1992' De Türkiye

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Olaylar

Ocak
1 Ocak - Araçlarda, sürücünün ve ön koltukta oturan yolcuların emniyet kemeri takma zorunluluğu yürürlüğe girdi.
2 Ocak - Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Karabey Köyüne çığ düştü, 19 kişi öldü.
10 Ocak - Mehmet Ali Birand'ın hazırladığı TRT'deki 32. Gün haber programı yayından kaldırıldı.
11 Ocak - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Tahir Hatiboğlu, Prof. Dr. İhsan Doğramacı'nın yeniden YÖK başkanı olmasını protesto etmek için kendi kitaplarını yaktı.
16 Ocak - HEP kökenli SHP milletvekilleri Leyla Zana ve Hatip Dicle partilerinden istifa ettiler.
19 Ocak - Kemal Nebioğlu DİSK Genel Başkanı seçildi.
22 Ocak - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, Göztepe'de düzenlenen törende üç ayrı meşaleyi ateşleyerek İstanbul'da doğalgazın evlere dağıtımını başlattı. Sözen, daha sonra Suadiye'de bir evde ilk doğalgaz ocağını yaktı.
25 Ocak - PKK'nın Galleria ve Kapalıçarşı'ya koyduğu bombaların patlaması sonucu bir kişi öldü, 18 kişi yaralandı.
25 Ocak - Teleon yayın hayatına başladı.
26 Ocak - SHP'nin 7. Olağanüstü Kurultayı'nda Erdal İnönü yeniden Genel Başkan seçildi.
26 Ocak - "Kamu Çalışanları Sendikal Haklar" Mitingi, İstanbul'da 5 bin memurun katılımıyla yapıldı.
27 Ocak - İpragaz, yüzde 51'lik kamu hissesi Primgaz'a satılarak özelleştirildi.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Şubat
1 Şubat - Şırnak'ın Görmeç Köyü'ne çığ düştü. Köydeki Jandarma Komando Bölüğü'nün bulunduğu karakolda 91 asker ve 60 vatandaş öldü.
6 Şubat - İstanbul DGM Başsavcısı Yaşar Günaydın silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
7 Şubat - Batman, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır ve Şırnak'a bağlı köy ve mezralarda çığ düşmesi sonucu 54 kişi öldü.
9 Şubat - Fenerbahçe Orduevi'ne düzenlenen bombalı saldırıda 4'ü asker 8 kişi yaralandı.
17 Şubat - Anavatan Partisi ve Refah Partisi, Devlet Bakanı Güler İleri hakkında yolsuzluk iddiaları için ayrı ayrı gensoru önergesi verdi.
18 Şubat - Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Nursal Uçurum, uğradğı silahlı saldırıda ağır yaralandı. Olayda makam şöförü ile bir polis memuru öldü. Sorumluluğu Dev-Sol örgütü üstlendi.
18 Şubat - Star 1 Televizyonu Genel Koordinatörü Tekta Okur trafik kazası sonucu öldü.
20 Şubat - İstanbul Ticaret Odası'na bırakılan çanta içindeki saatli bombanın patlaması sonucu bir kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Saldırıyı PKK üstlendi.
20 Şubat - Vergi affı yasalaştı. Askerlik süresinin 12 aya indirilmesini öngören tasarı da kabul edildi.
22 Şubat - Devlet Bakanı Güler İleri bakanlıktan istifa etti.
26 Şubat - Yasadışı TKP-ML/TİKKO örgütü üyesi 11 tutuklu, Kayseri Kapalı Cezaevi'nden tünel kazarak firar etti.
26 Şubat - ABD Doları serbest piyasada 6 bin TL'yi buldu.
