• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

“Aile Hekimliği” uygulaması nedir? Merak edilenler, Soru ve Cevaplar

Suskun

V.I.P
V.I.P
Sosyal güvenceniz olmasa da ücretsiz muayene olabilirsiniz


Aile hekiminizi İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinden öğrenebilir, hiç bir sosyal güvenceniz olmasa dahi cebinizden beş kuruş çıkmadan muayene olabilirsiniz


Ankara ve ardından İzmir'de uygulanmaya başlanan, 1 Kasım'dan itibaren İstanbul'da da faaliyete geçecek olan Aile Hekimliği Uygulaması yılbaşına kadar yurdun büyük kesiminde hizmet veriyor olacak. İşte bu nedenle sizler için Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Hamza Gemici'ye 'Aile Hekimliği Uygulaması' ile ilgili olarak en çok merak edilen soruları yönelttik. Dr. Hamza Gemici, 'Aile Hekimliği Uygulaması nedir, Aile Hekimi'ni nasıl, nerede bulacaksınız, Aile Hekimi'nin görevi nedir' gibi ve daha pek çok sorunun cevabını verdi:

Bugün itibariyle kaç il Aile Hekimliği Uygulaması'na geçmiş durumda? Uygulama İstanbul'da ne zaman başlayacak?
İstanbul'un sisteme katılması tabi” ki her yönden çok önemli, ülkemizin en büyük yerleşim merkezi durumdaki İstanbul'da da mutlaka geçiş sürecinde belli sorunlar, sancılar yaşanacaktır. Ama burada İstanbul'un çok büyük şansı bu güne kadar İzmir, Ankara gibi büyük kentlerin sisteme dahil olma sürecindeki tecrübeler nedeniyle sıkıntıların daha az yaşanacağı ve daha çabuk çözüme ulaşılabilecek olmasıdır. Şu anda 58 ilde aile hekimliği uygulanmaktadır. Metropol olmasından dolayı İstanbul da geçiş aşamasında sıkıntılar yaşanabilir. Ama vatandaşımız bir an önce aile hekimlerini öğrenir ve ilk başvurusunu uygulama başlar başlamaz yaparsa sıkıntılar diğer illerde yaşanan tecrübelerinde ışığında kolaylıkla aşılacaktır.

Hangi aile hekimine bağlı olduğumuzu nasıl öğrenebiliriz?
Başlangıçta aile hekimlerine coğrafi tabana dayalı bir nüfus sağlık müdürlüklerince dağıltılmaktadır. Aile hekiminizi öğrenmek için bulunduğunuz ilin sağlık müdürlüğü ya da il aile hekimliği derneği sitelerindeki ilgili bölümlerine girmeniz yeterlidir.
'ailehekimini bul' linklerinden ulaşabilirler. Sağlık bakanlığının da adresinden aile hekimlerine ulaşabilirler.

Muayene ve test ücreti verilecek mi?
Aile hekimliğinde ücretlendirme söz konusu değildir, hiçbir sosyal güvenceniz olmasa bile aile hekimliğinin verdiği hizmetlerden ücretsiz yararlanırsınız. Aile sağlığı merkezlerinde mevcut ya da kurulacak laboratuarlarda yapılan ya da merkezi laboratuarlara yollanan tetkiklerden ücret ödenmesi söz konusu değildir. Hastaneden hizmet alındığında katılım payı adı altında bir ücret alınırken, aile hekimine gidildiğinde katılım payı dahil hiçbir ücret alınmayacak. Hastaneden hizmet alınması için sevk gerekmeyecek. Yani özel hastane ve devlet hastanelerine gidişte mevcut uygulama sürecek.

Aile Hekimi'ne muayene olmadan hastanelere sevk yapılamayacak mı?
Bu günkü koşullarda sevk zorunluluğu uygulaması yürürlükte olmadığı için istediğiniz sağlık kuruluşuna doğrudan başvurabilirsiniz. Aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilebilecek. Hastaneden hizmet alınabilmesi için sevk zincirine gerek olmayacak. Çünkü, 2 bin kişiye bir aile hekimi düşmeden, sevk zinciri konursa, sistem kilitlenir. Aile hekimine gidilmeden hastaneye gidilememesi ile ilgili bir sınırlama yapılmadı. İdeali, aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilmemesidir. Bugün aile hekimine uğramadan hastaneye gitmeyin dersek, hastaneler birden rahatlar ama aile hekimlerine yığılma olur ve görevlerini yapamaz hale gelir.

