• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Akya Balığı Nasıl Avlanır

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Akya Balığı avlanması - Akya Balığı avlanma aşamaları - Akya Balığı avlama işlemleri

Türkiye de akya balığının bulunduğu bölgeler, Akdeniz ve Ege bölgeleridir. Akya balığı 50-60 kiloya kadar ulaşabilir. Boyları 1 metre civarına kadar ulaşabilir. Akya balığı denizin katili adını almaktadır. Yemlerini direk yutarak midesine indirmektedir. Bir kofana gibi yemini ısırarak yememektedir. Akya direk olarak yutmaktadır. Bu bilgiye sahip olmanız sizin için çok önemlidir. Sonuçta direk yuttuğu için ona göre bir avlama taktiği de oluşturabilirsiniz.

Akya balığı genellikle kayalıklı bölgelerde yakalanmaktadır. Aslında açıklarda avlanmaktadır. Açıklarda bir balığın peşine takılarak kıyıya kadar gelebilir veya açıkta avlanamadığı zaman taşlıkların çevresindeki küçük balıkları yemeye gelir. Sonuçta taşlıkların ve kayaların çevresinde tonlarca bir karış boyunda balıklar olmaktadır. Bunlar kefal, çinekop veya çipura gibi balıklar olabilir. Aslında akya'nın en çok sevdiği balık kesinlikle kefaldır. Kefal onun için muhteşem bir yem olabilir. Kefal ile geçen yıl tam 7-8 adet 1 kilo üstü akyalar tutmuşluğum vardır. Sargoz ve melanur balığı da akya için yem olabilir. Ama kefal kesinlikle onlardan çok daha karlıdır.

Akya balığının 2 tane tutulma taktiği bulunmaktadır. Rapala ve canlı balık ile yakalanmaktadır. Canlı balık tercihiniz kesinlikle kefal olmalıdır. Bir karış büyüklüğünde ki kefalı 1 kiloluk akya rahatlıkla yutabilir. En az bir karış büyüklüğünde ki bir kefal olmalıdır. Yakalayacağınız balığın büyüklüğüne göre 12/0 çelik, çapraz kanca kullanılmalıdır. Akya balığını yakalarken misina çok önemlidir kesinlikle. 0.35lik kaliteli bir misina kullanmalısınız. Eğer çok büyük bir akya'ya taktıysanız kafayı o zaman 0,50lik misina kullanabilirsiniz. Misinanın Avrupa olması çok önemlidir. Kaliteli olmalı ki kırılma gibi bir sorun yaşamayasınız. Rapala olarak kefala benzer bir rapala kullanabilirsiniz. Yani üstü koyu gri, altı beyazımsı ve parlak bir rapala uygundur. Şahsıma kullandığım rapala böyledir ve 2 adet rapalayla akya tutmuşluğum bulunmaktadır. Bir tanesi 6-7 kilo arası, diğeri ise 9.8 kilo gelmiştir. Aynı zamanda 35lik misina ile tutmuş bulunmaktayım. En az 200 metre uzunluğunda bir misinaya sahip olmalısınız. İdeali 250 metre kadardır. Gelelim akyanın tutuluş şekillerine.

