• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

2013 Taksim Gezi Parkı protestoları

RUZG4R

ÖylesinE ♔
Özel üye
2013 Gezi Parkı Eylemi...
2013 Taksim Gezi Parkı protestoları, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı Taksim Gezi Parkı'nın Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında 28 Mayıs 2013 günü başlayan, Taksim Gezi Parkı'nın yıkılmaya başlanması üzerine bazı sanatçı, çevre aktivistleri, vatandaşlar ve muhalif partiler tarafından Türkiye Cumhuriyeti başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan protesto gösterileridir. Protestolara polis müdahale etmiştir.
İlk protestolar sadece İstanbul Taksim civarında yapılmış, daha sonra Türkiye'nin diğer illerine özellikle Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Kocaeli gibi büyük şehirlere yayılmıştır. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylarla başlayan süreçte, 28 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde 67 ilde 235'in üzerinde eylem ve etkinliğin yapıldığını ve 1.730 kişinin göz altına alındığını ancak bunların büyük kısmının ifadeleri alınıp, kimlikleri tespit edilerek serbest bırakıldığını açıkladı.
Ayrıca olayların 28 Mayıs'ta polisin biber gazı sıkmasıyla başlamasından bu yana, TL'nin değer kaybetmesiyle dolar ve euro hızla yükselerek yılın en yüksek seviyesini gördü. Türkiye'deki olayların yarattığı belirsizlik endişeleri aynı zamanda borsanın da hızla değer kaybetmesine sebep oldu.Olaylarda duvarlara ve pankartlara yazılan sloganların bazıları Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine hakaret içermekteydi. 1 Haziran günü Taksim'e giren kalabalık, bir takım medya kuruluşlarının araçlarını devirdi ve araçların üzerine yazılar yazdı.

2013 Taksim Gezi Parkı protestoları Kronolojisi

27 Mayıs
Gezi Parkı’nın Asker Ocağı caddesine bakan duvarın 3 metrelik kısmı Taksim Yayalaştırma Projesi’ni yürüten Kalyon İnşaat tarafından gece 22:00 civarında yıkıldı. Aynı zamanda 5 ağaç da yerinden söküldü. Taksim Dayanışma grubunun üyeleri iş makinalarının önüne geçerek daha fazla yıkım yapılmasının engelledi. Ardından bu gruptan 50 kişi parkta çadır kurarak sabaha kadar nöbet tuttu.

28 Mayıs
28 Mayıs sabahına gelindiğinde parka daha fazla protestocu geldi. Öğlen saatlerinde yıkıma devam etmek isteyen ekip ile protestocular tartışmaya girdi. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de destek verdiği grup, yıkım çalışmalarını durdurabildi. Yıkım çalışmalarına devam etmek için, grubun itirazlarına rağmen iş makineleri ilerleyişe geçti ve zabıta müdahalesi geldi. Herhangi bir arbede olmamasına rağmen polis biber gazı sıktı. Gezi Parkı protestolarının simgelerinden birisi olan "Kırmızılı Kadın" fotoğrafı da o anda çekildi. Sırrı Süreyya Önder iş makinelerinin önüne geçti ve yıkım çalışmalarının ruhsatını görmek istedi. Yıkım ekibi, ruhsatlarının olmadığını belirtti ve yıkım çalışmaları tekrar durdu. Önder; "Ağaçları kestirmeyeceğiz. Fakir fukaranın gölgesinin kesilmesine izin vermeyeceğiz." dedi. Ruhsatsız yıkım çalışması tepki topladı. BDP’den sonra CHP adına ilk olarak Gürsel Tekin destek amaçlı olarak parka geldi.
28 Mayıs'taki olaylardan sonra giderek kalabalıklaşan grup, parktaki nöbeti devam ettirdi. Gecelemek için çadırlar kuruldu, uyku tulumları hazırlandı. Gece de nöbeti sürdüren kalabalık, 29 Mayıs programını saat 12:30'da basın açıklaması; saat 18:00'de konser ve saat 22:00'de film seyri olarak belirlemişti.

29 Mayıs
Polisler sabah saat 5:00 civarı parktaki çadırlarda nöbet tutanlara müdahale etti. Çadırlar ateşe verildi. Bu sırada Kalyon İnşaat ekibi çalışmalarına devam etti. 29 Mayıs 2013 günü gerçekleşen Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatının açılışı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; "Ne yaparsanız yapın. Orası için karar verdik. Yapacağız." diyerek bu konuda kararlı olduklarını belirtti. Aynı gün CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı’na gelerek protestoculara destek verdi ve her gün bir CHP milletvekilinin bu protestolara katılacağını açıkladı.