28 Şubat - TRT İnt ve TRT Türk, Avrasya adıyla küresel yayına başladı.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Mart

1 Mart - İstanbul Kuledibi'ndeki Neve Şalom Sinagogu'na bombalı saldırıda bulunuldu.
1 Mart - Show TV yayın hayatına başladı.
3 Mart - 1992 Kozlu kömür madeni faciası; Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki taş kömürü maden ocağında meydana gelen grizu patlamaları nedeniyle 263 madenci hayatını kaybetti.
4 Mart - Güler İleri'nin istifasıyla boşalan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na, Türkan Akyol getirildi.
7 Mart - Koç Üniversitesi kuruldu.
8 Mart - SHP'nin, Olağanüstü Hal'in uzatılmasına karşı çıkması sonucu başlayan kriz, SHP'nin hükümete güvenoyu vermesiyle atlatıldı.
13 Mart - 1992 Erzincan depremi; Erzincan'da meydana gelen 6,8 şiddetindeki deprem sonucunda 653 kişi ölü, 4 bine yakın kişi yaralandı, yaklaşık 100 bin kişi işsiz kaldı.
17 Mart - İstanbul, Gayrettepe'deki Emniyet Müdürlüğü Ek Hizmet Binası'nda, bir bombanın imha edilmesi sonrasında gerçekleşen kazada üç polis öldü, biri sivil 19 kişi yaralandı.
17 Mart - TBMM, Olağanüstü Hal'in dört ay daha uzatılmasını kabul etti.
18 Mart - Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı'na Necmi Tanyolaç getirildi.
21 Mart - Cizre ve Adana'da PKK'lı militanlar güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiler. Olaylarda, 38 kişi öldü. Van, Şırnak ve Cizre'de sokağa çıkma yasağı kondu.
22 Mart - Mardin'in Nusaybin ilçesinde çıkan olaylarda 10 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Yüksekova'daki çatışmada beş kişi öldü, Cizre'de üç polis şehit edilirken, PKK Şırnak'a roketle saldırdı.
23 Mart - Şırnak'ta PKK militanları ile güvenlik güçleri arasındaki çatışma 20 saat sürdü. Vali, halkı stadyuma toplayarak evlerdeki silahların teslim edilmesini istedi. Cizre'de, Sabah Gazetesi muhabiri İzzet Kezer güvenlik kuvvetlerinin açtığı ateş sonucu başından aldığı kurşunla öldü.
24 Mart - Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait servis otobüsü İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı önünde tarandı. Saldırıda iki kişi öldü, dokuz kişi yaralandı. Saldırıyı Dev-Sol üstlendi.
27 Mart - Almanya Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye silah sevkiyatını, bu silahların Doğu'da sivillere karşı kullanıldığı gerekçesiyle durdurdu.
30 Mart - İstanbul, Silivrikapı'da bir askeri servis otobüsü tarandı, bir astsubay ve bir er öldü, altı kişi de yaralandı.
30 Mart - Almanya'nın Türkiye'ye silah ambargosu kararı sonrasında, Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan, Almanya'ya yapacağı ziyareti iptal etti.
31 Mart - HEP kökenli 14 milletvekili SHP'den istifa etti.
31 Mart - Anayasa Mahkemesi, DİSK'in malvarlığını İş ve İşçi Bulma Kurumu'na devreden yasayı iptal etti.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Nisan

6 Nisan - Karadeniz'de ilgi odağı haline gelen Beyaz Balina Aydın, Ruslar tarafından yakalanarak geri götürüldü.
9 Nisan - Dev-Sol, İzmir Bornova Polis Okulu'na ait servis otobüsünü taradı. Bir polis öğretmeni öldü. Teröristlerden biri ölü, üçü sağ olarak ele geçirildi.
10 Nisan - 18 yaşındaki Özlem Kaymaz Türkiye Güzeli seçildi.
13 Nisan - François Mitterand, 24 yıl aradan sonra Türkiye'yi ziyaret eden ilk Fransa Cumhurbaşkanı oldu.
14 Nisan - PKK ile girişilen çatışmalarda Şırnak'ta bir teğmen, bir onbaşı, beş er, Elazığ'da iki er, Siirt'te bir er yaşamını kaybetti.
