23 Nisan’ı Neden Kutlarız

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

23 Nisan’ları neden kutlarız? 23 Nisan neden bir ulusal bayram, milli bir şölendir. 23 Nisan’ın anlamı nedir? 23 Nisan 1920’de ne olmuştur?​

23 Nisan’ı Neden Kutlarız?​

Her yıl 23 Nisan Uluslararası düzeyde ülkemizde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı altında resmi bir bayram olarak kutlanmaktadır. 23 Nisan kutlanmaktadır çünkü tam o tarihte 23 Nisan 1920 günü ulusumuzun geleceği için ulusumuzun kurtuluşu için atılan adımların en büyüklerinden birisi atılmış ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır.

Meclisin açılması bir çok yönden Türk ulusu için önemlidir. Öncelikle saltanat denilen yönetimin babadan oğula geçmesini sağlayan mantık dışı sistemin kökü kazınmaya başlanmıştır. Halk kendini idare edecek olan kişileri kendi özgür iradesi ile seçebilmesinin önü açılmıştır.

Pek tabii ki o dönemlerde yani meclisin açıldığı 23 Nisan 1920 günü yurdumuz işgal altında idi. O dönemin İstanbul yönetiminin zayıf kalması ve Osmanlı’nın çağın gerisinde kalması sebebi ile yaşadığımız bozgunlar ve mağlubiyetler sbebei ile ülke parçalanmanın sınırında ve Türk milleti yok olmanın eşiğinde idi. Meclis başarı ile Milli Mücadeleden yani Kurtuluş Savaşı’ndan başta Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz önderliği sayesinde çıkmış ve günümüzün modern, bağnazlıktan uzak, demokrasi ile yönetilen Türkiye Cumhuriyeti’nin önü açılmıştır.

İşte 23 Nisan bu sebeple kutlanır. İşte bu sebeple her 23 Nisan’ın coşku ile inanç ile Mustafa kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını da anarak ama geleceğimize açılan kapının yeni sahibi olan çocuklarımızı da eğlendirerek bilinçlendirerek kutlamalıyız..

ULUSAL EGEMENLİK YE ÇOCUK BAYRAMI​

Her yıl 23 Nisan günü iki bayramı bir arada kutlarız. Bunlardan birincisi Ulusal Egemenlik Bayramı‘dır. 23 Nisan 1920 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile Türk ulusu egemenliğini eline aldı. Cumhuriyet rejimine giden en büyük adımın atıldığı bugün bağımsız ve halk tarafından seçilmiş bir meclisin açılış günüdür.
Aynı gün ikinci bir bayram daha kutluyoruz. Bu bayramı Atatürk, Türk çocuklarına armağan etmiştir. Bu nedenle 23 Nisan‘da aynı zamanda Çocuk Bayramı’da kutlanır. Türk Devleti’nin temelinin atıldığı 23 Nisan günü Türk çocuklarının en büyük bayramıdır.
Bu bayramda TRT, dünya ülkelerinden çocuk topluluklarını Türkiye’ye davet ederek onların da Türk çocukları ile bayram yapmalarını sağlamaktadır.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlarim ...Yılda bir kez de olsa; bütün çocuklar bu sevinci yaşayamasa da, yine de çocuklar için bir bayramın olması çok güzel bir şey. Ancak; 23 Nisan denince; çocuklar için yalnızca özel giysiler hazırlayıp gösteriler düzenlenmesi öne çıkıyor. Giysi parası bulamayan, gösterilere, bayram törenlerine katılamayan çocuklar, bu sevinci yaşayamıyor. Bu, işin bir yönü. Bir de işin çok önemli başka bir yönü daha var. O da, 23 Nisan'ın yalnız çocuk bayramı olmadığı gerçeği. Peki nerden çıktı bu bayram, nasıl girdi yaşamımıza? Siz okullardaki derslerinizde öğreniyorsunuz bunu, ancak bir kez de birlikte anımsayalım: 1.Dünya Savaşı'ndan sonra çeşitli ülkelerin askerleri tarafından ülkemiz işgal edilmişti. Halkımız bu işgale karşı, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. Bu sırada başkent İstanbul'daydı. Kurtuluş Savaşı'nın başladığı ilk günlerde Anadolu'daki bütün kentlerden gelen temsilcilerle bir meclis oluşturuldu. İlk kez 23 Nisan 1920'de, Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında Ankara'da toplanan bu meclise Türkiye Büyük Millet Meclisi denildi. Bu meclis, artık ülkenin tek bir kişi, padişah tarafından değil de, halkın temsilcileriyle yönetileceği anlamına geliyordu. Mustafa Kemal, çocukların geleceği simgelediğini düşünerek, bu bayramı çocuklara armağan etti. Ancak; 23 Nisan denince, aklımıza gelecek ilk şey Ulusal Egemenlik olmalı. En büyük bayram ulusal egemenlik ve bağımsızlık çünkü...
 
Top