30 Mayıs
30 Mayıs günü sabah saat 5:00 civarı polisler parkta bulunan protestoculara ikinci kez müdahale etti. Bu müdahale aralarında CHP ve BDP milletvekillerinin olduğu basın açıklamasının hemen ardından gerçekleşti. Saat 10:00 civarı yapılmak istenen ikinci basın açıklaması sırasında da polis protestoculara müdahale etti. Polisin müdahalesine rağmen akşam saatlerine gelinince katılım sayısı daha da arttı.

31 Mayıs
31 Mayıs akşamı yaralı sayısının 100’ü geçtiği belirtildi. Yaralı sayısının çokluğu ve bölgedeki hastanelerin yeterli olamaması nedeniyle Türk Tabipler Birliği geçici bir acil müdahale birimi kurdu.
31 Mayıs 2013 günü İstanbul dışındaki birçok şehirde de protesto yürüyüşleri düzenlendi. Ankara'da Kuğulu Park, İzmir’de Gündoğdu Meydanı ve Konak bölgelerinde yapılan yürüyüşler polisin müdahale etmesiyle son buldu.[66] Aynı gün daha ufak çaplı gösteriler ve yürüyüşler Mersin’de Özgür Çocuk Parkı’nda, Tunceli’de Sanat Sokağı’nda, İzmit’te Cumhuriyet Parkı’nda, Konya’da Atatürk Anıt Alanı’nda, Manisa'da Manolya Meydanı'nda, Marmaris ve Adana’nın Atatürk Parkı’nda gerçekleşti
Aynı gün İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

1 Haziran
1 Haziran 2013 gününün sabah saatlerinde bazı protestocular İstanbul’un Anadolu yakasında toplandı ve Boğaziçi Köprüsü üzerinden yürüyüşe geçti. Grubun Beşiktaş’a varmasının ardından polis gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kadıköy ve Anadolu yakasının diğer kesimlerinden de birçok protestocu Taksim’e varmak için yürüyüşe başladı. Bursa ilinde büyük bir topluluk oluşturularak yürüyüşe başlandı. Teksas taraftar grubu da bu yürüyüşe katıldı ve polis hiç bir müdahele etmedi.
CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu protesto için Kadıköy Meydanı’nda düzenleyeceği gösteriyi Taksim Meydanı’nda düzenleneceği açıklamasını yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Taksim’in CHP’nin protestosuna açılması için izin verdiğini açıkladı. Taksim Meydanı ve çevresindeki polisler saat 15:45’ten itibaren otobüslerine binerek geri çekildi. Ardından Taksim’e çıkan yollarda bekleyen kalabalık kitleler Taksim Meydanı’na geldi. Akşam saatlerinde de bir grup gösterici Boğaziçi Köprüsü üzerinden yürüyerek Taksim Meydanı’na ulaştı.
Ankara’daki gösteriler 1 Haziran günü de devam etti. Öğlen saatlerinde Güven Park’ta toplanan göstericilere, polis Göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Göstericiler saat 16:00’dan sonra tekrar toplanmaya başladı. İstanbul gibi Ankara’da da polisin geri çekilmesinin ardından protestocular Kızılay Meydanı’na girmeye başladı
Protestolara başbakanın memleketi Rize de katıldı. 12:00'da Merkez Belediye Parkı'nda toplanan grup desteğini gösterip akşama doğru olaysız bir şekilde dağıldı. Ölen, yaralanan ve tutuklanan olmadı.
Eskişehir'de 20 bini aşkın kişi AK Parti il binasına yürüdü. Bina önündeki çevik kuvvet polisi, kendisine taş ve şişe atan göstericilere yarım saat kadar süreyle müdahalede bulunmadı. Grubun yaklaşması üzerine polisler basınçlı su ardından da biber gazı sıkıp önce kendileri taş atan grubu dağıttı.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, olaylara tepki gösteren grupla polis arasında çıkan çatışmalar gece boyunca sürdü. Olaylarda, 16 polis ve 23 eylemci yaralandı, 29 eylemci ise gözaltına alındı.
Ayrıca 1 Haziran'da sosyal medya üzerinden örgütlenen vatandaşlar tarafından birçok il ve ilçe merkezinde Gezi Parkı protestolarına destek eylemleri düzenlendi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Haziran'da yaptığı açıklamada 48 ilde 90'ın üzerinde destek eylemi yapıldığını, 939 kişinin gözaltına alındığını, 53'ü vatandaş 26'sı polis olmak üzere toplam 79 kişinin yaralandığını ve bu yaralıların 19'unun İstanbul'da yoğun bakımda tedavilerinin devam ettiğini açıkladı.[76] Ankara Tabib Odası ise, 1 Haziran günü sadece Ankara'daki eylemler sonucunda 15'i ağır olmak üzere 414 kişinin yaralandığını, bir kişinin ise beyin ölümünün gerçekleştiğini duyurdu.