Sistem özel hastaneler için dezavantaj olur mu?
Bu sistem birinci basamakta yapılan hizmetlerle ikinci basamakta ki hizmeti net olarak ayırdığı için birinci basamak işlevindeki sağlık birimleri gerçek konumlarına göre hizmet vermeye başlıyacaklar. Çoğu özel hastaneninde SGK anlaşması olduğundan özel hastaneler için bir dezavantaj olmayacaktır. Aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerinin tamamı sunulacağından hastanelere ileri tetkik ve tedavi amaçlı başvuru olacaktır. Yani hastaneler gerçek misyonuna kavuşacaktır.

Uygulamanın artısı ne olacak?
Sağlık Bakanlığı verilerine göre aile hekimliğine geçilen yerlerdeki memnuniyet oranları dolayısı ile birinci basamağa başvuru oranları artmıştır. Bu durumda hem ilaç hem zaman hem ulaşılabilirlik maliyetlerinde ciddi kazançlar sağlanmıştır. Bu verilerin ayrıntılarına istenirse Sağlık Bakanlığı'mız arşivlerinde ulaşılabilir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Aile hekimini değiştirmek



Devlet tarafından belirlenen 'aile hekiminizi' beğenmediğiniz takdirde değiştirme hakkına sahipsiniz. Sadece ilk üç ay beklemek şartıyla...



Ankara ve ardından İzmir'de uygulanmaya başlanan, 1 Kasım'dan itibaren İstanbul'da da faaliyete geçecek olan Aile Hekimliği Uygulaması yılbaşına kadar yurdun büyük kesiminde hizmet veriyor olacak. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Hamza Gemici 'Aile Hekimliği Uygulaması' ile ilgili sorularımızı yanıtlamayı sürdürüyor:

Aile için belirlenen hekim, istenirse değiştirilebilecek mi?
Hekim seçme hakkını vatandaşlar, hiçbir neden göstermeksizin il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız kullanabilecekler. Bunun için hekimin değiştirilmek istendiğine dair bir dilekçenin İl Sağlık Müdürlüğü ya da İlçe Sağlık Grup Başkanlığına verilmesi yeterli olacak. Farklı bir şehre gidildiğinde ya da misafir gelindiğinde vatandaşlar, herhangi bir aile hekimine başvurabilecek.

Birinci basamak sağlık hizmeti ne anlama geliyor?
Aile Hekimi; kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile basamak, teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın veren hekimdir. Bakın burada altının önemle çizilmesi gereken bir durum var; Aile Hekimi ailenizden biridir. Hastalığın gelişmesine neden olan ortamdan haberdar olan kişidir. Nelerin yapılıp nelerin yapalamayacağını ilgili ailenin sosyo ekonomik yapısı çerçevesinde bilen kişidir. Gerekirse önlemlerini alır, devlete ait ilgili birimler ile irtibata geçer ve bilgilendirir. Yani hastalığın tedavi edilebilmesi veya hiç ortaya çıkmaması için gereken önlemi almak görev tanımı içindedir. Çok ilginç örneklerden birini anlatayım. Yaklaşık 6-7 aylık bir süre içinde tüm aile fertlerine bakılan bir aile için evin erkek çocuğunun madde bağımlısı olduğunu sadece ve sadece itiraf ettiği kişi aile hekimidir. Çocuğun evdeki davranış bozuklukları babanın aynı biçimde nedenini bilmeden verdiği karşılıklar, birbirini tetikleyen sarmal ve sürekli aynı senaryo ile maddeye yönelen genç. Bu örnekte çocuk kurtuldu. Aile bilinçlendirildi. Bu da takip ile oluyor. Çünkü bütün aile sizin senelerdir hastanız. Korumanız, kollamanız, takip etmeniz ve en önemlisi hastalığın ortaya çıkma sebebini ortadan kaldırmak için gösterdiğiniz çaba. Birinci basamak derken işte bunu kastediyoruz. Öncelikle teşhis, tedavi, rehabilite ve belki en önemlisi takip.
Tüm illerde sisteme geçildiğinde kaç hekim görev yapıyor olacak?
Ankara'da 1158, İstanbul'da 3500 aile hekimi var. 2010 sonu itibarıyla tüm Türkiye genelinde Aile hekimliğine geçildiğinde 23 bin civarında aile hekimi hizmet verecek.