15 Nisan - 1988 yılında Başbakan Turgut Özal'a 1988 yılında silahlı saldırıda bulunan Kartal Demirağ, şartlı tahliyeden yararlanarak serbest bırakıldı.
16 Nisan - Genelev patronu Matild Manukyan İstanbul vergi rekortmeni oldu.
17 Nisan - İstanbul'da Dev-Sol'un hücre evlerine yapılan operasyonlarda altısı kadın 11 kişi öldürüldü, altı kişi yakalandı.
17 Nisan - Mardin'in Savur ilçesinde PKK'yla güvenlik kuvvetleri arasında çıkan çatışmalarda 37 PKK'lı öldürüldü, beş er şehit oldu.
18 Nisan - Doğubeyazıt'tan Iğdır'a gitmekte olan özel bir aracı durduran bir grup PKK'lı araçta bulunan sivil giysili dört astsubayı öldürdü.
18 Nisan - İstanbul, Gaziosmanpaşa'da bir polis otosu silahlı dört kişi tarafından tarandı, bir polis ve bir bekçi öldürüldü.
23 Nisan - ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a Houston'da, prostat kanseri teşhisi kondu.
27 Nisan-3 Mayıs - Başbakan Demirel, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ı kapsayan Orta Asya Cumhuriyetleri gezisine çıktı. İç karışıklıklar nedeniyle Tacikistan ziyareti iptal edildi.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Mayıs

2 Mayıs - İstanbul, Çağlayan'da gasp masasında görevli polislere yapılan saldırıda, beş polis öldü, bir komiser yardımcısı ağır yaralandı.
5 Mayıs - Sait Faik Öykü Ödülü'nü, Elveda Alyoşa adlı öykü kitabıyla Oya Baydar kazandı.
7 Mayıs - Bulgaristan Başbakanı Filip Dimitrov'un, Başbakan Süleyman Demirel'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelmesiyle, 14 yıl aradan sonra Bulgaristan ile Türkiye arasında başbakan seviyesinde ilk temas gerçekleşti.
8 Mayıs - Arjantin'in "El Turco" lakabıyla tanınan Devlet Başkanı Carlos Menem, resmi bir ziyaret için Türkiye'ye geldi. Menem, Türkiye'yi ziyaret eden ilk Latin Amerikalı devlet başkanı oldu.
9 Mayıs - Beşiktaş üç kere üst üste aldığı şampiyonlukla Galatasaray ve Trabzonspor'un ardından 3 kere üst üste şampiyon olan takım ünvanını kazandı ve ligdeki 8. şampiyonluğunu elde etti.
16 Mayıs - Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Işıkveren ve Taşdelen Jandarma karakollarına PKK'nın yaptığı saldırı sonucu 29 er öldü. Çatışmalarda 36 PKK'lının öldürüldüğü açıklandı.
16 Mayıs - Tarihi Galata Köprüsü, köprüaltındaki bir lokantada çıkan yangın sonucunda çökerek kullanılmaz hale geldi.
23 Mayıs - Anadolu Liseleri giriş sınavının soru kitapçığının satıldığı ortaya çıkınca, sınav iptal edildi.
23 Mayıs - ABD'nin Houston kentinde prostat ameliyatı olan Cumhurbaşkanı Özal Türkiye'ye döndü.
25 Mayıs - Başbakan Demirel, resmi ziyaret için Rusya Federasyonu'na gitti. Demirel ve Boris Yeltsin, "Türkiye ile Rusya Dostluk ve İşbirliği Anlaşması"nı imzaladılar.
