2020’de en az 284 kadın öldürüldü

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

31 Aralık 2020 döneminde Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlendiği güncel verilere göre, erkekler, 2020'da en az 284 kadını öldürdü.
Geçmiş yıllarda işlenen ancak basına 2020’de yansıyan cinayetler de eklendiğinde erkeklerin öldürdüğü kadın sayısı 305 oluyor.
Yine aynı dönemde (1 Ocak 2020 - 31 Aralık 2020) erkekler 26 çocuğu öldürdü, 96 kadına tecavüz etti, 818 kadını seks işçiliğine zorladı, 147 kadını taciz etti, 265 çocuğu istismar etti.
Erkekler 2020'de en az 792 kadına da şiddet uyguladı. 2020'de aralarında transların da olduğu en az 255 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansıdı.
Erkekler, 2020'de, en az dokuz kadını öldürmeye teşebbüs etti, 20 kadını öldürmekle tehdit etti. 2020'de aralarında transların da olduğu en az 10 kadının ölümü basına "intihar", "intihara sürüklenme" ve "şüpheli intihar" olarak yansıdı.
Basına yansıyan bilgilere göre erkekler, en az 18 kadını, “koruma”, “uzaklaştırma” kararı ve “talebine” rağmen öldürdü.
En az sekiz fail cezaevinden pandemi nedeniyle hazırlanan infaz paketinden yararlandıktan sonra “cezaevinden izinli çıktıktan” ve “tahliye” olduktan sonra kadınları öldürdü.
2020’de en az 10 kadın kendisine şiddet uygulayan ve cinsel saldırıda bulunan erkeklerden korunmak için meşru müdafaa hakkını kullandı.

Cinayet

Erkekler, 2020'de en az 284 kadını ve aralarında göçmenlerin de olduğu 26 çocuğu öldürdü. Ayrıca erkekler, cinayet sırasında kadınların yanında olan en az 25 erkeği öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü 12 kadın Türkiyeli değildi. Biri, Moldovyalı trans bir kadındı (Nisan).
Erkekler, kadınları nerede öldürdü?

Erkekler kadınların yarısına yakını ev içinde öldürdü.
Erkekler, 138 kadını ev içinde, 86 kadını, ofis, hastane, ormanlık alan, trafik, otopark gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin, 60 kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.
Kadınları kim öldürdü?
Bazı cinayetleri işleyen fail erkek sayısı birden fazlaydı.
2020’de 185 kadını kocası, nişanlısı, eski kocası ve sevgilisi öldürdü.
56 kadını baba, oğul, torun, damat, gibi aile üyeleri öldürdü. 22 kadını, komşu ve arkadaşları öldürdü.
Sekiz kadını, evine yemek götüren kurye, ev gezdiren emlakçı, evine giren hırsın, evine gelen tamirci gibi erkekler öldürdü. Kadınları öldüren en az 25 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.
Kadınları öldürenler arasında iki astsubay, bir polis, bir korucu, bir de yaşadığı kentin (Ordu) belediye başkanı vardı.
Erkekler kadınları nasıl öldürdü?
Erkekler kadınların yarısından çoğunu, yüzde 57'sini ateşli silahlarla öldürdü.
Erkekler 167 kadını ateşli silahla, 75 kadını bıçak, balta gibi kesici aletlerle öldürdü. 2020’de 14 kadını boğan erkekler, beş kadını darp ederek, yedi kadını da zehirleyerek, yakarak, başını taşla ezerek öldürdü. Erkeklerin, 16 kadını öldürme şekli basına yansımadı.
Erkekler, kadınları hangi "bahanelerle" öldürdü?
Erkekler, her beş kadından birini ayrılmak istediği için öldürdü.
Erkeklerin 176 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, 54 kadını, “evlenme teklifini reddettiği”, “barışmak istemediği”, “boşanmak istediği” için öldürdü.
Erkekler, 22 kadını “kıskançlık” bahanesi öldürürken, sekiz kadını “ekonomik”, altı kadını “hırsızlık”, “gasp” bahaneleri ile öldürdü.
Erkekler, 17 kadını “erkek arkadaşı var”, “arazi anlaşmazlığına karıştığı”, “sinirli olduğu”, “pandemide misafirliğe gitmediği”, “yemek yapmadığı”, “çocuklara iyi bakmadığı” gibi bahanelerle öldürdü. Bir kadını öldüren erkeklerin bahanesi “namustu”
Hukuki Süreç
Kadınları öldüren 293 fail erkek vardı.
Sadece 66 fail tutuklandı. 134 failin hukuki süreci o dönem basına "gözaltına alındı" diye yansıdı.
En az 60 fail intihar etti. Üç fail "delil yetersizliği" gerekçesi ile serbest bırakıldı. 10 failin süreci basına "kaçtı", "aranıyor" diye yansıdı.
18 failin hukuki süreci basına yansımadı. İki fail hakkında sadece "soruşturma başlatıldı" bilgisi yer aldı.