İstanbul ne zaman tanışacak
İstanbul büyük bir metropolitan kent bunu hepimiz gayet net biliyoruz. Aile Hekimliğine geçen illerimizden edindiğimiz deneyim var. Bugün İzmir ve Ankara ile bu deneyimleri yaşadık, yaşıyoruz. En önemlisi Ağustos sonu itibarıyla geçiş yapmış 58 ilde şu ana kadar yaşanan sorunlarla ilgili ciddi bir birikim var. Temmuz ayında Ankara'nın Aile Hekimliği'ne geçişi ile başlayan süreçte Federasyonumuz bu bilgi, görgü ve deneyimini Ankara'da bir panel yaparak oradaki hekimler ile paylaştı. Bunun dışında, eğitim ve workshop'lar ile bu bilgi alışverişi hep sürüyor. 21 Ağustos 2010, Haliç Kongre Merkezi'nde Sağlık Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve İstanbul Aile Hekimleri Derneği'nin katılımı ile gerçekleşen 2. 'Aile Hekimliği Güncel Uygulama Paneli'nde uygulamadaki Aile Hekimliği Sistemi tartışılarak, Aile Hekimliği Sistemi'ne geçen illerin tecrübeleri ve karşılaştıkları sorunları, İstanbul için paylaşıldı. Aile Hekimliğine Afrika'daki birkaç ülke dışında tüm dünya ülkeleri hemen hemen geçti ve tüm metropollerde geçiş süreci sancıları yaşandı. Türkiye geneline bakar ve bir karşılaştırma yapar isek bizde de öngörülen sıkıntıların ötesine geçilmiyor esasen. Bu yüzden İstanbul hazır mı sorusuna cevabımız öngördüğümüz aksamalar dışına çıkılmayacağı yönünde.


Kahveden eve giderken uğrayan var!
Aslında çok enterasan anılar ve olaylar yaşanıyor. Sadece işin sosyal yönü ile ilgili çok ciddi anı, hatıra kitapları yazılır. Bir kere ilk çekince atlatıldıktan sonra emin olun kahveye uğramak yerine doktora uğrayıp eve geçiyorlar. Binlerce anı var ama Türkiye genelinde her geçiş yapan ilde bir kere mutlaka rastladık anlamında verebileceğimiz örnek:

- Evlenmeden önce kayınvalide, kaynana, kayınbaba gibi hısım olacak ailelerin karşılıklı birbirlerini sordurmaları. 'Ya doktor bey sen bilirsin filancanın oğlunda veya kızında bir hastalık neyim var mı?'. Çok inanılmaz örnekler yaşadık zaman zaman fıkra gibi bu anıları paylaşıyoruz aramızda. Ama emin olun hepsi en mahrem sırlarını aile hekimi ile paylaşıyor. Çözüm bulunduğunu gördükçe de bu katlanıyor. Bugün aile fertlerinin birbirine söyleyemedikleri pek çok konu aile hekimlerinin bilgisi dahilindedir. Aile Hekimi'nin hizmet verdiği bölgede eğer bir eğlence, yemek, düğün, dernek var ise baş konuk aile hekimidir. Çünkü tanış olunmuştur.

- Bir de çok sık rastladığımız başka bir olay daha var. Hasta Aile Sağlığı Merkezi'ne geliyor. Aile Hekimi'ne muayene oluyor. Çıkarken varsa testini yaptırıyor ve en sonunda borcum ne kadar, yok olmaz ödemeden şurdan şuraya gitmem diyor. İlk başlarda bunun ücretsiz bir hizmet olduğunu anlatmamız gerçekten zaman aldı. Hastalarınız ile aranızda maddi bir ilişki yok. Düşünsenize bu sadece aile içinde yaşanabilecek bir deneyim.


Sağlık ocağından farkı ne?
Sağlık ocağı sisteminde coğrafi tabana dayalı hizmet tüm hekimlerce tüm bağlı bölgeye verilmekte idi. Şimdi ise her hekim belli nüfusa hizmet verecek yani kişi sağlık birimine her gelişinde aynı hekime başvuracak hekim hastasını hasta hekimini bilip tanıyacak bağlı nüfusuna koruyucu ve tedavi edici birinci basamak sağlık hizmeti tek hekim tarafından verilecek..



