• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Absorpsiyon Spektroskopisi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Absorpsiyon Spektroskopisi

Örnek olarak ilk defa 2001 yılında güneş sistemimizin dışındaki bir gezegenin (HD 209458) atmosfer yapısı ve kimyasal analizi Absorbsiyon Spektroskopisi kullanılarak gerçekleştirildi. Bilgi işleme süreci ve Absorbsiyon Spektroskopisi yukarıda görselleştirilmiştir.

Absorsiyon spektroskopisi, radyasyonun dalgaboyu ya da frekansın bir fonksiyonu olarak irdelenmesidir. Absorsiyon teorisine göre örnek madde ortamdan enerji absorbe eder. Emilen enerjinin şiddeti, frekansın ve dalgaboyunun bir fonksiyonu olarak ifade edilmiştir.

Ortam enerjiyi absorbe eder, örneğin fotonları radyasyonlu bölgeden absorbe eder. Absorbsiyonun şiddeti frekansın bir fonksiyonu olarak değişim gösterir ve bu değişim absorbsiyon spektrumudur. Absorbsiyon spectroskopisi, elektromanyetik spektrum bünyesinde gerçekleşir.

Absorbsiyon Spektroskopisi, bir ortamda ne tür maddelerin olduğunu ve ne miktarda olduklarını belirlemek için kullanılan analitik kimyasal bir yöntemdir. Özellikle İnfrared ve Ultraviyole-görülebilir spektroskopi analitik uygulamalarda yaygındır. Atom ve molekül fiziğinin yanı sıra astronomic spektroskopi ve uzaktan algılama alanlarında da Absorbsiyon Spektroskopisi uygulanmaktadır.

Deneysel olarak Absorbsiyon Spektroskopisini algılamak için değişik yaklaşımlar geliştirilmiştir. En yaygın olanı, kasıtlı oluşturulan radyasyon ışınının bir ortamdan geçirilmesi ve radyasyon şiddetlerinin bu ışın içinden geçişlerini algılamak şeklindedir. Aktarılan enerji absorbsiyonun hesaplanmasında kullanılır. Radyasyon kaynağı; algılama metoduna, ölçüm yapılmak istenen ortama, maddeye ve frekans yoğunluğuna göre değişim gösterir. Örneğin Raman tekniğinde güçlü, görülebilir 532nm de lazer ile radyasyon sağlanırken, algılanacak alan oldukça küçüktür ve çok az ışığın girmesine izin verilen bir diafram ayarında, çok hassas dedektörlerle çalışılınır. Çünkü Raman Saçılması diğer saçılmalara oranla çok az miktarda gerçekleşir ve bunların hassalıkla diğer saçılmalardan ayırılarak incelenmesi gerekmektedir.
 
Geri
Top