Sadece 18 ildeki ölümler basına yansımadı​

Erkekler 81 ilin sadece 18'inde kadınları öldürmedi. Bu iller şöyle:
Adıyaman, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bitlis, Bolu, Dersim, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Şırnak, Tokat, Siirt, Sinop.
Erkeklerin kadınları öldürdüğü iller:
Adana (11), Afyon (2), Ağrı (2), Aksaray (3), Ankara (14), Antalya (12), Antep (5), Aydın (8), Balıkesir (4), Bartın (1), Batman (1), Bilecik (2), Bingöl (2), Burdur (1), Bursa (7), Çanakkale (2), Çankırı (1), Çorum (2), Denizli (5), Diyarbakır (8), Düzce (3), Edirne (2), Elazığ (3), Erzurum (5), Eskişehir (3), Giresun (1), Hatay (3), Iğdır (2), Isparta (2), İstanbul (39), İzmir (22), Karabük (2), Kars (4), Kastamonu (2), Kayseri (2), Kırşehir (1), Kilis (1), Kocaeli (7), Konya (12), Kütahya (3), Maraş (5), Malatya (2), Manisa (7), Mardin (3), Mersin (10), Muğla (7), Muş (1), Nevşehir (1), Niğde (1), Ordu (6), Osmaniye (2), Rize (5), Sakarya (3), Samsun (4), Sivas (5), Tekirdağ (4), Trabzon (1), Urfa (1), Uşak (1), Van (1), Zonguldak (2).

Çocuk cinayetleri

bianet'in 1 Ocak 2020 - 31 Aralık 2020 döneminde Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlediği güncellenmiş verilere göre, erkekler 2020'de şiddet uyguladıkları kadınlara zarar vermek veya öç alma bahanesiyle en az 26 çocuğu öldürdü.
Öldürülen çocuklar arasında bebekler de vardı. Öldürülen çocuklardan biri Afganistanlı, ikisi Suriyeliydi. Erkeklerin öldürdüğü çocuklardan biri erken yaşta zorla evlendirilmişti.

Çocukları kim öldürdü?

14 çocuğu babası/üvey babası, bir çocuğu eski sevgilisi, iki çocuğu abisi, iki çocuğu annesi, bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği kocası, bir çocuğu iş yeri yöneticisi, beş çocuğu öldürenlerin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Öldürülen çocuklardan isimleri basına yansıyanlar​

Ekin K., Berfin Ç., Ceylan A., Ceren K., Naki Ç., Emir Ç., Alperen E., Esila T., Hamza A., N.T., Dilan K., Taha Y., Duygu D., Nurbari M., Eymen H., Hayat, Z.K., Zeynep S., Rüzgar E., Kumsal K., Gamze A., Mehmet A., Hatice A., Mücahit A.
Hukuki Süreç
Çocukları öldüren en az 26 fail vardı.
Sadece 8 fail tutuklandı, 4 fail gözaltına alındı. 6 fail intihar etti. Bir failin hukuki süreci basına "kaçtı", bir failin süreci "adli kontrolle serbest bırakıldı" olarak yansıdı.
6 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Tecavüz

