktörüdür.Araştırmalar bağımlılığa müsait kişilik yapılarından bahsetmektedir.genel kaygı bozuklukları,kişilik bozuklukları ve şizofreni gibi bazı ruhsal bozukluklarında ,alkol ve maddenin kötüye kullanımına neden olduğunu ileri sürmektedir.aile önemli bir faktördür.
; İçinde yaşadığı ortamda kimliğini,saygınlığını ve dayanışmayı yaşayamayan çocuk ,bu ihtiyaçlarını yeni ait olabileceği bir grupta karşılamaya çalışabilir.Ergenlik döneminde yaşanan kimlik karmaşası sonucu ; genç bir grubun değerlerini benimseme ait olma ihtiyacına paralel olarak,yatkın kişilik yapısı ve aile yapısı da varsa alkol ve madde bağımlılığının tuzağına düşmesi hiç de şaşırtıcı olmaz.
Gencin alkol ve madde kullanımına eğilim göstermesine
Gençlik çağına özgü olan ;etkisi altında duyduğu endişe,kaygı ve korkuyu gideren,gereksinimlerine doyum sağlayan,ortamı yönü bulamasa ,aile çevresi bunları sağlayamasa ,kişiliğini çeşitli alt kültürler arsında aramaya başlar

MADDE BAĞIMLILIĞININ NEDENLERİ

Alkol ve madde bağımlılığı bir ihtiyacın sonunda ortaya çıkar,bu da kullanan kişinin kişiliği ile çok yakından ilgilidir.bağımlı günlük hayatın getirdiği zorluklardan kaçmak ve yapay bir cenneti algılama arzusundadır.
Gençlik çağının etkisi altında gelişen endişe,kaygı ve korkunun giderilmesi , gereksinimlerinin giderilmesi ,ortamı,yolu,yöntemi bulmazsa aile ,çevre bunları sağlayamazsa ,kişiliğini ,kimliğini değişik alt kültürlerde aramaya başlar.Ergenlik çağında ki gençleri bu kültüre itende budur.
Bağımlılığa yatkın kişilik özelliklerini söyle sıralaya biliriz;
1.Dayanıksız ve güçsüz bir kişilik yapısına sahip olmak ve kaygıdan kaçama, Bağımlılar genellikle özgüvenleri zayıf ve kaygılı insanlardır,hayatın zorluklarından kaçmak isterler. Bağımlık yapan maddelerin ,kaygıyı azaltan etkileri , bir desteleme aracı olarak kullanılmasına yol açmaktadır.
Hayatın getirdiği gerginliklerle başa çıkma da sıkıntıya düşen bir kısım bağımlılar çok muhtemelen aşırı koruyucu anne-baba tutumları nedeniyle gerginlik ve baskı doğuran uyaran ve durumlarla yüzleştirilmemiş yeterince sorumluluk verilmemiş çocuk ve gençler,başarısızlık ve üzüntüler bu gençler için dayanılması çok zor sıkıntılar geçirir.Bu yapıdaki gençler bağımlıklı yapan maddeler sığınabilirler

2.İçten denetimli olmaktan çok,dıştan denetimli olma;Kişinin hayatta yaşadığı sıkıntıların sebeplerini kendi dışında ki nedenlere bağlı olduğunu düşünmesi ve çözümlerini de dışsal gelişmelere bağlaması ; dıştan denetimli olduğunu gösterir.İçten denetimli kişiler ise kendiyle ilgili yaşantılara kısmen de olsa kendi yön vere bileceğini düşünür. Yapılan araştırmalar dış tan denetimli kişilerin bağımlılığa daha yatkın olduğunu göstermektedir.
3.Kendini değersiz algılama,Alkol ve madde bağımlığı yaşan gençlerde gözlenen diğer bir kişilik özelliği de,kendini değersiz ve eksik yanları olan biri gibi algılanmaktır.Olumsuz ve düşük benlik saygısı olan kişiler kendilerini toplum dışı ve iğrenç insanlar olarak değerlendirebilir.Ahlak dışı tutum ve tavırlar sergileyenler ile kendilerini özdeşleştirip,benzer ahlaki tutumlar içine girebilirler.bağımlılıktan etkilenerek,olumsuz alışkınlıklar edinebilirler.
4.Duygusal bakımdan olgunlaşmamış olma,İçten gelen haza yönelik arzularını kontrol etmekte güçlük çeken,onları dengeleyemeyen gençlerin hazza ulaşma istekleri onları bağımlılık yaratan maddelere yöneltebilir.Olgunlaşmamış duygular taşıyan ,heyecanlarını denetleyemeyen gençlerde de rahatlamak ve sakinleşmek için bağımlılık doğuran maddelere yönelme görülebilir…Huzursuzluk veren durumlarla başa çıkabilmek için alkol veya uyuşturucu maddelerin geçici rahatlatıcı etkisinden yardım uman gençler çok tehlikeli, bir araca sığına bilirler.
5.Hazza yönelik olma:Madde bağımlılarında gözlenen bir davranış biçimi de değişikliler karşısında heyecan ve haz duymadır.
6.Kötü alışkanlığı olan arkadaş çevresi Gençler arkadaş etkisine çok açıktır.Bir arkadaş grubuna sahip olmak grupta değer verilen bir insan olmak en güçlü isteklerden biridir.Madde bağımlığının olduğu çevrede yaşan bir genç kullana arkadaşlarına özene bilir ve maddeyi deneye bilir.gençler için yeni olanı denemek onları belirli davranışlara iten nedenlerdendir.
Arkadaş grupları tarafından dışlanmamak için benimseme ve bu yüzden onların etkisinde kalarak sapan davranışları taklit etme yanında,bir bakıma grup baskısı yüzünden onların alışkanlıklarını benimseyenleri de görmek mümkündür
 
Top