8 Soruda Kilo Problemi

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Erkeklerde yag miktari toplam vücut agirliginin yüzde 12-15’i (yüzde 25’ini asmamali), kadinlarda yüzde 20-22’si (%30’u asmamali) kadardir.

1-Kilo fazlaligi ve sismanlik hangi yas grubunda daha sik görülür?
Kilo fazlaligi ve sismanlik her yasta görülebilir. Sismanlik yasla orantili olarak artar ve orta yaslarda en üst düzeye ulasir. 55 yasindan sonra yavas yavas azalir. Orta yaslar yaglanma yasidir.

2-Kilo fazlaligi ve sismanligin kadinlarda daha sik görülme sebepleri nelerdir?
Gebelik sirasinda alinan kilolarin bir kisminin dogumdan sonra vücutta kalmasi Kadinlik hormonu östrojenin yag dokusunu arttirici özelligi Kadinlarin ev disinda fazla hareket etmemeleri, egzersiz yapmamalari Kadinlarin metabolizma hizlarinin erkeklere oranla daha düsük olmasi Kadinlarda atistirma tüketme egiliminin fazlaligi ve ruhsal kaynakli ‘asiri yeme’nin ve tatli-unlu tutkusunun daha çok olmasidir.

3-Kilo fazlaligi ve sismanligin ölçümü yapilabiliyor mu?
Kilo fazlaligi ve sismanligin birçok ölçüm metodu mevcuttur. En sik kullanilan ve anlasilir olanlari, Beden Kitle Indeksi (BKI) ve bel çevresi ölçümüdür.

BKI su formülle hesaplanir: BKI= Vücut agirligi (kg) / Boy uzunlugunun karesi (m) Örnek verecek olursak; Ayse Hanim’in agirligi 70 kg, boyu ise 1.60 m ise BKI’si, 70/1.60X1.60 = 70/2.56 = 27.34 kg/m’dir.

BKI ve bel çevresi tüm dünyada asagidaki tablolardaki gibi siniflanir:BKI

<18,5 Zayif

18,5-24,9 Normal

25-29,9 Kilolu

30-39,9 Obez

>40 Asiri obez


BEL ÇEVRESI (cm)

Kadin Erkek Tanim

>80 >94 Kilolu

>80 >102 Obez

4-Bel çevresi niçin önemli?Hangi kiloda olursaniz olun karninizi çevreleyen yag birikimi ve göbeklenme sorunu sizi sinsice bekleyen tikayici bir koroner kalp hastaliginin ilk habercisi olabilir. Karin çevresinde biriken yaglar kolaylikla damarlarinizda dolasan yaglara dönüsebilmekte, koroner damarlari daraltmakta-tikamakta, kalp krizlerine sebep olmaktadir.

5-Kilo fazlaligi ve sisman olan ailelerin çocuklarinin sisman olma olasiligi nedir?
Anne ve babanin sadece biri sismansa çocuklarin sisman olma olasiligi yüzde 40’tir. Anne ve babanin her ikisi de sismansa çocugun sisman olma olasiligi yüzde 80’dir.

6-Kilo fazlaligi ve sismanligin tedavisi mümkün müdür?
Kilo fazlaligi ve sismanligin tedavisi mümkündür. Tedavinin basarisi ise sizin elinizdedir. Bunun için: Tedaviyi kesinlikle istiyor olmalisiniz. Sizin durumunuza uygun, özel bir tedavi yürütmelisiniz. Doktorunuzla ve diyetisyeninizle, egzersiz danismaninizla sürekli iletisim içinde olmalisiniz. Doktorunuz tarafindan size önerilen ilaç, diyet ve egzersiz programlarina harfiyen uymalisiniz. Çözümün uzun süreli bir dikkat ve sabir, egitim ve samimiyet gerektirdigini hatirlamalisiniz.

7-Zayiflamak için ne yapmali?
Kilo fazlaligi ve sismanlik sorununun yasam süresini kisaltan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sagliksizlik hali oldugunu bilen biri olarak, size özel, yapiniza, yeteneklerinize ve yasam biçiminize uygun, rahatlikla uygulayabileceginiz, sizi mutsuz degil mutlu edecek bir zayiflama programina katilmak için mutlaka bu konuda uzmanlasmis bir merkeze müracaat ediniz.

8-Diyet programlari nasil olmalidir?
Diyet programlari kisiye özel olmalidir. Hangi diyeti uygularsaniz uygulayin, zayiflama diyetlerine baslamadan önce mutlaka bir tibbi degerlendirmeden geçmenizde yarar var. Dikkatli bir bedensel ve ruhsal degerlendirme, bazi kan analizleri, özellikle hormonal degerlendirmeler, kan sekeriniz, karaciger testleriniz, böbrek fonksiyonlariniz dikkatle incelenmeden hiçbir programa baslama cesareti göstermemelisiniz. Özellikle mevcut kilonuzdan yüzde 3-5 fazlasini kaybetmeyi düsünüyorsaniz bunu yapmalisiniz. Diyet programinizi ve bedeninizde meydana gelen olumlu-olumsuz degismeleri belirli araliklarla doktorunuzun, diyet uzmaniniz ve egzersiz danismanlarinizin birlikte gözden geçirmesi gereklidir. Örnegin üç aylik bir zayiflama programindan geçiyorsaniz, birinci ay her hafta, ikinci ay iki haftada bir yeniden degerlendirilmeniz yararli olur​
 
Geri
Top