bianet'in 1 Ocak 2020 - 31 Aralık 2020 döneminde Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlediği güncellenmiş verilere göre erkekler, 96 kadına tecavüz etti.
Erkeklerin tecavüz ettiği yedi kadın zihinsel engelleydi.
En az iki cinsel saldırı vakası kadınların hamile olduğunun anlaşılması ile açığa çıktı.
Erkekler, sekiz kadına sistematik olarak tecavüz etti. En az üç kadına da tecavüz eden erkekler, onları gasp etti.
Erkeklerin tecavüz ettiği iki kadın Suriyeli, biri Afgan, biri İngiliz, biri Fil Dişi Sahilleri'nden biri de Rus’tu
Kadınlara kim tecavüz etti?
En az beş vakada birden fazla fail vardı.
11 kadına kocası, sevgilisi, eski kocası, sekiz kadına birlikte çalıştığı iş arkadaşı ve yöneticisi, beş kadına akrabası, yedi kadına esnaf, iki kadına komşusu, iki kadına babası, üç kadına hasta bakıcı ve doktor, bir kadına akademisyen, üç kadına kendisini din görevlisi olarak tanıtan üç erkek tecavüz etti. En az 54 kadın kendisine tecavüz eden 60 erkeği tanımıyordu.
Erkekler kadınlara nerede tecavüz etti?
Erkekler, 23 kadına ev içinde, 42 kadına üniversite, hukuk bürosu, sokak, park, ormanlık, sokak gibi kamusal alanlarda tecavüz etti. Erkeklerin 31 kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.
Hukuki Süreç
Kadınlara tecavüz eden en az 102 fail erkek vardı.
Faillerden sadece 21'i tutuklandı. En az beş fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı.
20 fail gözaltına alındı, 19 fail hakkında soruşturma / inceleme başlatıldı, dava açıldı.
Sekiz fail "delil yetersizliğinden" serbest bırakıldı. İki fail intihar etti. 27 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Taciz

Erkekler, 2020’de en az 147 kadını taciz etti. Erkeklerin taciz ettiği kadınlardan biri Çinli, biri Faslı, biri Azerbaycanlıydı. Tacizlerden en az biri sistematikti. Kadınları taciz edenler arasında dizi oyuncuları, akademisyenler, siyasi parti üyeleri de vardı.
Kadınları kim taciz etti?
51 kadın kendisini taciz eden 104 erkeği tanımıyordu. Dokuz kadını iş arkadaşı, yöneticisi taciz etti. En az 82 kadını, aralarında akademisyen, dizi oyuncusu, polis, terapist, kuryenin de olduğu 93 erkek taciz etti. Beş kadını da komşusu erkekler taciz etti.
Erkekler kadınları nasıl taciz etti?
Erkekler, 114 kadını sözlü ve fiziki yönden taciz etti, yedi kadının karşısında mastürbasyon yaparak taciz eden erkekler, 17 kadını da sosyal medya üzerinden taciz etti. Erkekler dokuz kadını da cinsel organını göstererek taciz etti.
Hukuki Süreç
Kadınları taciz eden en az 211 fail erkek vardı.
Sadece 13 fail tutuklandı. 40 fail gözaltına alındı.
En az 92 failin hukuki süreci basına, "soruşturma başlatıldı", "hakkında hiçbir işlem yapılmadı", "dava açıldı" olarak yansıdı. Yedi fail "delil yetersizliğinden serbest bırakıldı." En az 52 failin hukuki süreci basına yansımazken yedi failin hukuki süreci, "aranıyor", "kaçtı" olarak yansıdı.

Çocuk İstismarı

bianet'in 1 Ocak 2020 - 31 Aralık 2020 döneminde Türkiye'deki yerel, ulusal ve internet basınına yansıyan haberlerden derlendiği güncel verilere göre, erkekler, 2020'de aralarında oğlan çocukların da olduğu 265 çocuğu istismar etti.
Çocukları kim istismar etti?
Çocukları istismar eden en az 109 failin yakınlık derecesi basına yansımadı. 40 çocuğu öğretmen, spor çalıştırıcısı ve okul çalışanları istismar etti. 19 çocuğu baba ve abileri istismar etti.
Beş çocuğu
doktor, 25 çocuğu market sahibi, bakkalcı gibi esnaflar, iki çocuğu 3 uzman çavuş, 36 çocuğu akrabaları istismar etti. 14 çocuğu komşusu, 13 çocuğu imam, din görevlisi, tarikat lideri gibi kişiler istismar etti. Bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği “kocası”, bir çocuğu da sevgilisi olduğu iddia edilen erkek istismar etti.
Erkekler çocukları nerede istismar etti?
Erkekler, 42 çocuğu okul, servis aracı ve okul çevresinde istismar etti. En az 80 çocuğu sokak, market, hastane, ormanlık alan, park gibi ev dışı yerlerde, 36 çocuğu ev içinde taciz etti. Erkeklerin, 101 çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı. Erkekler, 6 çocuğu sosyal medya üzerinden istismar etti.
Hukuk Süreci
Çocukları istismar eden en az 266 fail vardı.
Sadece 76 fail tutuklandı. 38 fail ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. 42 fail gözaltına alındı. 51 failin hukuki süreci "dava açıldı", "hakkında soruşturma başlatıldı", "açığa alındı" olarak yansıdı.
12 failin hukuki süreci "kaçtı", "aranıyor" olarak yansıdı. Sekiz fail erkek hakkında hiçbir işlem yapılmadı. En az üç faile ev hapsi verildi. 36 failin hukuki süreci basına yansımadı.