26 Mayıs - 1992 Orhan Kemal Roman Ödülü, Talip Apaydın'ın Köylüler adlı kitabına verildi.
30 Mayıs - Başbakan Demirel, resmi ziyaret için Arnavutluk'a gitti.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Haziran

4 Haziran - 3'üncü İzmir İktisat Kongresi başladı.
7 Haziran - Yaklaşık 600 bin seçmenin 341 belediye başkanlığı için oy kullandığı kısmi yerel seçimlerde DYP 173, SHP 70, ANAP 52, Refah Partisi 26, MÇP 15, Bağımsızlar 2 ve DSP 1 belediye başkanlığı kazandı.
8 Haziran - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 30 bini aşkın işçi, toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasını protesto etmek üzere toplu viziteye çıktı.
8 Haziran - Özgür Gündem gazetesi Diyarbakır muhabiri Hafız Akdemir öldürüldü.
8 Haziran - Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Ankara'da hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Diyarbakır'a geldi.
11 Haziran - Tatvan'da bir minibüsü durduran silahlı kişiler 15 yolcuyu indirerek otomotaik silahlarla öldürdüler.
12 Haziran - Sabah Gazetesi ve Sabah Yayıncılık'a bağlı bazı gazeteler, Kurban Bayramı'nın ikinci, üçüncü ve dördüncü günleri de yayıma devam ettiler ve basın kuruluşlarından tepki aldılar
15 Haziran - Türkiye'nin ilk AIDS hastası olan Murteza Elgin (Murti) öldü.
15 Haziran - Avrupa Double Trap Atıcılık Şampiyonası'nda Türkiye takım halinde şampiyon olurken, Alp Kızılsu da dünya rekoru kırarak erkeklerde birinciliği kazandı.
15 Haziran - Memur sendikaları yöneticilerinin, "Grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı ve hükümeti toplu sözleşme masasına çağırmak" amacıyla düzenlediği İstanbul-Ankara hattı yürüyüşü başladı.
16 Haziran - Çoruh Nehri'nde başlayan kano ve rafting yarışmalarında, birinde Turizm Bakanı Abdülkadir Ateş'in de bulunduğu üç bot, akıntıya kapılarak devrildi. Kazada Bakan Ateş ve dört gazeteci hafif yaralandı.
17 Haziran - Haliç'te yapılan yeni Galata Köprüsü törenle hizmete açıldı.
18 Haziran - Ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını öngören Yeşil Kart yasa tasarısı TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.
18 Haziran - 12 Eylül Askeri yönetimince kapatılan siyasi partilerin tekrar açılmasına olanak tanıyan yasa TBMM'de kabul edildi.
19 Haziran - Park Otel inşaatının durdurulması ve son yedi katının yıkılmasını öngören kararı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca onaylandı.
23 Haziran - Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine İstanbul Büyükşehir ve ilçe belediyeleri işçileri, toplu halde iş bıraktılar.
24 Haziran - 11 ülkenin liderinin katıldığı İstanbul'daki zirve toplantısında imzalanan anlașmayla Karadeniz Ekonomik İşbirliği kuruldu.
24 Haziran - Cumhurbaşkanı Özal'ın eşi Semra Özal ANAP İstanbul İl Başkanlığı görevinden ve MKYK üyeliğinden istifa etti.
26 Haziran - "Kaçak Mercedes" olayıyla ilgili olarak yargılanan Tanju Çolak hakkında gıyabi tutuklama kararı çıktı.
26 Haziran - Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç köyünü basan PKK'lı bir grup, camiden çıkardıkları 10 kişiyi kurşuna dizdi.
26 Haziran - TBMM, Çekiç Güç'ün süresini 6 ay daha uzattı.
30 Haziran - Bitlis'in Hizan ilçesindeki iki minibüsü durduran PKK'lı teröristler, 10 kişiyi kurşuna dizdiler.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Temmuz

7 Temmuz - Ülkü Ocakları Derneği eski başkanlarından Muhsin Yazıcıoğlu, beş milletvekiliyle birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi'nden istifa etti.
