Akdeniz'e Dökülen Akarsular Nelerdir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Akdeniz'e Dökülen Akarsular Nelerdir?

Dalaman çayı:
Kaynağını Yeşilgöl Dağından alır. Kuzeye doğru akar ve Acıpayam ovasını sular. Daha sonra güneye yönelerek Fethiye körfezinin batısında Akdeniz’e dökülür.

Aksu:
Eğirdir Gölü ve Davras Dağından kaynağını alan Aksu, karstik sahalardan geçerek Antalya körfezinde denize dökülür.
Manavgat çayı: Akdağ’dan kaynağını alan Manavgat çayı, karstik sahalardaki yer altı kaynakları ile beslenir. Manavgat civarında şelale yaptıktan sonra Antalya körfezinin doğusunda Akdeniz’e dökülür.

Göksu:
Kaynağını Geyik Dağlarından ve Taşeli platosunun batısından alır. Kanyon vadilerde akarak, delta oluşturur ve Silifke kıyılarında denize dökülür.

Seyhan nehri:
Tahtalı Dağlarından kaynaklanan Göksu ile Uzunyayla’dan kaynaklanan Zamantı suyu birleşerek Seyhan nehrini oluşturur. Ceyhan nehri ile birlikte Çukurova deltasını meydana getirir ve Mersin körfezinin doğusunda denize dökülür.

Ceyhan nehri:
Binboğa ve Tahtalı Dağlarından kaynağını alarak Elbistan havzasına ulaşır. Engizek Dağlarını geçtikten sonra Aksu ile birleşir. Nur Dağlarının kuzey kesimini de yararak Çukurova’ya ulaşır ve iskenderun körfezinin batı kıyılarında denize dökülür.

Asi nehri:
Kaynağını Suriye’den alan Asi nehri bir süre Türkiye – Suriye sınırında akar. Daha sonra, Amik ovasının güneyinde bir yay çizerek Samandağı civarında Akdeniz’e dökülür.
 
Top