Canlı Kefal İle Akya Yakalama

Bildiğiniz gibi deniz kefalının sırtında 2 tane yüzgeç bulunmaktadır. Kefalın büyüklüğüne göre uygun bir çelik çapraz kanca seçmeniz gerekmektedir. Bu kancayı sırtındaki iki yüzgecin arasında uygun bir yere sinirleri zedelememek kaydıyla takıyorsunuz. Eğer kancayı kefal'e zarar verecek bir yere takarsanız, kefal kısa sürede ölecek yada uzun süre dayanmayacaktır. Söylemiş olduğum bölgeye kefalı taktığınızda, kefal 3-4 saat gibi bir süre kesinlikle yaşayacaktır. Takmış olduğunuz oltanın arkasına kanca ve misinadan başka herhangi bir ağırlık yapacak bir şey takılmamalıdır. Sırtından takmış olduğunuz kefalı çay ağızlarına balığı zedelemeden fırlatacaksınız. Misinayı gergin tuttuğunuz sürece kefal balığı suyun yüzeyinde kalır ve sürekli olarak yüzer. Akya berrak bir suda 10 metre uzaklıktan geçerken suyun yüzeyindeki kefalı kesinlikle görür ve direk olarak kefal'e yönelir. Kefal oltada olduğu için kaçamayacağını bildiğinden akya yaklaştığında ölü taklit'i yaparak hiç kıpırdamaz. Bu sırada akya kefal'ın etrafında bir iki tur atar. Akya'yı ürkütmeden çok hafif şekilde misinayı çekerek kefal'ın hareket yapmasını sağlarsanız yemin kaçacağını düşünerek, akya dönerek hızlı bir şekilde kefal'e saldırır ve onu ağzına alır. Fakat hemen yutmaz ve hızlı bir şekilde açığa doğru uzaklaşır. Bu arada misinaya hiçbir ağırlık vermeyeceksiniz, eğer misinayı tutacak olursanız akya şüphelenir ve yemi bırakır. 8 saniye kadar misinayı bırakın, bu arada akya 70 ila 80 metre mesafe kat eder ve kement ( hızlı bir şekilde misinayı çekmek ) atmanız gerekir. Çünkü akya kefalı yutmuş olduğundan, kanca kefalın sırtından çıkacak ve akyanın midesine saplanacaktır. Kement atmazsanız misinadan huylanan akya, kefalı kusar ve balığı kaçırırsınız. Şimdi balık oltamızda. Bundan sonra yapmanız gereken balığa kafa vurdurmadan onu yormanız gerekiyor. Balık asılırken misinayı bırakacak ( boşluk vermeden ) o durduğunda siz çekeceksiniz. En sonunda balık yorulacak ve siz balığı kıyıya alacaksanız.

Rapala İle Akya Yakalama

İlk olarak rapalanın önüne hiçbir şey bağlamamalısınız. Rapalayı direk olarak misinaya bağlamanız gereklidir. Rapalayı bir çok insan akşama kadar atıp çekmektedir. Aslında bu doğru olabilir ama çok daha basit yöntemi vardır. Gün boyu çay kıyılarında ve taşlıklarda ufak balık yakalarken rapala oltanızı da devamlı olarak yanınızda bulundurmanız gereklidir. Sadece yapmanız gereken denizi izlemek olacaktır. Eğer denizde balıkların zıpladığını ve kaçıştığını görürseniz kesinlikle akyanın orada olması çok büyük ihtimaldir. Yapmanız gereken o mesafenin daha ilerisine rapalayı atmanızdır. Daha sonra normal hızda rapalayı çırptırarak çekmeniz gerekir. Eğer akya parlak rapalanızı görürse, direk peşine takılacaktır. Çırptırmadan direk çektiğiniz rapalanın sahte olduğunu anlayacak ve saldırmayacaktır. Çırptırarak çekerseniz balığın ondan kaçtığını sanacak ve saldıracaktır. Bu arada kesinlikle makaranız açık olmalıdır. Çünkü saldıran akya, rapalaya takıldığı taktirde süratla açığa gidecektir. Makineniz kapalı olursa direk misinanızı kıracaktır. Bundan ötürü makinenızı hafif açmalısınız ve akya giderken siz çekmelisiniz. Akyanın gidişini bu sayede zorlaştıracaksınız. Balık zaten yorulacak ve duracaktır. Durduktan sonra siz çekmeye başlayacaksınız, makaranız açık olarak. Bu sayede akya kafa vuracak olursa misinanızı kırma ihtimali olmayacaktır. Rapala ile ortalama 4-5 kiloluk akyayı yakalamanız minimum 20-30 dakika arası sürecektir. Kesinlikle heyecan yapıp aceleye getirmemelisiniz. Balığı kaçırma ihtimaliniz yüksek olur.

Akya balığını avlama taktiklerinin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Makalemizi ciddi şekilde okur ve biraz mantıksal olarak düşünürseniz kesinlikle sizlerde akya yakalama uzmanı olacaksınızdır. En ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalıştık. İnşallah sizlere yararlı olabilmişizdir.
 
Top