• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

A4 Kağıdının Hikayesi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Herkesin hayatında mutlaka bulunan, bulunmuş olan A4 kağıdının birde hikayesi varmış.Görelim okuyalım bakalım neymiş.Merak edenler için işte hikayesi:


70’li yıllarda üniversitede öğrencisi olan Markus Kuhn derslerde grup çalışmalarında arkadaşlarıyla bazen toplanarak, bazen de ayrı ayrı çalışıp, yapılanları birleştirerek rapor hazırlıyorlardı. Bu raporların özenli hazırlanmasındaki en büyük sorun kullanılan dosya kağıtlarının her birinin farklı boyutta olmasıydı. Standart bir boyut olmadığı için, aynı görünen paketlerde bile birkaç mm fark mutlaka olurdu.

Bir gün Markus, daha kaliteli bulduğu bir kağıdın ölçülerini alıp not defterine kaydetti. Bu ölçüler 21cm X 29,7cm idi. O günden sonra dosya kağıdı alırken bir cetvelle ölçüp, kağıt bu boyutlarda değilse satın almıyordu.

Arkadaşları da özenli rapor hazırlayabilmeleri için dosya kağıtlarını bu boyutlardan talep ediyordu. Zamanla 21×29,7 cm boyutlarındaki kağıtlardan her yerde kolayca bulunur oldu.
A4-A3-kagidi.jpg


Kuhn, hesap makinesiyle kağıdın boyunu enine böldüğünde çıkan 1,4142 sayısının hiç de yabancı olmadığını fark etti. Bu sayı yaklaşık karekök 2’ydi. Kağıttaki karekök 2 oranı, “kağıt her ortadan katladığında, uzun kenarın kısa kenara oranı yine aynı kalır.” anlamına geliyordu.

√2’nin önemi kağıt üzerindekilerin aynı oranda büyütülmesini veya küçültülmesini sorunsuz yapmasından geliyor. Bu oranın avantajları ilk kez 1768’de Alman bilim adamı Georg Lichtenberg tarafından yazıldı. Bu yüzyılın başında Dr Walter Porstmann, Lichtenberg’in fikrini kullanarak çeşitli kağıt boyutları tasarladı ve 1922’de Almanya’da DIN 476 standardı olarak kabul edildi. Kullanımdaki en yaygın kağıt boyutu A4 olduğu için DIN A4 olarak adlandırıldı. Bu standart çok sayıda ülke tarafından kabul edildi. 1975’de uluslararası standart olarak kabul edildi (ISO 216).
a4-kagidi.jpg


A4, A0’in 4 kez katlaması sonucu çıkan boyuttur. 210×297 mm boyutlarındadır. A0 kağıdın boyutu 841×1189 mm olarak tasarlanmıştır. Bu da tam 1 metre kare alana sahip olduğu anlamına gelmektedir.

A1: 0,5 m²

A2: 0,25 m²

A3: 0,125 m²

A4: 0,0625 m²

Kağıt boyutu için A dışında, aynı yaklaşımla hazırlanmış B ve C standartları da vardır. B0 ve C0 boyutlarının tanımı ile katlanarak B ve C serileri oluşturulmuştur. B daha çok kitap boyutu, C ise zarf boyutu olarak kullanılır.
 

Top