Akülü Matkap Seçimi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Doğru akülü matkap hangisi sorusu kafa karışıklığına sebebiyet verebiliyor. Dewalt mu Bosch mu yoksa Aeg mi almalısınız? Onlarca marka ve model arasından seçim yapmak zor değil mi?

Elektrikli el aletleri üreticileri bizi çeşitli ve yeni özellikler, daha uzun pil ömrü, daha yüksek kuvvet, yeni şarj etme çözümleri ve farklı iş güvenliği seçenekleri tanıştırıyor. Hem doğru ürünü alıp hem bütçenizi nasıl koruyacaksınız?

akulu-vidalama.jpg


Akülü matkaplar 3 ana başlığa ayrılırlar öncelikle hangisinin işimize yarayacağı konusunda karar verelim.

Akülü Delme ve Vidalama
"Ahşap ve metal delebilen ve vidalama yapan makinelerdir. Beton, duvar delme ya da darbeli vidalama ihtiyaçlarını karşılamaz. En uygun fiyatlı şarjlı matkap grubudur."

Akülü Darbeli Vidalama
"Delme işlemine hiç bir koşulda uygun değildir çünkü mandren yerine bits uç tutucu var. Şarjlı darbeli vidalamalar yüksek hızlı vidalama için geliştirilmişlerdir."

Akülü Darbeli Delme ve Vidalama
"Beton, ahşap ve metalde delik açmak için geliştirilmişlerdir, aynı zamanda vidalama işlerinde de kullanılabilirler."

Hangi tip şarjlı vidalama makinesini istediğinize karar verdiyseniz, şimdi hangi değer neyi ifade eder bunu görelim.

Batarya Cinsi Ne Olmalı?
Batarya cinsine karar verirken artık Ni-Cd pilli ürünlerin piyasadan silinmek üzere olduğunu belirtelim. Ni-Cd bataryalar hafıza kaybına sahiptir ve doğru kullanım şekillerine uyulmazsa çok kısa süre içerisinde çalışmaz duruma gelebilirler. Li-ion piller bu konuda daha avantajlıdır. Uzun çalışma ömrü için Li_Ion bataryalı ürünleri tercih etmelisiniz.

Akülü aletlerde Volt ve Amper neyi ifade eder?
Şarjlı matkap seçiminde en önemli kıstas Volt(V) ve Amper(Ah) değerleridir. Doğru makineyi seçmek için en çok dikkat etmeniz gereken nokta ne kadar yüksek güce, ne kadar uzun çalışma süresine ihtiyacınız var.

"Volt makineye gücü Amper ise şarj uzunluğu verir."
Volt değeri ne kadar yüksekse vidanızın çapı o kadar büyür. 10.8V bir makineyle 5mm çapına kadar rahatça vidalama yapabilirken 18V akülü vidalama ile 10mm çap sorun yaratmayacaktır.

Aynı şekilde 1.5Ah. lik bir bataryaya göre 5Ah.lik bir batarya çok daha uzun şarja sahiptir. 5 Ah.lik bir batarya profesyonel işletmelerde neredeyse günde sadece bir kez şarj edecek kadar dayanıklıdır. Kesintisiz mesai saatleri için yüksek amper değerine sahip makineleri tercih etmeniz gerekir.

Hem volt hem amper yükselirse paralel olarak tork kuvveti yükselecektir.

Neden vitese ihtiyaç duyarım?
Sıkma torkunun derecesini ayarlamak için tork kademe ayarı hariç vitesli akülü matkap modellerini de görüyorsunuz. Yumuşak ve sert vidalama için vites seçeneğine ihtiyacınız olabilir. Yüksek tork değerine sahip bir makineyi zapt etmezseniz bu durum malzemeye zarar verebilir ya da bağlantının sağlıklı olmamasına neden olabilir. -Çatlama, diğer taraftan çıkma vd.- Bu yüzden kuvvet dengesini vitesle ayarlamanız gerebilir. Vitesli makineler farklı çaplarda ve malzemelerde yapılan çalışmalarda daha fazla özgürlük sunar.

Tork Değeri Önemli mi?
Tork değerinin yüksekliği makinenin gücünün en kesin kanıtıdır. Piyasadaki bir çok makine aynı volt ve amper değerini verir.

Peki hangi makine daha kuvvetli?
Teknik özelliklerini inceleyerek buna karar verebilirsiniz. Bir çok makinede değerler birbirine çok yakın olsa da bazen arada dağlar kadar fark görebilirsiniz. Akülü matkapların aynı (V) ve (Ah) değerine sahip olsa bile ciddi kuvvet farkları doğabilir. Aynı fiyat segmentinde yüksek tork tercih sebebiniz olmalı.

Kömürsüz motor tercih sebebi olmalı mı?
Kömürsüz motorlar kömürlü motorlara kıyasla daha uzun çalışma ömrü, daha fazla kuvvet sunar.
Eğer bütçeniz müsaitse kömürsüz motorlu bir şarjlı matkap satın almanız sizi zaman içerisinde karlı çıkaracaktır.

Mandren Kapasitesi neyi ifade eder?
Delme işlemleri için mandren kapasitesi çok önemlidir. Piyasada en çok 10mm mandren kapasitesine sahip ürünler satışta ancak 13mm mandren kapasiteli akülü matkaplar var. Açacağınız deliğin çapını bilmeniz doğru akülü matkabı seçmek için gereklidir. Tüm markalar modellerine ait mandren kapasitesini teknik özelliklerinde paylaşmaktadır.

Akülü matkaplarda iş güvenliği
İş kazalarının özellikle ülkemizde çok yüksek olduğunu hepimizin malumu. Üretici firmalar bu tip kazaları minimuma indirmek için çeşitli teknolojiler geliştirdi. Her biri farklı isimler koysa da amaçları sıkılıkla aynı. En sık kullanılan teknoloji ise elektronik debriyaj. Elektronik debriyaj sizi bir çok kazadan korur. Bir çok marka sadece en iyi modellerinde bu teknolojiyi kullanmaktadır, yaygınlaşması dileğiyle.

Artık akülü matkabınızı nasıl seçeceğinizi biliyorsunuz...
 
Top