10 Temmuz - Anayasa Mahkemesi, Sosyalist Parti'nin kapatılmasına karar verdi.
11 Temmuz - Yeni üniversiteler kuruldu:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Adnan Menderes Üniversitesi
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Balıkesir Üniversitesi
Celal Bayar Üniversitesi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Dumlupınar Üniversitesi
Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Harran Üniversitesi
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Kafkas Üniversitesi
Kırıkkale Üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi
Mersin Üniversitesi
Muğla Üniversitesi
Mustafa Kemal Üniversitesi
Niğde Üniversitesi
Pamukkale Üniversitesi
Sakarya Üniversitesi
Süleyman Demirel Üniversitesi
Sütçü İmam Üniversitesi
Yıldız Teknik Üniversitesi
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
13 Temmuz - Prof. İhsan Doğramacı, YÖK başkanlığı ve üyeliğinden istifa etti. Ertesi gün, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Sağlam YÖK Başkanı oldu.
21 Temmuz - Asgari ücret brüt 1 milyon 449 bin oldu.
24 Temmuz - Dev-Sol, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Cağaloğlu'ndaki binasına roketli saldırı düzenlendi.
26 Temmuz - İşçi Partisi Genel Başkanlığı'na Doğu Perinçek seçildi.
27 Temmuz - Şişli Belediyesi'nin Feriköy pazarını başka yere taşıma kararı üzerine başlayan pazarcı eylemi İstanbul geneline yayıldı.
28 Temmuz - Naim Süleymanoğlu, Barcelona Olimpiyatları'nda koparmada 147,5, silkmede 177,5 ve toplamda 320 kg kaldırarark altın madalya kazandı.
29 Temmuz - Kıbrıs Harekâtı'nda Deniz Kuvvetleri Komutanı ve eski CHP eski Milletvekili olan emekli Oramiral Kemal Kayacan İstanbul'da öldürüldü. Saldırıyı Dev-Sol üstlendi.
30 Temmuz - Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile eşi ve kardeşinin konuk olduğu İstanbul, Beşiktaş'taki bir eve sabaha karşı gelen Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Mehdi Zana ile kardeşi Ali İhsan Dağlı, yeğeni Alican Buldan ve evsahibi Savaş Buldan'ı gözaltına alarak sorgulamak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.
30 Temmuz - İstanbul, Ankara, Adana büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile Trabzon Belediyesi'nde çalışan 43 bin kişi greve çıktı.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ağustos

3 Ağustos - 1.000 TL'lik banknotlar tedavülden kaldırıldı.
5 Ağustos - İstanbul Metrosu'nun ilk bölümünü oluşturan Taksim-Şişli hattının inşaat sözleşmesi imzalandı.
6 Ağustos - İlkokullarda disiplin cezası uygulaması kaldırıldı.
8 Ağustos - Çorlu'da Muratlı yolu üzerindeki bir fabrikada meydana gelen patlama sonucu 29 kişi öldü, 84 kişi yaralandı.
9 Ağustos - Ceylanpınar HEP İlçe Sekereteri ve Özgür Gündem Gazetesi köşe yazarı Hüseyin Deniz, uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.
10 Ağustos - Kars'a bağlı Ardahan ve Iğdır il yapıldı. Böylelikle il sayısı 76'ya yükseldi.
10 Ağustos - Siirt'in Eruh ilçesi Dikboğaz Jandarma Karakolu'na düzenlenen roketatarlarlı saldıra da altı er yaşamını kaybetti, dokuz er de yaralandı.
12 Ağustos - İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon'da süren ve 40 bin belediye işçisinin katıldığı grev 60 gün ertelendi.
12 Ağustos - Sırbistan ve Karadağ'ın ilan ettiği Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Başbakanı Milan Panić, Ankara'ya geldi.