2 Haziran
Ankara Kızılay Meydanı'nda halk tekrar toplandı. Sol görüşlü grupların yanı sıra ülkücüler de protestolara katıldı. Doğu Türkistan ve Bozkurtlu bayrak açan ülkücüler tekbir getirip, "Dişe diş kana kan, intikam intikam!" sloganları attı. Bu sırada bazı sol grupların ülkücülere alkışla destek verdikleri görüldü. Kızılay'da toplanan kalabalığa müdahalenin ardından polis ekipleri eylemcileri gözaltına aldı. Yaklaşık 200 kişi otobüslerle Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.Ankada'da polis sayısının yetersiz kalmasından ötürü çevre illerden yapılan polis desteğiyle, sayısı 30 bine yaklaşan Kızılay'daki göstericileri dağıtmak ve gözaltına almak amacıyla tazyikli su ve biber gazıyla harekete geçen polisler, 500'e yakın göstericiyi tutuklayıp belediye otobüsleriyle emniyete götürdü. Eylemcileri tutuklama esnasında kapalı iş yerlerine ve AVM'lere sığınan göstericilere karşı, kapalı alanlara da gazla müdahale edildi.[80] Ankara Tabip Odası başkanı Özden Şener ise doktorların gönüllü olarak revire çevirdiği Mülkiyeliler Birliği, Kızılay Alışveriş Merkezi, Leman Cafe ile Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ne polisin müdahale ederek, hem yaralıları hem de doktorları gözaltına aldığını söyledi.
İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda yaşanan çatışmaların üzerine göstericilere destek verenlerin sayısı arttı, saat 18.30 sıralarında sayı 10 bine yaklaştı. Hava karadıktan sonra göstericiler içerisinde bulunan provokatörler AK Parti Karşıyaka İlçe binası önünde toplanarak binayı ateşe verdi. Gün boyu devam eden gösterilerde iki kişi polisin plastik mermiyle ateş etmesiyle yaralanırken 300'e yakın kişi de gözaltına alındı.
Eskişehir'de eylemlere destek vermek için toplanıp, AK Parti il binasına yürümek isteyen gruba polis, biber gazı ve kırmızı boya katılmış tazyikli su ile müdahale etti.
Adana'da yaşananlara tepki için hafta sonu Atatürk Caddesi, Ziyapaşa Bulvarı ve Gazipaşa Bulvarı'nda toplanan binlerce kişi polisle çatıştı. Polisin biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla müdahalesi sonucu yaşanan arbede sırasında 370 kişi gözaltına alındı. Adana Emniyet Müdürlüğü ve çevre karakollarda gözaltında tutulan bu kişilerden 120'sinin yaşının 18'den küçük olduğu anlaşıldı. Bu kişiler ifadeleri alındıktan sonra ailelerine teslim edildi.
Samsun'da 200 kişilik bir grup akşam saatlerinde Atakum İlçesi Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki anfi tiyatroda toplandı. Yağmur nedeniyle dağılmaya karar veren grup içerisinde ilerlemeye devam edip yolu kesmek isteyen bir gruba polis müdahale etti ve 6 kişi gözaltına alındı.
Tunceli'de saat 22.30 sıralarında gerçekleşen elektrik kesintisinin sebebini öğrenemeyen halk içerisinde, elektriklerin kasıtlı kesilip Gezi Parkı olaylarının televizyondan izlenmemesi istendiği iddiaları yayılınca sokaklara dökülen 1.500 kişi polis karakoluna saldırarak camları kırdı. Göstericilere müdahale etmeyen polis, karakola girilmek istenmesi üzerine TOMA araçlarından basınçlı su ile müdahalede bulundu.

3 Haziran
Gece Dolmabahçe ve Beşiktaş'ta başlayan olaylar sabah yine devam etti. Dolmabahçe'de sabah saatlerinde polisle eylemciler arasında çatışma yaşandı. Polisler biber gazı ve tazyikli suyla müdahele ederken, eylemciler sloganlarla ve barikatlarla karşılık verdi, bazı yerlerde taş atıldığı görüldü.
 
Top