• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Akademisyen Olmak İsteyenlere Tavsiyeler

Artemis

Özel Üye
Özel üye
Alan seçin: Aynı anda birden fazla konuyla ilgilenebilmek pek kolay olmadığından ilginizin olduğu, üzerine yoğunlaşabileceğini düşündüğünüz tek bir alan seçmek çok önemlidir. Akademik kariyeriniz boyunca bu alanla ilgili yenilikleri takip edecek, bu alanın literatürüne hakim olacak, bu alanla ilgili çalışma üretecek ve bu konuda ders vereceksiniz. Bu nedenle alanınızı sevmeniz gerekir. Ömrünüzün önemli bir bölümünü sevmediğiniz bir konu ile geçirmeyi istemezsiniz.
Odak noktanızı belirleyin: Çalışırken, çalışma alanınıza ilginizi sağlam tutmanız önünüzdeki yolu daha kolay ve hızlı aşılır kılacaktır. Bu nedenle, odak noktanızı belirlemeli, amaç ve hedeflerinizi belirli aralıklarla yeniden düşünüp planladığınız yolda olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz.
Çok okuyun: Akademisyen olmak için bol bol okumak, okumayı bir alışkanlık haline getirmek gerekir. Bunu yalnızca alanınızla ilgili okuma yapmak olarak algılamamalısınız. Klasiklerden tutun, güncel romanlara, gündemi takip edeceğiniz gazetelerden haftalık ve aylık dergilere kadar mümkün olduğunca çok okumalısınız. Bu yalnızca bilgi ve fikir sahibi olmanız için değil, aynı zamanda hızlı okuyup anlama, analiz ve sentez yapabilme, eleştirel düşünme gibi yeteneklerinizi de geliştirmek için önemlidir.
Kültürel aktivitelerde bulunun: Tabii ki okumak yetmez, tiyatro ve sinemayı da takip etmek önemlidir.
Ders çalışın: “Ders derste öğrenilir” sözü bazen gerçekten doğrudur. Kendinizi kitaplar ve internet sayesinde geliştirebileceğiniz pek çok konu olduğu gibi, derslere katılmadan öğrenemeyeceğiniz konular da vardır.
Yüksek notlar almaya bakın: Gerek lisans gerekse yüksek lisans not ortalamanız yüksek olmalı. Bunun için de derslerinize düenli olarak devam etmeli, sınavlara planlı şekilde çalışmalısınız. Ezberci eğitimden ziyade, sahip olduğunuz bilgiyi kalıcı ve uygulanabilir kılacak diğer çalışma sistemlerine eğilmelisiniz.
Dile hakim olun: Akaademik kariyer sahibi olmak isteyenler ana dillerini etkin olarak kullanabilmeli, dilbilgisi ve imla kurallarını bilmeli, zengin bir kelime dağarcığına sahip olmalıdır. Ancak sadece ana dilinize değil, İngilizce’ye ve bir başka yabancı dile daha hakim olmak analitik düşünme yeteneğinizi geliştirecektir. Aynı zamanda kendinizi daha iyi ifade etmenizi, iletişim becerilerinizi kuvvetlendirerek hedeflediğiniz konuma daha hızlı yükselmenizi sağlayacaktır.

Araştırın: Akademisyenliğin bir diğer adı da meraklı olmaktır. Bol bol araştırın, öğrenmek için hevesli olun. Basit bir örnek vermek gerekirse, yeni bir sözcük duyduğunuzda, kullanıldığı cümleye göre ne anlama geldiğini tahmin etmekle yetinmeyin, sözlüğü ve interneti de karıştırın, örnek cümlelere bakın.

Açık fikirli ve esnek olun: Akademisyenlik çok net sınırları ve çerçevesi olan bir iş değildir. Yeniliklere, yeni bakış açılarına ve farklı fikirlere açık olmalısınız. Bununla birlikte, kariyeriniz boyunca günün belirli saatlerinde belirli yerlerde olmayacaksınız. Bu nedenle esnek olmaya alışmalısınız. Ders ve çalışma saatleriniz standart bir işin saatlerine benzemeyecek. Ayrıca, sıkça kendinizi geliştirmeye veya öğrencilerinizle ilgilenmeye vakit ayıracaksınız,
4jaQ7Q.jpg


Okurken çalışın: Yüksek lisans aşamasına geldiğinizde araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunun. Bir an önce kadroya girmeniz ve işinizi kaybetme riski olmadan çalışmalarınızı sürdürmeniz konsantrasyonunuzun devamını sağlar.

Bir akıl hocanız olsun: Başarılı, tercihen sizin alanınızda çalışmaları ve yayınları olan bir başka üniversite hocasından akıl almak her zaman işinize yarar. Daha önce sizinkine benzer yollardan geçmiş insanların tavsiyeleri sizin için aydınlatıcı olacaktır.

Ne istediğinizi bilin: Ne istediğinizi, aynı zamanda ne istemediğinizi bilmek, yolun başındayken istedikleriniz için yapabileceğiniz fedakarlıkları belirlemek faydanıza olacaktır. Akademisyenliğin, iş bulmak ve iş sahibi olmaktan çok öte olduğunu görmelisiniz. İş sahibi olmaktan çok bilim insanı olmanın peşinde olmalısınız.
 
Top