Uygulamaya geçen illerdeki vatandaşlara nasıl bir mesaj gönderirsiniz?
Halkımız öncelikle aile hekimlerini öğrensinler, aile hekimlerinin onların ailelerinin bir bireyi konumunda olduğunu unutmasınlar her türlü sağlık sorunlarında başvurup yardım almaktan çekinmesinler. Bu artık onların en doğal hakkı. Vatandaş aile hekimine ne kadar sahip çıkar ve güvenirse bu iletişim sayesinde pek çok hastalık oluşmadan önlenebilecek, zamanında tedavi edilebilecek, hem vatandaş, hem ülkemiz karlı çıkacaktır.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Vatandaş doktorunu 3 ayda bir değiştirebilecek

1 Kasım’dan itibaren İstanbul’da “aile hekimliği” uygulaması başlıyor.


Sağlık ocakları Aile Sağlık Merkezleri olacak. Bu sistemde 3500 kişiye bir doktor düşecek. Vatandaş 3 ayda bir doktorunu değiştirme hakkına sahip olacak. Doktor örgütleri ise ‘Sözleşmeli çalışacak doktorların güvencesi ne olacak’ diye soruyor


AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN


Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında hayata geçirdiği “Aile Hekimliği” uygulaması, 1 Kasım’da İstanbul’da başlıyor. İstanbul genelinde toplam 3 bin 645 aile hekiminin görevlendirileceği yeni sistemde ortalama 3 bin 500 kişiye bir hekim düşecek.
Sistemle birlikte sağlık ocaklarının adı Aile Sağlığı Merkezi (ASM) olarak değişecek. İlçelerin nüfusuna göre belirlenen her ASM’de ortalama 2-4, en fazla 9 aile hekimi bulunacak. Hizmetin ücretsiz olarak verileceği aile hekimliği sisteminde vatandaş, hekimini 3 ayda bir değiştirme hakkına sahip olacak.
Görevlendirmede çalışmak istediği ASM’yi ve bölgeyi seçme hakkı doktora verildi. Puanlama esasına göre yapılan seçimde aile hekimliği uzmanlık eğitimi alanlar ve kıdemce yüksek olan hekimlere öncelik tanındı.
ASM’ler Adalar, Şile gibi küçük ilçelerde 2’şer tane bulunurken kalabalık ilçelerde ASM’lerin sayısı 30-40’ları aşacak. Aile hekimliği sistemiyle vatandaşın sağlık sorunlarının yüzde 90’ının ASM’lerde çözülmesi, bu sayede uzun vadede gereksiz muayene ve ilaç sarfiyatının önüne geçilmesi bekleniyor.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, aile hekimliği uygulamasıyla birlikte İstanbul’da değişecek sağlık sisteminin neler getireceğini anlattı.


1 Kasım’da İstanbul’da neler değişecek?
Halkın sağlık hizmetlerine ulaşmada büyük bir kolaylığı olacak. Halen 586 tane sağlık ocağımız var İstanbul’da ve bunlarda çalışan 2 bin 50 civarı hekim arkadaşımız var. Aile hekimliğine geçtiğimizde doktor sayısı 3 bin 645’e çıkacak. Hizmet nokta sayımız ise 940’a çıkacak. İstanbul artık daha fazla noktada doktora ulaşılan bir il olacak. Daha fazla doktordan daha kolay hizmet alınmış olacak. Her aile hekimi mahallesindeki 3 bin 500 kişiden sorumlu olacak.


Aile hekimlerinin sistemdeki yeri ne olacak?
Aile hekimi arkadaşlarımız o ailenin telefon rehberinde “doktorum” diye kaydettiği bir isim olacak. Hastaların gerek danışmak, gerek muayene randevusu almak, gerekse evindeki yatalak veya kronik hastanın gelip değerlendirmesi için bir hekimi olacak.


