Aç Değilken Yemenizin 5 Nedeni

Papatya

V.I.P
V.I.P

Bir şeyler yerken her zaman gerçekten aç olduğumuz için mi yeriz?
Bu sorunun cevabını önümüzdeki birkaç gün bir şeyler yerken düşünmenizi istiyorum.
Belki de siz de aç değilken yemek yiyenlerden olabilirsiniz.
Neden mi? İşte aç değilken yemek yemenin 5 sebebi….

Öğün Saati Alışkanlığı

Her zaman aynı saatlerde bir şeyler yeme alışkanlığınız varsa vücudunuz o saatlerde size sinyaller yolluyor olabilir. Öğlen saati geldiği için aç olmadığınızda bile yemek yiyorsanız ya da yemek saatiniz olduğu için saat 18.00’de kendinizi mutfakta buluyorsanız saat alışkanlığınız var demektir.
Yemek saati geldiğinde açlık seviyenizi ölçün ve gerçekten aç olup olmadığınıza karar verin.

Tekliflere Hayır Diyememek

Bulunduğunuz ortamda yemek teklifinde bulunulduğunda hayır demek bazen zor olabiliyor. Gittiğiniz yemeklerde açlık seviyenizi ölçün ve tabağınızı ona göre doldurun.
Büyük ısrarlarla masada pizza ile karşılaşıyorsanız, ya da tabağınızda 1 dilim pasta buluyorsanız kontrollü tüketmeye çalışın ve en azından paylaşın.

Aslında çözüm çok basit; küçük porsiyonlar tüketmek.

Temiz Tabak Bırakma Alışkanlığı

İtiraf edelim bu çoğumuzun ortak problemi ve küçüklükten gelen bir alışkanlık.
Eğer sizde hala tabakta kalanlar arkanızdan ağlamasın diye bütün tabağı bitirmek zorunda hissediyorsanız artık buna bir çözüm bulma vakti geldi demektir.
Aşırı yemeyi önlemek için yemeğiniz boyunca ne kadar aç olduğunuzu değerlendirin böylece o son lokmalara ihtiyacınız olmadığını hissedin.
Bir sonraki siparişinizi yarım porsiyon verebilir ya da birisiyle paylaşabilirsiniz. Ayrıca paketleyip eve götürme seçeneğinizin olduğunu da hatırlayın. Evde daha az yemek yemek için küçük tabaklar kullanın. Son olarak yemeklerin yarına kalmasından korkmayın.

Birçok yemek yapıldıktan sonraki gün daha çok lezzetlenebilir ve çoğu yemek buzdolabında saklandığında tadından ve dokusundan hiçbir şey kaybetmez.

Tetikleyiciler

Etrafınızda sizi abur cubura teşvik edecek birçok tetikleyici, aç olmadığınız halde yemek yemenize neden olabilir. Bunların farkına varmak ve onlara karşı önlem almak çok önemlidir. Unutmayın göz görmeyince gönül katlanabilir, o yüzden öncelikle evinizden abur cuburları uzaklaştırın, ofis ortamında kendinize sağlıklı alternatifler edinin.

Duygularınız

Evet, artık bu konuya hemen hemen hepiniz aşinasınız. Duygusal durumunuz, gerçekten aç olmadan da yemek yemenize neden olabiliyor.

Çünkü açlık hissi ile karışan ortalama 16 farklı duygu var.
Üzüntü, stres, sıkıntı, yorgunluk, depresyon bunlardan sadece bir kaçı.
Ama hep kötüyü düşünmeyin, çok mutlu olduğunuz zamanlarda da yeme eğiliminiz artıyor olabilir.
Eğer duygusal nedenler yüzünden kendinizi yemeğe verirseniz duygusallığın altında yatan nedenleri çözemezsiniz.
Duygusal yemelerinizin altında yatan sebepleri çözmek için bir beslenme günlüğü size yardımcı olabilir.

Alıntıdır.


 
Top