Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Güncel
İl İl Türkiye
65 - Van
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="aykan_65" data-source="post: 50626" data-attributes="member: 3131"><p><strong>Van Mutfağı</strong></p><p>Besin değeri Çok yüksek, lezzetli ve zengin çeşidiyle Van Mutfağı kültürümüz içersinde apayrı bir yere sahiptir. Van Mutfağında yemek yapma, yemek yeme ve beslenme kültürü karın doyurmanın ötesinde bir sanattır.</p><p> </p><p>Van Mutfağında dayanışma, paylaşma ve konukseverlik kendisini her aşamada hissettirir. Van yemeklerinin yapılışı zahmetlidir; emek ister, özel malzeme ve hamaratlık ister.</p><p> </p><p>Van Mutfağı coğrafi, tarımsal, sosyal ve eko¬nomik faktörlerden etkilenerek şekil almıştır. Geleneksel ev mimarisinde mutfağa verilen önem, Kiler ve Tandır Evi ile dikkat çeker. Kiler'de; kışlık, uzun süre içersinde tüketilebilecek, az bulunan, el emeği ile yapılmış yemeklik malzemelerin yanı sıra mutfak gereçleri muhafaza edilir.</p><p> </p><p>Van yemeklerinin en belirgin özelliği etli ol¬masıdır. Ete dayalı yemek sofrada olmadığında evin büyüğü “Hanım başka yemek yok mu?” diye sorar. Bir anlamda etsiz yemeği yemekten saymaz. Tabi ki Van'da tahıl ve sebze ve yöresel bitkilerle yapılan yemekler de sofralarda sıkça yer alır. Mutfaklarda tartı aleti kullanılmaz; göz, el ve mutfak gereçleri ile ölçüm yapılır. Yemekler ailelerin damak, aile yapısı, ekonomik yapısı ve sosyal yapısına göre değişir.</p><p> </p><p>Van Mutfağı evin reisinin çarşıda mutfak ihtiyacın ve yemeklik malzemeleri almasından, ev hanımının el emeği ile yaptığı birbirinden farklı hazırlıkla devam eder ve sofra ile anlam kazanır. Kiler, mutfak, Sofra, yemeğe; beslenme kültürüne anlam katan unsurlardır.</p><p> </p><p>Kiler; Kışlık yoğurt (tutma yoğurt), Erişte, Kavurma, Sucuk, Yaprak, Tutma Balık, Un, Şeker,Çay, Kurutulmuş sebze, Konserve, Salamura çeşitleri, Sa¬de yağı, Ceviz, Bal, Meyve, Kuru meyve, vb. yiyecekler. Kavurma kazanı, Kevgir, Ekmek sacı, Halbir vb. mutfak gereçlerinin yeridir.</p><p>Mutfak; Geleneksel Van evlerinde içinde ocak bulunan, pencereleri geniş, yerde yemek yenilebilecek sini, sofra, günlük tüketilecek gıdaların saklandığı ve özelliğini koruyan yerdir.</p><p> </p><p>Sofra; birbirinden lezzetli yapılan yemeklerin yerde yenildiği yerdir. Büyüklerin sofraya oturmasından sonra yemek yenilmeye başlanır. Yemek sırasında ansızın gelen misafir mutlaka yemeğe zorla da olsa oturtulur. Van'da yemek çeşidi ne olursa olsun, sofrada mutlaka otlu Van peyniri bulunur. Yemek ye¬nildikten sonra sofradan bir iki lokma peynir yenilerek kalkılır. Bu yenilen yemeğin ağızda kalan etkisini hafifletmek ve içilecek çay öncesi alt yapı amacına yöneliktir. Van yemekleri şunlardır:</p><p> </p><p>Ayran Aşı, Gurut Aşı, Mercimek Aşı, Erişte Aşı, Van Cacığı, Tandırda Balık, Keledoş, Tavada Balık, Şile, Ekşili, Bulgur Şilesi, Den Şilesi, Peynirli Börek, Kürt Köftesi, Hoşab, Acem Köftesi, Kayısı Reçeli, Gayganağ, Otlu Peynir,Tutma Yoğurt, kavurma. Ayrıca tandırda yapılan lavaş ekmek ve tabtaba ekmeği Van mutfağına ayrı bir lezzet katmaktadır.