Doktorlar hizmet vereceği vatandaşları nasıl seçecek?
Hekimler çalışmak istediği bölge ve mahalleyi kendileri seçecekler. Hekim arkadaşlarımıza, TÜİK’ten elde ettiğimiz “Hangi mahallede kimler yaşıyor?”, bu verileri CD ortamında vereceğiz. Bir anlamda mahallenin muhtarı gibi olacak. Görevli olduğu mahallede hekim arkadaşımız bölgesindeki 3 bin 500 kişiyi gözden geçirecek. Bir aile hekimi en çok 4 bin kişiye bakalabilecek.


Birden fazla doktor aynı mahalleyi isterse nasıl belirlenecek?
Onun için de puan sistemi koyduk. Üniversite puanı gibi, kişiler meslekteki kıdemine göre sıralandı. Puanlamada en önemli kriter, meslekteki kıdem ve aile hekimi uzmanlığının olması.


Doktor ücretleri ne olacak?
4 bin 500 lira maaş verilecek. İlaveten en az 6 ay 3 bin lira daha sabit para verilecek her doktora. Hekimin baktığı nüfus içinde aşılanacak çocuk sayısı, gebe, yaşlı ve kronik hasta sayısı çoksa daha fazla para alacak. Kısacası doktorun hizmet verdiği popülasyonun profili de gelirini etkileyecek.


Vatandaşlar hangi aile hekimine bağlı olduğunu nasıl öğrenebilecek?
Ekim ayının son günlerinde ilan edeceğimiz web sayfasıyla tüm vatandaşlarımız 1 Kasım itibariyle kendi TC kimlik numaralarını girerek hangi hekimin hangi noktada kendisine hizmet vereceğini öğrenebilecek. Ayrıca bağlı bulundukları sağlık ocaklarına gittiklerinde oradan da öğrenebilecekler.


Hasta doktorunu nasıl seçecek?
Aile hekimliğinin en önemli özelliklerinden biri vatandaşa 3 ayda bir doktor seçme özgürlüğü tanıması. Vatandaş olarak memnun değilseniz aynı sağlık merkezi içinden başka bir hekime ya da o bölgedeki yakın bir başka ASM’ye kendinizi naklettirebilirsiniz. Size ait tüm kayıtlar otomatik olarak o doktora gidecek.


Örneğin kronik hastaların raporlarını, ilaçlarını kullanıp kullanmadığının takibini yapacak mı?
Her doktorun kendisine bağlı vatandaşları yılda en az bir kez görmesini istiyoruz. Yıllık check-up’ta 40’a yakın tahlil yapılabilecek.


Hangi durumlarda randevu gerekecek?
Acil hizmetler dışında randevu olmasını istiyoruz ama bakanlığın bir talimatı yok randevuyla çalışın diye. İşin doğası gereği makul bir randevu sistemine geçilmesini doğru buluyorum.


Sevk sistemi olacak mı?
Kişiler tamamen kendi özgür iradeleriyle ister aile hekimine giderler hizmetlerin tamamını ücretsiz alabilirler. Üniversite ya da eğitim araştırma hastanelerine gidebilirler. Oralarda 5-8 lira gibi küçük katkı payları var.


Peki hasta aile hekiminin yönlendirmesiyle hastaneye giderse?
Aile hekiminin yönlendirmesiyle giderse yine ücretsiz hizmet alacak.


Sık sorulan sorularAile hekimi hangi sağlık hizmetleri için çalışacak?
Aile hekimleri aşılama, obeziteyi önleme, sağlıklı yaşam, sigarayı bırakma, gebelik, lohusalık takipleri, çocukların büyüme, gelişme, beslenme takipleri gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde bulunacak.


Aile hekimine yardımcı olmak için kimler görevlendirildi?
Aile hekimleri, aile sağlığı elemanı olarak adlandırılan bir sağlık görevlisiyle (ebe, hemşire veya sağlık memuru) anlaşacak. Bunun dışında Sağlık Bakanlığı’nın vermiş olduğu cari gider harcamaları ile aile hekimleri hizmetli, tıbbi sekreter ve gerekirse fazladan bir aile sağlığı elemanı ile anlaşabilecek.


Aile hekimi hangi ilaçları yazabilecek?
Tüm ARB grubu antihipertansifler, BPH’de kullanılan ilaçlar, Nateglinid grubu antidiyabetikler, menopoz ilaçları, ayaktan tedavide 3. kuşak parentral sefolosprinler. Ayrıca bazı kanser ve osteoporoz ilaçlarını yazabilecek.


