• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Ağırlık Bir Kuvvettir (6. Sınıf )

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ağırlık Bir Kuvvettir (6. Sınıf )

Dünya yüzeyinde belli bir yükseklikten serbest bırakılan cisim yere doğru hareket eder. Şayet bu cisimler yukarı doğru atılırsa önce yukarı doğru yavaşlar. Sonra tekrar yere doğru hızlanarak hareket etmeye başlaması sonucunun sebebi Dünya’nın cisimlere çekim kuvveti uygulamasıdır.

Diğer gök cisimleri de varlıklara çekim kuvveti uygular. Gök cisimlerine uyguladıkları bu çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir. Dünya’nın uyguladığı kütle çekim kuvvetine yer çekimi kuvveti denir.

Bir gök cisminin varlıklara uyguladığı kütle çekim kuvveti, o gök cisminin kütlesine bağlıdır. Bir varlığa kütlesi büyük olan gök cisminin uygulayacağı kütle çekim kuvveti, kütlesi küçük olan gök cisminin uygulayacağı kütle kuvvetinden daha büyüktür.

Örneğin; Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in 1 kg ’lık cisme uyguladığı çekim kuvveti 23,3 N iken, Dünya’nın 1 kg ’lık cisme uyguladığı kütle çekim kuvveti 9,81 N’ dur.

Dünya’nın kütlesi Ay’ın 6 katı olduğu için bir cisme Dünya yüzeyindeyken Dünya’nın uyguladığı kütle çekim kuvveti, aynı cisme Ay yüzeyindeyken Ay’ın uyguladığı kütle çekim kuvveti’nin 6 katıdır.

Ağırlık
Bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetine o cismin ağırlığı denir. Ağırlık G harfi ile gösterilir. Birimi Newton’dur. Ağırlık bir kuvvettir. Dinamometre ile ölçülür. Kütle ve ağırlık farklı kavramlardır. Kütle bir cismin sahip olduğu değişmeyen madde miktarıdır. Kütle eşit kollu teraziyle ölçülür. Birimi kilogram’dır.

* Bir cismin ağırlığı bulunduğu gök cismine göre değişir. Örneğin, 1 kg kütleli bir cismin Dünya‘da ki ağırlığı 9,81 N iken Mars’ ta ki ağırlığı 3,77 N ‘dur.

* Bir cismin ağırlığı Dünya’nın her yerinde aynı değildir. Yeryüzünden yükseklere çıkıldıkça cismin ağırlığı azalır. Örneğin, yeryüzündeki ağırlığı 10 n olan bir cismin yeryüzünden 5000 km yukarıda ağırlığı yaklaşık 3 N’ dur.

* Kütle, değişmeyen madde miktarıdır. Bir cismin kütlesi bulunduğu yere göre değişmez. Dünya yüzeyindeki herhangi bir yerde ya da başka
bir gezegende kütlesi aynıdır.
1 kg kütleli bir şeker poşetinin Dünya’nın ve uzayın farklı yerlerinde kütlesi aynı kalırken ağırlığı değişir.

* Kuzey kutbunda şeker poşetinin kütlesi 1 kg, ağırlığı 9,85 N’ dur.

* Dünya’dan 6400 km yukarıda şeker poşetinin kütlesi 1 kg‘dır. Şeker poşetine etki eden çekim kuvveti 2,4 N’ dur.

* Dünya ile Ay arasında bir yerde şeker poşetine etki eden net kuvvet yaklaşık sıfırken bu noktada kütlesi yine 1 kg’ dır.

* Şeker poşetinin Ay yüzeyindeki kütlesi 1 kg’ dır. Ay’ın şeker poşetine uyguladığı çekim kuvveti 1’62 N’ dur.
 
Top