• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

67 - Zonguldak

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Yüzölçümü: 8.629 Km²
Nüfus: 1.073.560 (1990)
İl Trafik No: 67

Zengin tarihi bir geçmişi olan göz alabildiğince yeşili, bin yıllık mağaraları, doğal ve tarihi güzellikleriyle Zonguldak görülmeye değer bir ildir.

COĞRAFYA
Oldukça engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olan kent topraklarının önemli bir bölümünü, akarsu vadileriyle yer yer derin bir biçimde parçalanmış alanlar ve orta yükseklikteki dağlar oluşturur.

Bol yağışlı bir iklime sahip olan Zonguldak, akarsular bakımından da oldukça zengindir. Filyos Irmağı, Devrek Irmağı, Alaplı Irmağı, Gülüç Çayı ve Üzülmez Dereleri ilin en önemli akarsularıdır. Karadeniz Ereğlisi' nde Kızılcapınar ve Gülüç, Merkez'de Ulutan baraj gölleri ile Karapınar'da

Çobanoğlu, Çatalağzı'da ise Dereköy göleti ilin yapay gölleridir.

İl topraklarının % 52'si ormanlarla kaplıdır. Yörenin yüksekliklerinde iğne yapraklı, daha aşağılarda yayvan yapraklı, akarsu kenarlarında ise kavak, söğüt gibi ağaçlar bulunmaktadır. Bu ana yeşil dokuyu bol çeşitli orman altı bitki türleri tamamlamaktadır. Zonguldak' da Karadeniz iklimi görülmektedir. Mayıs - Ağustos ayları arasındaki ortalama deniz sıcaklığı 20 C' dir.

TARİHÇE
Zonguldak ve çevresi; Hitit, Frig, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmend, Candaroğulları ve Osmanlı dönemleri yaşamıştır. Zonguldak şehir merkezi, maden kömürünün bulunması sonucu 1849 yılında yerleşim yeri olarak kurulmaya başlanmıştır.

İLÇELER:
Zonguldak ilinin ilçeleri; Alaplı, Çaycuma, Devrek, Ereğli ve Gökçebey' dir.
 
Ereğli, Erdemir ile Kandilli' deki kömür işletmelerinin varlığı nedeniyle, bir ağır sanayi kenti olarak tanınmaktadır. Şu var ki, Karadeniz coğrafyası içindeki seçkin yeri ve sahip olduğu doğal güzellikler, antik eserler ve rafting-tracking parkurları ile turizme de elverişlidir. Romalılar döneminde gizli kilise olarak kullanılan mağaralar, İl Turizm müdürlüğü tarafından inanç turizmi kaps¤¤¤¤¤ alınmıştır.Gülüç ırmağının oluşturduğu 35 kilometrelik doğal parkur, rafting için özellikle Güneşli çevresindeki şelalelerle bezeli kara parkuru da tracking için; gözde mekanlardır.Kilometrelerce uzanan doğal plajlar, Ereğli belediyesinin 10.kilometrede bir marina kurma çabaları ile de birleşerek kıyı turizmi için seçkin bir alt yapı oluşturmaktadır.Bunlara; Azim Otel, Elif Otel, Etaş Otel, Eken Otel ve Kirazlar Otel gibi konaklama tesislerini de eklemek mümkündür.6 yıldan beri yapılan Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Festivali, ilçenin turizm açısından da tanınmasında etkin bir rol oynamaktadır.Ereğli'nin Güneşli beldesi civarındaki "Güneşli Şelaleleri" ile Alayurt ve Göleviç mağaraları özellikle doğa yürüyüşü tutkunlarının mutlaka görmeleri gereken yerlerdir.Bunun dışında Ereğli'nin Ayazama mevkiindeki Yunan Mitolojisine konu olan ünlü Cehenemağzı Mağaraları tarih tutkunlarının vazgeçemeyecekleri bir mekan olma özelliğini korumaktadır.Denilebilir ki, Ereğli, turizm açısından da ilginç bir kıyı kentidir. İlçenin doğal güzelliklerinin daha iyi tanıtılması ve altyapı olanaklarının genişlemesi ile, ilçe, ağır sanayi ile turizmi iç-içe sokabilen ender kıyı kentlerinden birisi olmaya adaydır.

Güneşli Şelaleleri :

Güneşli şelaleleri, Aşağıkayalıdere ve Yukarıkayalıdere mevkilerindedir. Şelaleler, Gülüç ırmağının doğal parkuru içinde yer almaktadır.

Alayurt Mağaraları :

Alayurt mağaraları; Ereğli'ye bağlı Yazıcılar köyü sınırları içindedir. İleri ufaklı 30 civarındaki mağaraya ancak yürüyerek ulaşmak mümkündür. Ereğli-Devrek karayolu kullanılarak kat edilen 18 kilometreden sonra sürüdürülecek 4 kilometrelik bir yürüyüşle mağaralara ulaşılabilir.

Göleviç Mağaraları :

Göleviç mağaraları; Ereğli'ye bağlı Süleymanbeyler köyü sınırları içindedir. Aynı adı taşıyan mahallenin sırtlarında bulunan mağaralardaki antik dönemlerden kalma duvar çizimleri, arkeologlarında ilgisini çekmektedir. Mağaraların hemen yanında yer alan Göleviç şelalesi görülmeye değer bir doğal güzellik oluşturmaktadır.
 
yaw siteye yeni girdin hemende memleketin reklamını yapcan ha ::)
tşk abicim iyi oldu yazdıkların gitmesekde bilgimiz olmuş oldu sğl ;)
 
yaw siteye yeni girdin hemende memleketin reklamını yapcan ha ::)
tşk abicim iyi oldu yazdıkların gitmesekde bilgimiz olmuş oldu sğl ;)

tabi yaparım bu konuya nasıl yorum yapılmazz yaw konu açılalı bir seneyi geçmiş ama yorum yok görün bakın bundan sonra bu konudaki şenliği :D

ayrıca Ereğli'de ramazan ayında 30gün boyunca her akşam bir mahallede iftar yapılır bütün halk biraraya gelir o kadar güzel ki bunu anlatamam sanırım görmeniz lazım :)

bir de sahilimiz vardır yine ramazanda sahil kenarında feshane şenlikleri olur karagözle hacivat fln oynar, iftardan sonra herkes sahile dökülür, standlar kurulur, osmanlı evleri, osmanlı macunu, dokumalar...

ve daha bir sürü şey insanlarının sıcaklığını anlatmama gerek yok bana bakmanız yeterli :D
 
Geri
Top