ASM’lerde sıra alınacak mı?
Hekimlerin bir numerator sistemleri olacak, hekime kayıtlı hastalar sadece kendi hekimlerinden sıra alacak.


Aile hekimi evde hasta ziyaret edecek mi?
Aile hekimlerinin asıl görevleri koruyucu sağlık hizmetleridir. Ancak hareket edemeyen örneğin yatalak hastalara mesai saatleri içerisinde evde bakım uygulayacak.


Aile hekimi izinli olduğunda vatandaşa kim bakacak?
Aile hekimleri izin aldıklarında yerlerinde aynı ASM’deki hekimler bakacak. Eğer başka hekim yoksa toplum sağlığından bir hekim görevlendirilerek hizmetin aksamaması sağlanacak.


İstanbul’da yaşadıkları halde ikametgahları şehir dışında olanlar nasıl hizmet alacak?
İl dışında ikamet edip aile hekimine başvuran hastalar “misafir hasta” olarak bakılacak.


‘Sözleşmeli çalıştırılan doktorların hiçbir güvencesi yok’

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Süheyla Ağkoç, bugüne kadar İstanbul’un birinci basamak hizmetinin hemen hemen hiç olmadığı ya da kötü uygulanan illerden biri olduğunu belirterek, aile hekimliğiyle ilgili çekincelerini şöyle özetledi:
* Üç ay içinde başka bir doktoru, başka bir semtte, başka bir ilçede seçebilirsiniz deniyor garip bir durum.
* İstanbul çok büyük göç alıyor. Sistem kayıtlı nüfus üzerinden işleyecek. Kayıtlı olmayan nüfus ne yapacak?
* Olmayan binayı doktora bulduruyor, tadilatını yaptırıyorsunuz. Doktoru sözleşmeli çalıştırıyorsunuz. Bu 1. basamak hizmetlerinin taşeronlaştırılması değil midir?
* Yeni sistemde doktorlar da aile sağlığı elemanları da yıllık sözleşmelerle sözleşmeli çalıştırılacak. Bu insanlar hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olacaklar?


Muayenehane gibi olacak!

Hekimler kendileri seçtikleri ASM’lerini kendileri oluşturdular. Bir anlamda kendilerini yansıtacak muayenehaneleri gibi olsun istedik. Hekim arkadaşlarımıza maaşları dışında ilave bir para veriliyor. Önümüzdeki 6 ay boyunca o sağlık ocağı daha iyi olsun diye her hekim için aylık 3 bin lira bir ücret verilecek. 3 hekim olursa ayda 9 bin lira ödenmiş olacak ASM’ye. Bilgi işlem ve temizlik elemanı gibi personelin ücretleri de bu paradan karşılanacak. Devlet artık elektrik, su ödemeyecek, boya yapmayacak.


İstanbul’un sağlık haritası çıkarılacak

İstanbul’da kaç tane kronik hasta var, kaç tane yatalak hasta var, kaç diyabetli var, kaç çocuğun aşısı yapılmış, kaç gebenin takibi yapılmış? Bütün bunlar aslında devletin hep merak ettiği ama bir türlü tam toplayamadığı verilerdir. Çünkü bir hasta bir gün sağlık ocağına gider başka gün özel hastaneye, ismi farklı kaydedilir vs. Hedef nüfus belirleyip hekime bunların kayıtları zorunlu kılındığında en fazla bir yıl içinde bütün bu veriler bizim elimizde olacak. Yılın sonunda sağlık haritamız ortaya çıkacak.


Artık rapor için hastaneye gidilmeyecek

Vatandaş temel ihtiyaçlarının yüzde 90’ını artık ASM’lerde çözecek. Çünkü vatandaş artık tanıdığı, kendi hastalığını soran, samimi ortamı tercih etmeye başlayacak. Zorunlu olmadıkça hastanelere gitmeyecek, dolayısıyla hastanelerde basit bir rapor için yapılacak işlemler ASM’lerde yapılacak.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
SORULARINIZIN YANITLARI

Hepimizin şimdilik bildiği uygulamanın sosyal güvencesi olsun olmasın herkes için ücretsiz biçimde verilmesi. Ancak yine de sorular tükenmiyor. Bunun üzerine sizin sorduğunuz soruları, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hamza Gemici’ye biz yönelttik; o da yanıtladı. İşte Perşembe gününden beri yolladığınız soruların yanıtları:

