• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

4 Kişilik Bir Ailenin Açlık Sınırı Mart’ta 2 Bin 345 Liraya Yükseldi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Türk-İş’in (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) araştırma sonuçlarına göre Mart ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2.345,24 TL’ye yükseldi.


4 kişilik bir ailenin gıda, kira, elektrik, konut, su, yakıt, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi harcamalarını içeren aylık giderlerinin karşılığı olan yoksulluk sınırı ise 7.639,22 TL olarak açıklandı. Bu dönemde bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 2.847,14 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcaması bir önceki aya kıyasla 88 TL artış gösterdi.
Açlık-Yoksulluk Sınırı
Bu dönemde temel ihtiyaçlar için yapılması gereken minimum harcama tutarında ise 286 liralık yükseliş kaydedildi. Son bir yılda aylık gıda harcaması baz alınarak yapılan hesaplamada aile bütçesine toplamda 1079 TL daha yük bindi.

Ekonomik Güven Endeksi Mart’ta %5,9’luk Düşüşle 91,8’e Geriledi
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama Şubat’a göre %3,89 arttı. Bu rakam yılın ilk üç ayı olarak bakıldığında %8,44’e denk geldi. Gıda enflasyonu son 12 ay içerisinde %16,44, yıllık ortalama bazında ise %14,58 oranında artış gösterdi.

aclik-yoksulluk-mart.jpg


Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırı hesaplamaları yaparken market ve semt pazarlarındaki fiyatlar üzerinden değerlendirme yaptı.
Gıda Fiyatı Değişim Oranları
Yapılan açıklamada son dönemde koronavirüs salgınının sosyal yaşam yanında ekonomik anlamda da çok fazla olumsuz etki yarattığı ifade edildi. Semt pazarlarından ve marketlerden düzenli olarak alınan fiyat değişimlerinden yola çıkarak Mart ayında temel gıda fiyatlarında değişim oranları şu şekilde gerçekleşti:

gida-harcamasi-degisim-oranlari.jpg



Bu dönemde peynir fiyatında artış olurken süt ve yoğurtta değişim gerçekleşmedi.
Dana kıyma ve kuşbaşı etinin fiyatında artış gerçekleşti. Tavuk fiyatlarının çok fazla değişmediği Mart ayında balıkta da sınırlı düzeyde hareketlilik gözlendi.
Yumurtada, pirinç, un, bulgur, makarna ve irmik gibi ürünlerde fiyatlar bir önceki ayla aynı kaldı.
Bakliyatlar arasında kuru fasulye ve kırmızı mercimek fiyatlarında artış olurken diğerleri sabit kaldı.
Bir önceki aya kıyasla sebze ve meyve ortalama kilogram fiyatı %6,17 yükseldi. Bu artışla birlikte 6,65 TL’den 7,06 liraya çıktı. Geçen ay 7,08 lira olan ortalama sebzenin kilogram fiyatı Mart’ta %3,25 artarak 7,31 liraya, 5,69 lira olan meyve fiyatı ise %13,01 artışla 6,43 liraya ulaştı.
 
Top