Akıllı telefon ve tabletleri uykumuza etkisi

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Kaliteli bir uyku için akıllı telefon ve tabletlerinizi odanızdan uzak tutun. Çünkü yaydıkları ışıkla uyku sorunlarına yol açıyor.

Gelişen teknoloji ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte akıllı telefonlar ve tabletler hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Arkadaşlarımızla iletişim kurmak, faturalarımızı ödemek, sosyal medya aracılığıyla dünyada olup bitenleri takip etmek, oyun oynamak akıllı telefon ve tabletlerle yapabileceğimiz şeylerden sadece bazıları. Gün içinde saatlerce vakit geçirdiğimiz akıllı telefon ve tabletlerimizi hayatımızı kolaylaştırmak için kullanıyoruz, peki bu aletler gerçekte hayatımızı nasıl etkiliyor?

Sağlıklı bir gece uykusu yaşa göre değişmekle birlikte 6-9 saat arasındadır. Eğer sabahları dinlenmiş uyanıyorsanız uyku kaliteniz yüksek demektir. Ancak akıllı telefon ve tabletler hayatınızı etkilediği kadar uyku kalitenizi ve süresini de etkiliyor.

Mavi ışık uyku kaçırıyor

Akıllı telefon ve tabletlerinizin ekranı mavi ışık yayıyor ve gün içinde farkında olmadan saatlerce bu ışığa maruz kalıyorsunuz. Mavi ışık normal şartlarda beyinde uyanma hissi yaratıyor ve dolayısıyla akıllı telefon ve tabletlerin ekranına baktığınız her saniye beyniniz alarma geçiyor. Özellikle gece yatmadan hemen önce telefon ya da tabletinizle ilgileniyor, ekrana bakıyorsanız uyku verici melatonin hormonu azalıyor ve uykuya dalma süreniz uzuyor.

Ne yapmalısınız?

  • Uzun süren uykusuzluk ve uyku kalitesi düşüklüğü kısa süreli hafızada boşluklara, unutkanlığa sebep olabiliyor. Akıllı telefon ve tabletinizin hayatınızı olumsuz etkilememesi için:
  • Yatmadan en az 1 saat önce bu cihazların kullanımını bırakın. Bu sayede beyniniz ve gözleriniz maruz kaldığı mavi ışığın etkilerini azaltarak uykuya hazırlanabilir.
  • Akıllı telefon ve tabletlerinizi uyuduğunuz odada bırakmayın, vücudunuzu ve beyninizi radyasyondan uzak tutun. Bu sayede daha kaliteli bir uykuya kavuşabilirsiniz.
  • Bu cihazların uyku düzeninizi bozmasına izin vermeyin. Her gün belirli saatlerde yatın ve uyanın. Eğer uykunuzun bölünmesini istemiyorsanız cihazları sessize alın ya da kapatın.
 

~Esinti~

Yoğurda sütü bozuk dediler. Gitti ayran oldu
Özel üye
Telefonla uyuyor telefonsuz gezemiyorsak ki öyle hepimiz sağlık yonunden tehlikedeyiz Allah kurtarsın denmeli bize..
 
Top