Oğlum 18 yaş altı sigortasında. Geçen hafta Paşabahçe Devlet Hastanesi’ne muayene olmuştu. Doktor bronşit tedavisi vermişti ve “10 gün sonra kontrole gelmeli” demişti. Aile hekimliği uygulamasına geçiyoruz. Oğlumu o hastaneye mi yoksa aile hekimine mi götüreceğiz? / Fuat Yıldız

Hamza Gemici:
Tedaviyi takip eden doktora gitmeye devam edebilirsiniz. Ancak tedaviyle ilgili bilgileri aile hekiminize aktarmanız sağlık açısından uygun olacaktır.

Aile hekimine muayene olmadan özel hastaneye gidemeyecek miyiz? Özel hastaneler sevksiz SGK'lı hasta kabul etmeyecek mi? Aile hekimine başvurmadan özel hastaneye gidersek ücretli statüsünde mi olacağız? / Ceylan Yiğit

Hamza Gemici:
Aile hekiminize başvurmadan da özel bir hastaneye gidebilirsiniz. Özel hastanelerin sevksiz SGK’lı hasta kabul ediliğ edilmeyeceği ise önümüzdeki dönemler için düşünüliyor. Bununla ilgili alt yapı çalışmaları henüz tamamlanmadı. Bu uygulamada herhangi bir sevk sürecine uyma zorunluluğu ise yok.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ OLANLAR VE AİLE HEKİMİ FARKLI BİR SEMTTE GÖZÜKENLER NE YAPACAK?

- Aile hekimim Başakşehir’de gözüküyor. Ama ben Güngören’e taşındım. Bu durumda aile hekimimi nasıl düzeltebilirim?/ Nurhan Abdullahoğlu

- Adres değişikliği olanlar ne olacak? Mesela ben 3 ay önce Avcılar’a taşındım ve aile hekimim Üsküdar’da görünüyor? Ne yapmalıyım? / Haluk Ümit Ekici

- Doktorum eski oturduğum semtte görünüyor. Ne yapacağım? / Ömer Cengiz

- Aile Hekimliği ile ilgili bir sorum olacaktı. Ben taşınmış olmama rağmen aile hekimliğimin yeri eski oturduğum yerde gözüküyor. Naklimi de almıştım. Bunun için ne yapabilirim?/ Ebru Altuntaş

- İkamet ettiğimiz eve çok yakın bir sağlık ocağı varken, iki toplu taşıma aracı değiştirerek ulaşabileceğimiz bir aile hekimine bağlanmışım. Ne yapabilirim? Nereye başvurmalıyım?/ Mustafa Oğuz

- İkamet ettiğim yerde 2 adet sağlık ocağı var. Sağlık bakanlığının belirlediği sağlık ocağına değil de, diğer salık ocağındaki doktorlardan birine kayıt yaptırmak mümkün müdür acaba?/ Cihan Söğüt

- İl Sağlık Müdürlüğü’nün web linkinde T.C. numaramla arama yaptığımda aile hekimim olarak Soğanlık'ta bulunan Soğanlık ASM doktoru çıkmakta ve ayrıca oturduğum yerle bu ASM'nin hiçbir ilgisi ve yakınlığı bulunmamaktadır. Ne yapmalıyım?

Hamza Gemici: Vatandaşlar adres değişikliği yaşamışlarsa şu anda oturduğu bölgelerde bulunan Aile Sağlık Merkezler’indeki hekimlere başvurabilirler. Ayrıca vatandaşlar, İstanbul’un neresinde oturursa otursun yine istediği yerdeki merkeze gidip, istediği hekimi seçebilir. Sistem dahilinde üç aylık periyotlarla aile hekiminizi de değiştirebilirsiniz. Adres değişikliği yaşayan vatandaşlarımız bu uygulamada hiçbir sorun yaşamayacaklar.

AİLE HEKİMİNE GİTMEDEN HASTANETE GİDİLEBİLİR Mİ?

Okuyucularımızın çoğunluğunun sorduğu soru da üstte attığımız başlık üzerine. Çoğu kişi aile hekimine gitmeden özel bir hastaneye başvurulup başvurulamayacağını merak ediyor.