Şiddet Yaralama

Erkekler 2020'de en az 792 kadına şiddet uyguladı. Erkekler, 54 kadını “ağır olarak” yaraladı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınların 28’i Türkiye vatandaşı (Suriyeli, Afganistanlı, Azerbaycanlı, Ukraynalı kadınlar) değildi.
Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan en az 3’ü transtı.
Erkekler 56 kadına “uzaklaştırma” ve “koruma” kararlarını ihlal ederek şiddet uyguladı. En az 32 şiddet vakasında erkeklerin şiddeti sistematikti.
Kadınlara kim şiddet uyguladı?
168 kadına şiddet uygulayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. En az 521 kadına koca, sevgili, eski koca ve sevgililer şiddet uyguladı.
En az 81 kadına baba, abi, oğul gibi aile üyeleri şiddet uygularken, üç kadına arkadaşı, üç kadına meslektaşı şiddet uyguladı. 16 kadına da aralarında muhtar, mahalle bekçisi, kuryenin de olduğu erkekler şiddet uyguladı.
Hukuki Süreç
Kadınlara şiddet uygulayan 711 fail vardı. Faillerden sadece 54'ü tutuklandı. Beş faile "ev hapsi" veya "elektronik kelepçe" takıldı.
En az 148 fail gözaltına alındı. Faillerden 12'si hakkında hiçbir işlem yapılmadı veya "serbest bırakıldı". 14 fail intihar etti.
188 failin durumu basına "savcı soruşturma başlattı", "dava açıldı" gibi yansıdı. En az 63 failin hukuki süreci basına "aranıyor", "kaçtı" olarak yansırken, 227 failin hukuki süreci basına yansımadı.
Seks İşçiliğine Zorlama
Erkekler, 2020'de en az 818 kadını seks işçiliğine zorladı. Seks işçiliğine zorlanan kadınlar arasında 18 yaşının altındaki çocuklar da vardı. Seks işçiliğine zorlanan 453 kadın Türkiyeli, 365 kadın Türkiyeli değildi.
Hukuki Süreç
Kadınları seks işçiliğine zorlayan 881 fail vardı.
Faillerden sadece 118'i tutuklandı, 607 fail gözaltına alındı. 132 fail hakkında "hiçbir işlem yapılmadı" veya "serbest bırakıldı". En az 24 failin hukuki süreci basına yansımadı.
 

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

ERKEK ŞİDDETİ ÇETELESİ YAYINDA: 2020’nin değiştirmediği tek şey: Erkek şiddeti​

Nisan'dan Haziran'a birinci kapanma

Koronanın ve onun yayılmasını azaltmak için alınan tedbirlerin ilk önemli etkisi, hastalık vakalarının yoğunlaştığı 11 Nisan’dan 1 Haziran’a kadar süren, sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalarının olduğu, işletmelerin kapatıldığı birinci kapanma döneminde erkek şiddeti vakalarının görünürde azalması oldu.
Erkekler 2020’nin Ocak ayında 21, Şubat ayında 20 Mart ayında 25 kadını öldürdü. Çetelede cinayetlerin toplam sayısı sokağa çıkma yasaklarının başlamasıyla Nisan'da 17'ye düştü.Mayıs ayında ise erkekler 19 kadını öldürdü.
Belirli kurumlar ve medya bu dönemde ülkede kadın cinayetlerinin azaldığını söyleyerek bunu “coşkuyla” kutladı. Ancak aslında sokağa çıkma yasaklarının olası failleri fiziksel olarak, somut bir şekilde engellemesi, daha az kadının öldürülmesi ile sonuçlanıyordu. Bu, şiddet eğiliminde bir azalmaya denk gelmediği için şiddetle ilgili uzun vadede bir anlam taşımıyordu.
Çeteleye yansıyan yaralama, darp, taciz, cinsel saldırı ve tecavüz, çocuk istismarı vakaları da benzer şekilde önemli derecede azaldı. Tedbirlerin failleri fiziksel olarak kısıtlaması dışında, bu “azalmayı” medyanın korona dışında bir konuda haber yapmamasından kadınların şikâyetçi olmak için karakollara gidememesine birçok faktörün etkilediği açıktı.

