1 Kaşık Tereyağı ile 1 Tepsi Pastane Poğaçası

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Malzemeler Hamuru için

pastane-pogacasi.jpg

1 Kaşık Tereyağı ile 1 Tepsi Pastane Poğaçası

1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
50 gram tereyağı (yaklaşık 1 dolu yemek kaşığı)
2 adet yumurta (sarısı üzerine, akı hamura)
1 yemek kaşığı instant maya
3 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
8 çay bardağı un (kontrollü ekleyin, gerekirse yarım çay bardağı daha eklenebilir)
İçi için :
Beyaz peynir
Zeytin ezmesi
Hazırlanışı :
•Hamuru için; ılık su, toz şeker ve maya derin bir kaba alınır.
•Üzerine 3 yemek kaşığı un ilave edilip, bir kaşıkla karıştırılır ve 5 dakika ön mayası için bekletilir.
•Sıvı yağ ve süt cezveye alınır ve ocakta ılıtılır. (kesinlikle sıcak olmasın, mayanız ölür, sadece ılıyacak).
•5 dakika sonra mayası gelen harca süt ve sıvı yağ eklenir.
•2 yumurtanın akı ile sarısı ayrılır ve sarıları üzeri için başka bir kâseye alınır, akları harca eklenir.
•Tuz ve 8 çay bardağı un eklenip, biraz yoğrulur.
•Daha sonra oda ısısında 50 gram tereyağı ilave edilip, yoğurmaya devam edilir.
•Hamur önce cıvık gibi görünsede yoğurdukça toparlanıp, ele yapışmayan pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edilir.
•Üzeri kapatılıp, ılık bir ortamda 40 dakika mayalanmaya bırakılır.
•Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparılıp, avuç içiyle yuvarlanır.
•Bezeler parmak uçlarıyla biraz açılır ve içine peynir veya zeytin ezmesi eklenip kapatılır ve tam ortasına elin kenarı ile bastırılır, bakıldığında dudağa benzeyen bir şekil verilir (resme bakınız).
•Hazırlanan poğaçalar tepsiye dizilir ve üzeri temiz bir bezle kapatılıp, ortam sıcaksa 30 dk, soğuksa 1 saat tepsi mayası için bekletilir.
•Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
 
Top