13 Ağustos - Ankara'da Maltepe ve Küçükesat'ta ikisi kadın beş Dev-Sol militanı ölü ele geçirildi. Biri yaralı dört terörist de sağ olarak yakalandı.
15 Ağustos - Hürriyet gazetesinin İkitelli'deki tesislerine üç kişi silahlı saldırıda bulundu.
17 Ağustos - Diyarbakır'ın Lice ve Şanlıurfa'nın Suruç ilçelerindeki PKK saldırılarında sekiz er yaşamını yitirdi.
19 Ağustos - PKK'lı 300 terörist Şırnak'a saldırdı. PKK'lılar önce şehir trafosunu bombalayarak şehri karanlıkta bıraktılar. Roketatar ve havan toplarıyla tugay, emniyet müdürlüğü, valilik ve jandarma komutanlığı'na ateş açtılar. Çatışmalarda üç er ve bir polis öldü. Sabah 6'da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
28 Ağustos - 300 yolcusuyla Kadıköy-Karaköy seferini yapan Pendik vapuru yandı. Maddi zarar meydana gelen Galata Köprüsü de bir hafta araç trafiğine kapatıldı.
30 Ağustos - İran'dan Türkiye'ye giren 300 kadar PKK'lı, Alan Sınır Karakolu'na saldırdı. 10 saat süren çatışma sonucu 43 PKK'lı öldürüldü. 10 er yaşamını kaybetti.
30 Ağustos - 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni öncesinde İstanbul Vatan Caddesi'ndeki tribünün tam altında patlamaya hazır bir saatli bomba bulundu. Tahrip gücü yüksek olan bomba, uzmanlarca etkisiz duruma getirildi.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Eylül
4 Eylül - ANAP milletvekili Ergun Özdemir partisinden istifa etti.
9 Eylül - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tekrar açıldı. Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den ayrılan Antalya Milletvekili Deniz Baykal Genel Başkanlığa seçildi. DSP Bartın milletvekili Hasan Akyol partisinden istifa etti.
11 Eylül - Batman'ın Sason ilçesindeki Şelmo bölgesindeki TPAO ile Mobil'in sondaj kuyularına saldıran bir grup PKK militanı, tesiste görevli üç mühendisi öldürüp, beş işçiyi yaraladıktan sonra üç dolum tankıyla bir petrol kulesini ateşe verdi. Ağrı'nın Habur ilçesi yakınlarında iki gün boyunca devam eden çatışmalarda, dördü kadın 22 PKK militanı öldürüldü.
12 Eylül - Deniz Baykal ile CHP Genel Kurulu üyelerinden Adnan Keskin, Kemal Tabak ve İrfan Gürpınar SHP'den istifa ettiler.
13 Eylül - Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün Jandarma Karakolu'na baskın düzenlemek isteyen teröristlerden 30'u öldürüldü. Çatışmada bir astsubay, sekiz er ve iki korucu öldü.
14 Eylül - DSP Edirne milletvekili Hasan Basri Eler ile İstanbul milletvekili Nami Çağan partilerinden istifa ettiler.
14 Eylül - Tahtakale'de ABD Doları 7.600 TL'ye kadar tırmandı. İMKB'de endeks 192,14'lik bir artışla 4.514'e ulaşırken, yatırımcının bir günlük karı yüzde 4,44 oranında oldu.
16 Eylül - SHP'den 13 milletvekili (Veli Aksoy, Ali Dinçer, İstemihan Talay, Uluç Gürkan, İbrahim Özdiş, Coşkun Gökalp, Haydar Oymak, Zeki Nacitarhan, Atilla Hun, Mustafa Doğan, Faik Altun, Fuat Çay) istifa ederek CHP'ye geçti.