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="aykan_65, post: 50626, member: 3131"] [B]Van Mutfağı[/B] Besin değeri Çok yüksek, lezzetli ve zengin çeşidiyle Van Mutfağı kültürümüz içersinde apayrı bir yere sahiptir. Van Mutfağında yemek yapma, yemek yeme ve beslenme kültürü karın doyurmanın ötesinde bir sanattır. Van Mutfağında dayanışma, paylaşma ve konukseverlik kendisini her aşamada hissettirir. Van yemeklerinin yapılışı zahmetlidir; emek ister, özel malzeme ve hamaratlık ister. Van Mutfağı coğrafi, tarımsal, sosyal ve eko¬nomik faktörlerden etkilenerek şekil almıştır. Geleneksel ev mimarisinde mutfağa verilen önem, Kiler ve Tandır Evi ile dikkat çeker. Kiler'de; kışlık, uzun süre içersinde tüketilebilecek, az bulunan, el emeği ile yapılmış yemeklik malzemelerin yanı sıra mutfak gereçleri muhafaza edilir. Van yemeklerinin en belirgin özelliği etli ol¬masıdır. Ete dayalı yemek sofrada olmadığında evin büyüğü “Hanım başka yemek yok mu?” diye sorar. Bir anlamda etsiz yemeği yemekten saymaz. Tabi ki Van'da tahıl ve sebze ve yöresel bitkilerle yapılan yemekler de sofralarda sıkça yer alır. Mutfaklarda tartı aleti kullanılmaz; göz, el ve mutfak gereçleri ile ölçüm yapılır. Yemekler ailelerin damak, aile yapısı, ekonomik yapısı ve sosyal yapısına göre değişir. Van Mutfağı evin reisinin çarşıda mutfak ihtiyacın ve yemeklik malzemeleri almasından, ev hanımının el emeği ile yaptığı birbirinden farklı hazırlıkla devam eder ve sofra ile anlam kazanır. Kiler, mutfak, Sofra, yemeğe; beslenme kültürüne anlam katan unsurlardır. Kiler; Kışlık yoğurt (tutma yoğurt), Erişte, Kavurma, Sucuk, Yaprak, Tutma Balık, Un, Şeker,Çay, Kurutulmuş sebze, Konserve, Salamura çeşitleri, Sa¬de yağı, Ceviz, Bal, Meyve, Kuru meyve, vb. yiyecekler. Kavurma kazanı, Kevgir, Ekmek sacı, Halbir vb. mutfak gereçlerinin yeridir. Mutfak; Geleneksel Van evlerinde içinde ocak bulunan, pencereleri geniş, yerde yemek yenilebilecek sini, sofra, günlük tüketilecek gıdaların saklandığı ve özelliğini koruyan yerdir. Sofra; birbirinden lezzetli yapılan yemeklerin yerde yenildiği yerdir. Büyüklerin sofraya oturmasından sonra yemek yenilmeye başlanır. Yemek sırasında ansızın gelen misafir mutlaka yemeğe zorla da olsa oturtulur. Van'da yemek çeşidi ne olursa olsun, sofrada mutlaka otlu Van peyniri bulunur. Yemek ye¬nildikten sonra sofradan bir iki lokma peynir yenilerek kalkılır. Bu yenilen yemeğin ağızda kalan etkisini hafifletmek ve içilecek çay öncesi alt yapı amacına yöneliktir. Van yemekleri şunlardır: Ayran Aşı, Gurut Aşı, Mercimek Aşı, Erişte Aşı, Van Cacığı, Tandırda Balık, Keledoş, Tavada Balık, Şile, Ekşili, Bulgur Şilesi, Den Şilesi, Peynirli Börek, Kürt Köftesi, Hoşab, Acem Köftesi, Kayısı Reçeli, Gayganağ, Otlu Peynir,Tutma Yoğurt, kavurma. Ayrıca tandırda yapılan lavaş ekmek ve tabtaba ekmeği Van mutfağına ayrı bir lezzet katmaktadır. [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Sarı kırmızı renkleri ile ünlü futbol takımımız?
Cevapla
Forumlar
Güncel
İl İl Türkiye
65 - Van
Top