Hasta olan bir kişinin aile hekimliğine başvurmadan direkt hastanede muayene olabilme imkanı hala mevcut mudur? Yoksa önce aile hekimliğine mi başvurması gerekir?/ İhsan Ceylan

Hamza Gemici: Elbette ki mevcuttur. Vatandaşlar aile hekimine de gitmeden başka hastanelere başvurabilirler.

Acaba hastaneye gitmek istediğimizde ve rahatsızlandığımızda sadece aile hekimine mi gitmek zorundayız? Aile hekimi dışında başka bir doktora muayene olmak gibi bir durum var mı? Hastanelerden internetten randevu alma uygulaması devam edecek mi? / Cihan Güneş

Hamza Gemici: Böyle bir zorunluluk yok. Aile hekimi dışında başka bir doktora da başvurulabilir. Ama başka doktora gittiğinizde, o doktorun aile hekiminizi hastalığınız konusunda bilgilendirmesi; aile hekiminizin de sizinle ilgili bilgileri gittiğiniz farklı doktora aktarması daha sağlıklı olacaktır.

RANDEVU MU GEREKİYOR?

Hekim muayenesinden faydalanmak için randevu almak gerekiyor mu? Bir hekim günde en fazla kaç hastaya bakacak? Bununla ilgili bir üst ya da alt sınır var mı?

Hamza Gemici:
Şimdilik randevuya gerek yok. Hekimlerimizin çalışma saatleri sabah 08:00 ile 12:00 arasında, öğlen ise 13:00 ile 17:00 arasında olacak. Vatandaşlar kendilerine uygun saatlerde hekimlerine uğrayabilirler. Dengeli bir biçimde uygun saatlerde aile hekimlerine başvururlarsa hizmette bir sıkıntı olmaz. İlerleyen aşamalarda da randevuyla sistem başlayacak. Bunun da çalışmaları tamamlanmak üzere.

YA HEKİM TATİLE ÇIKARSA..

Benim hekimim tatile çıkarsa ya da tayini çıkarsa nasıl olacak? Sonuçta beni en iyi tanıyan hekim o. Onun yerine gelecek olan hekimle sil baştan mı başlayacağız? Bunun için bir bilgi deposu kurulacak mı, oluşturulacak mı?

Hamza Gemici:
Bunun için tüm vatandaşlarımıza ait veriler hem hekimde hem de Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde olacak. Hekim değişikliği olursa vatandaşlarımız oturduğu bölgedeki farklı bir hekime de gidebilir. Çünkü yeni hekimde de aynı bilgiler olacak. Hekim değişikliği konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak. Eğer hekiminiz tatile çıkmışsa, aynı merkezde çalışan başka bir hekim tatil süresinde hizmet verecek.

Aile hekimliği uygulamasında evde muayene hizmeti de verilebilecek mi?

Hamza Gemici:
Şu aşamada aile hekimlerinin evde hizmet vermesi çok zor. Evde hizmet, hekimin değerlendirmesine göre, kişinin merkeze ulaşması zorsa, hastalığı el vermiyorsa yapılabilir. Buna hekim karar verecek.

Aile hekimliği Türkiye’nin sağlık sorunlarını çözebilecek mi? Nüfusu çok hareketli olan il ve ilçelerde nasıl bir hizmet verilecek. Örneğin kışın nüfusu 5 bin yazın 100 bin olan yerlerde çözüm nedir. İnsanlar kayıtlarını her seferinde gittiği yere mi götürecek?

Hamza Gemici
: Bununla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Nüfusun yoğunlaştığı dönemde bölgeye hekim takviyesi yapılarak sorun çözülecek.

Ben 28 yaşındayım işsizim ve haliyle sigortam yok. Bu durumda muayene ve tahlillerim ücretsiz mi olacak? Hekim tarafından ilaç yazılırsa ilacı alırken cebimden mi karşılayacağım? Bu durum nasıl olacak? / Adem Feyzioğlu

Hamza Gemici:
Aile hekimliği uygulaması ücretsiz. Muayene ve labarotuvar hizmetleri de ücretsiz olacak. Vatandaş hangi sosyal güvenceye mensupsa ona göre ilaçlar alınabilecek. Sosyal güvencesi olmayan ve 18 yaşını aşmış vatandaşın mağduriyetine göre ilaç alımı düzenlenebilir. Bunun için vatandaşlar İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurabilir.
 
Top