17 Eylül - İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplusözleşme görüşmeleri sonuçlandı.
19 Eylül - HEP Genel Başkanlığı'na Ahmet Türk seçildi.
20 Eylül - Özgür Gündem gazetesinin köşe yazarlarından Musa Anter Diyarbakır'da silahlı saldırı sonucu öldürüldü.
20 Eylül - Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı'na yeniden Şenes Erzik seçildi.
20 Eylül - Ankara DGM, HEP'in 2'nci Olağanüstü Kongresi'yle ilgili olarak soruşturma başlattı.
21 Eylül - İstanbul milletvekili Algan Hacaloğlu SHP'den istifa etti.
23 Eylül - Şişli Belediye Başkanı Fatma Girik SHP'den istifa etti.
23 Eylül - PKK, Bitlis'in Mutki ilçesi yakınlarında, 10 askeri öldürdü.
28 Eylül - Edirne'nin tarihi Alipaşa Çarşısı tamamen kül oldu.
29 Eylül - PKK, Hakkari-Şemdinli'deki jandarma taburuna saldırdı. 2'si astsubay 23 asker ile 5 korucu hayatını yitirdi. Saldırıdan sonra başlayan operasyonlarda 58 PKK'lı öldürüldü.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ekim
1 Ekim - Bitlis'in merkeze bağlı Cevizdalı köyünü basan bir grup PKK militanı, 30 kişiyi katletti, 16 evi ateşe verdi.
2 Ekim - 250.000 TL'lik banknotlar tedavüle çıkarıldı.
4 Ekim - Kanal 6 yayın hayatına başladı.
8 Ekim - HBB yayın hayatına başladı.
11 Ekim - İstanbul Barosu Başkanı yeniden Turgut Kazan oldu.
11 Ekim - 14'üncü Uluslararası Avrasya Maratonu ve Halk Koşusu'nda Türk atleti Cihangir Demirel birinci oldu.
14 Ekim - İstanbul metrosunun ikinci aşaması olan Şişli-4. Levent bölümünün temeli atıldı.
16 Ekim - Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak sınırını geçerek Haftanin bölgesinde harekat başlattı. Kuzey Irak'taki teröristlere karşı önce havadan sonra karadan yürütülen harekatta, PKK kamplarının bombalanmasının ardından Kuzey Irak'ta yaklaşık 2 bin kişilik bir kuvvetle 10 km'lik bir alan içinde kara harekatına girişildi. Genelkurmay yetkilileri, harekatın sınırlı olduğunu ve PKK'lıların topraklarımıza girmesine engellemek amacını taşıdğını belirtti.
19 Ekim - Türk Hava ve Kara Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'ta yürüttüğü operasyonlar sonucu PKK'nın ağır kayıplar verdiği ve en az 600 militanın öldürüldüğü, özellikle Hakurk Kampı yöresinde çetin çatışmaların sürdüğü belirtildi.
20 Ekim - DYP ve SHP, "Özal'ı indirme planı" konusundaki anayasa değişikliğinde anlaştı.
20 Ekim - Bingöl'ün Solhan ilçesi Hazarşah köyü yakınlarında, bir otobüsü durduran PKK militanları 19 yolcuyu kurşuna dizerek öldürdü, 6 kişiyi yaraladı.
20 Ekim - Kuzey Irak'ta Türk güvenlik güçleri, Hakurk kampına girdiler. PKK militanlarının güneye doğru çekilmeye devam ettiği belirtildi.
24 Ekim - Barış Manço, "Fransız Sanat ve Edebiyat Şövalyesi" nişanı aldı.
26 Ekim - Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Yorgo Vasiliu'dan "Kıbrıs Cumhurbaşkanı", Denktaş'tan "Kıbrıs Türk Lideri" olarak söz etmesi krize yol açtı. Rauf Denktaş, düzeltme yapılmaması üzerine Butros Gali'yle görüşmesine gitmedi.
29 Ekim - PKK'nın Hakurk Kamp Sorumlusu Osman Öcalan'ın, Erbil'de Mesut Barzani ve Celal Talabani ile görüştüğü ve ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.
 
Top