05- Amasya

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Amasya Yedikır Barajı

Yedikır Barajı, Amasya'da, Tersakan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1982-1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 63.000.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 28,00 m., normal su kotunda göl hacmi 6,30 hm3, normal su kotunda göl alanı 5,93 km2'dir. Baraj 7.403 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

Yedikır Barajı'nda kızılkanat, sazan ve turna balıkları yaşamaktadır. Olta balıkçılığı için Karadeniz'deki ender göllerden biridir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Amasya Saat Kuleleri

Amasya Saat Kulesi

Amasya Saat Kulesi, Amasya'nın Merkez ilçesinde yer alan saat kulesi. 1865 yılında Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa tarafından yaptırılan kule aynı yıl çıkan yangında hasar görmüştür. 1938 yılında gerçekleşen depremle de oldukça hasar gören yapı Şubat 1940'ta Amasya Valisi Talat Öncel tarafından yeni köprü yapımı tarafından yıktırılmıştır. 2002 yılındaysa orijinal yapıya sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir.

jrRLgeM.jpg



Gümüşhacıköy Saat Kulesi

Gümüşhacıköy Saat Kulesi, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan saat kulesi. 1900 yılında dikilen orijinal kule 1943 yılındaki deprem sırasında yıkılmış, 1948'de aynı yerde ahşap bir kule daha inşa edilmiş, 1971'de bu kule yol çalışmaları kapsamında yıkılarak bir kule daha inşa edilmişse de bu kule de yıkılmış ve 2009 yılında günümüzdeki kule dikilmiştir.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Amasya İkinci Beyazıt Külliyesi

Amasya İkinci Beyazıt Külliyesi, Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından Amasya'da inşa ettirilen külliye

İkinci Beyazıt Külliyesi, Yeşilırmak kıyısında geniş bir sahada kurulmuştur. Külliyenin ortasında cami sağında medrese solunda imaret ve tabhane bulunmaktadır. II. Bayezid, Osmanlı saltanatının kendisine nasip olmasının bir şükranı olmak üzere bu külliyeyi inşa ettirmiştir. Çeşitli tarihlerde Amasya'da meydana gelen depremlerde ve Yeşilırmak'ın taşkınlarında zarar gören cami, her zarar görüşünden sonra tamir edilmiştir. 18 hücreli medrese binası günümüzde İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.

1gK7E2X.jpg
 
Top