5 Aşamada Duşakabin Bakımı

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
1. Camlar leke tutmaya mı başladı?

Duşakabin camlarının leke tutması


Su ve sabun izleri çabuk temizlenmediği sürece kalıcı lekelere dönüşen zor kirlerdir. Elbette banyo gibi bir ortamda su ve sabun lekesinin önünü almak biraz zordur. Çok sık temizlik yapmayı gerektirecek bu sorunun önüne geçmenin daha kolay yolu cam panellere kısa aralıklarla bakım yapmaktır. Nano teknolojik jel son yollarda ortaya çıkan, cam panelin yüzeyindeki gözenekleri kapatarak lekelerin tutunmasını engelleyen bir üründür. Bu jelle camlarınıza gerekli sıklıkta bir kaç dakikalık bakım yapmanız durumunda, sık sık zorlu lekelerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bakım için fazladan bütçe ayırmak istemeyen kullanıcılar için sirke kullanmak da geçerli olur. Özel jel kadar uzun ömürlü olmasa da sirke de cam yüzeyini parlatır ve leke oluşumunu geciktirir.


2. Rulmanlar rahat açılıp kapanmıyor mu?

Duşakabin rulmanları


Rulman yatakları dar ve girintili çıkıntılı parçalar olduğu için diğer bölümlere göre daha çabuk kirlenirler. Uzun süre temizlenmemesi halinde bu kirler sert lekelere dönüşüp, rulmanın yatakta düzgün hareket etmesini engeller. Kapıların açılıp kapanması esnasında takılma ve yerinden oynamaya sebep olabilecek bu sorunun üstesinden de vazelin veya motor yağı ile bakım yaparak gelinebilir. Eğer vazelin kullanırsanız kısa sürede etkisini kaybedecektir. Kullanıma bağlı olarak haftada bir ya da daha sık vazelin sürmek gerekebilir. Ancak motor yağı kullanırsanız, malzemenin kalıcılığı sayesinde bir kez sürdüğünüz yağ bir aya kadar rulman sisteminin takılma yapmasını engeller. İnce bir beze sürdüğünüz yağı rulman yatağına ince bir çubuk yardımıyla sokup, bir kaç kez boydan boya gezdirmeniz yeterli olur. Bu kusa süreli bakım sayesinde sürgülü kapılarınız çok daha uzun ömürlü olacak.


3. Sızdırmazlık testini en son ne zaman uyguladınız?

Duşakabin sızdırmazlık testi


Banyoda su sızıntısı da oldukça can sıkan problemlerden bir tanesi. Temiz bir banyo keyfi için onca para verdiğiniz duşa kabininin su sızdırmasını kimse istemez. Ancak bu sorunun tespit etmek neyse ki çok kolay. Banyonuzun köşe ve kenarları genelde sızıntının en çok olacağı yerler. Sızıntı olması durumunda köşe ve kenarlara sırayla su tutarak sızıntı yerini tespit edebilirsiniz. Tespit ettiğiniz sızıntı noktasına silikon takviyesi yaparak ya da fitil, conta veya küvet bandı kullanarak sızıntının önüne kolayca geçebilirsiniz.


4. Silikonlar karardı ve kopmaya başladıysa

Duşakabin silikonları


Banyo nemli bir ortam olduğu için yumuşak yüzeyli silikonun yüzey gözeneklerinde su birikir ve uzun kullanım sonrası silikonlarda kararma olabilir. Kararan silikonlara direk müdahale ederek silmek çok önemli, çünkü silikon üzerindeki kararma küf belirtisidir ve sağlık için zararlıdır. Silinemeyecek kadar kararan silikonları eski bir bıçak veya spatula kullanarak kazıdıktan sonra boşlukları tekrar yeni silikonla doldurmak en sağlıklı çözüm. Kararan silikonun üzerine boydan boya küvet bandı çekerek de geçici olarak de olsa bu problemden kurtulabilirsiniz.


5. Her yer kireç lekesi oldu, suyun tazyiki azaldı diyorsanız

Duşakabin su tazyiki ve kireç sorunu


Suda ki yüksek kireç oranı hem su boruları için, hem ısıtıcınız için hem de duşa kabin aksamı için son derece zararlıdır. Uzun süre kullanılan eski tesisat, sık temizlenmiyorsa kireçten neredeyse akamayacak duruma gelir. Tazyiki azalan su yüzünden kombi veya su ısıtıcınızdan verim alamaz, kısa sürede bozulmasına neden olursunuz. Mümkün olduğunca suyunuzdaki kireç oranını kontrol edin. Sık sık kireç dökücü temizlik maddeleri kullanarak sıcak suyla giderin açık olmasını sağlayın. Gerekirse filtre kullanarak sudaki fazla kireçten kurtulabilir, tüm banyo aksamınızın ömrünü uzatabilirsiniz.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Daha 2 gün önce duşakabin rulmanlarının değişimi için usta çağırmış biri olarak ekledim bu konuyu. Gerçi benimkini garantiden yaptılar ama rulmanlar piyasada çok pahalı internetten almakta fayda var daha uygun. Bunu da ek bilgi olarak belirteyim. :D
 

Top