Haziran'dan Kasım'a “eski normal”

Haziran ayında sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalarının kaldırılması ile işletmelerin, kafe ve restoranların tekrar açılması ile sosyal hayat mesafeli bir şekilde “yeni normal”e döndü. İnsanlar yavaş yavaş “yeni normal”e geçerken Haziran ayında cinayet sayısı 21’e çıktı.
Bu “yeni normal” erkek şiddeti açısından aslında “eski normal”den çok farklı olmadı. Birçok kişinin korona tamamen bitmiş gibi davranmayı seçtiği Temmuz ve Ağustos aylarında erkek şiddetinde de “eski normal"e dönüş oldu.
Erkekler 2020’nin Temmuz ayında 32, Ağustos ayında 31 kadını öldürdü. Yaralama, darp, taciz, tehdit, cinsel saldırı ve tecavüz, seks işçiliğine zorlama, çocuk istismarı aynı şekilde, koronadan önceki ayların seviyesine çıktı.

Aralık'tan bugüne ikinci kapanma

1 Aralık’ta sokağa çıkma kısıtlamalarının tekrar başlaması ve işletmelerin kapanması ile ikinci kapanma başladı. Ancak medyaya yansıyan erkek şiddeti haberlerinin günlük sayıları azalma göstermedi. Bu dönemde birinci kapanma döneminde olduğu gibi cinayetlerin toplam sayısı 20’nin altına düşmedi. (Erkekler Aralık ayında 24 kadını öldürdü.)
2020 yılına genel olarak bakıldığında ise 2019 yılına göre azalma söz konusu oldu. Belirli kurumlar ve medya bunu yine coşkuyla kutladı. Ama 2019 zaten bianet Erkek Şiddeti Çetelesinin tutulduğu on yıllık zaman diliminde en çok cinayetin kaydedildiği yıldı: 328 cinayet

Erkekler 2020’de en az 284 kadını öldürdü​

Yani evet, teknik olarak erkekler cinayet rekoru kırdıkları önceki yıla kıyasla daha az kadın öldürdüler. Ama bunu cinayetlerin ya da erkek şiddetinin azalması olarak nitelendirmek ister istemez “Bu yıl sadece 284 kadın öldürüldü” anlamını çağrıştırıyor. Sonuçta toplumsal şiddetin kadına yönelmesinde nitelikli bir değişiklik söz konusu olmadı.
Tabii ki korona döneminde de uzun vadeli araştırmalarda da cinayetleri ve diğer şiddet vakalarını istatistik olarak ele aldığımızda aynı bulgularla yapabilecek birçok farklı yorum var.
Ancak 2020’de şiddetin niteliğinin, eril kültürün her şeye nüfuz etme gücünün ya da bazen sadece günlük hayatın kadınlar üzerindeki ağırlığının genel anlamda aynı kaldığını söylemenin yanlış olmayacağını düşünüyorum.
Cinayetlerin bahaneleri yine boşanmalarının üzerinden yıllar geçtiği halde “kıskançlık”, erkeğin kendisinden ayrılmak isteyen kadını “sevmesi”, ekonomik krizlerin sorumlusu kadınlarmış gibi sıkıntılı dönemlerde hep kadına yönelen şiddetin ismi olan “ekonomik sıkıntılar” ya da indirim kovalamak üzere uydurma bir bahanesi bile olmayan “Sinirlendim, öldürmüşüm.”
Kısacası 2020’de de erkek şiddeti, aynı niteliklerle ve aynı şiddetle devam etti, erkekler kadınları sırf kadınlar kafalarında “insan” konumunda olmadığı için öldürdü, darp etti, onlara taciz ya da tecavüz etti, baskıladı, dışladı, ayırdı, kınadı, yargıladı.
Sonra da yaşadıklarını anlatan kadınlara inanmadı. Kısacası 2020 gibi her şeyi zorla dönüştüren, değiştiren, izole eden olağanüstü bir yılda bile erkek şiddeti aslında hiç değişmedi.

Alıntı
 
Top