Hassas insanlara bir şey ifade etmeyen şeyler

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
İşte hassas bir kişiye hiçbir şey ifade etmeyen birkaç şey:

1- Duygusal anlarda kendine hâkim olmak

Çok hassas bireyler sık sık ağlamaya yatkındır; ama kırılgan olmaları sebebiyle değil. Onlar için mutlu, üzgün, kızgın ya da hakarete uğramış olmak farketmez– eğer bir duyguyu hissediyorlarsa, gözyaşı akıtmaya başlarlar. Bu davranış onlar için genelde utanç kaynağıdır ama nadiren kontrol edebildikleri bir huydur: Araştırmalara göre aşırı hassas insanlar daha içten hisseder ve dolayısıyla tepki verirler.

2- Kalem tıkırtısı
Yüksek ya da tekrar eden gürültüler en kötüsüdür. HSP (çok hassas kişi) araştırmacısı Elaine Aron'a göre, aşırı hassas bireyler, çevrelerindekiekstra ses yapan şeylerle kolaylıkla ve aşırı derecede uyarılıyorlar.

3- Kabalık
Aron'a göre HSP'lerin vicdanlı davranma oranları genelde yüksektir ama bu durum, birkaç tane "lütfen" ve "teşekkür" dağıtmaktan fazlasıdır. Hassas bireyler, birisini rahatsız edebilecek olduklarında daha uyumludurlar (Bu yüzden birisinden önce metrodan inmeye çalıştıklarını nadiren görürsünüz.). Ayrıca terbiyesizce hareket eden kişileri fark etme olasılıkları daha yüksektir.

4- “Eğlence için” korku filmi izlemek
Hafta sonu bir korku filmi izlemek istemek? Bir HSP'den onay almak zordur. Aron’a göre, hassas insanlar, inanılmaz derecede empatiklerdir de; kendilerini sıklıkla başkalarının yerine koyarlar. Bu nedenleşiddet içerikli filmler onların favorisi değildir.

5- "Yapısal eleştiri" meselesi
Hassas kişiler, bir eleştiri ya da patrondan gelen sert bir mail karşısında moral bozukluğu yaşarlar. Aşırı hassas kişiler, eleştiriyi stres kaynağı olarak görür, daha az hassas akranlarına kıyasla eleştirileri daha çok içselleştirirler.

6- Kolayca karar alma
Konunun bir restoran seçmek ya da kariyer değişikliği yapmak olması önemli değil. Onlar için her seçim, omuzlarında ağır bir yüktür. Aşırı hassas kişiler, karar verme konusunda stres yapmaya meyillidirler; çünkü yanlış kararlar vermekten korkarlar.

7- Grup egzersiz sınıfları
Hassas insanlar, genellikle tek başına egzersiz yapmayı tercih ederler. Zumba dansı sınıfları aşırı hassas kişiler açısından pek ilgi çekici değildir; çünkü her hareketlerinin inceleneceğinden korkarlar.

8- "Hiç acımadı” diyerek dövme yaptırmak
Bu insanlar için hastanede bir iğne yaptırmak bile bir tür işkence formudur. Ya da ayak parmağını bir yere vurmak. Aron’ın araştırmalarına göre, yüksek derecede hassas kişiler, acıdan, diğer insanlara kıyasla daha fazla etkileniyorlar.

9- Birisinin üzüntüsünü başkasından duymak
Bir insanın ruh hali ya da arkadaşının salonundaki yeni bir eşya; hassas insanlar, değişime karşı gözlemcidirler. Çünkü çevrelerindeki belirsiz değişimleri bile yakalamada iyidirler ve diğer insanların duygularından kolaylıkla etkilenirler.

10- “Hassas” kelimesini kötü bir şeymiş gibi kullanmak
Aşırı hassas kişiler, birçok şekilde tasvir edilirler: Fazla şiddetli. Fazla zayıf. Fazla duyarlı. Ancak araştırmalara göre, kendilerine yardımcı olma gibi bir şansları yok; çünkü biyolojik açıdan bu şekilde olmaya programlanmışlar. Zaten dürüst olalım; neden değişmek istesinler ki?
 

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
1- Duygusal anlarda kendine hâkim olmak
Çok hassas bireyler sık sık ağlamaya yatkındır; ama kırılgan olmaları sebebiyle değil. Onlar için mutlu, üzgün, kızgın ya da hakarete uğramış olmak farketmez– eğer bir duyguyu hissediyorlarsa, gözyaşı akıtmaya başlarlar.
Bak bu da doğru ota b..ka ağlarım çok sulugözüm
Hassas kişiler, bir eleştiri ya da patrondan gelen sert bir mail karşısında moral bozukluğu yaşarlar. Aşırı hassas kişiler, eleştiriyi stres kaynağı olarak görür, daha az hassas akranlarına kıyasla eleştirileri daha çok içselleştirirler
Evet eleştiriye hiç gelemiyorum:)
Konunun bir restoran seçmek ya da kariyer değişikliği yapmak olması önemli değil. Onlar için her seçim, omuzlarında ağır bir yüktür. Aşırı hassas kişiler, karar verme konusunda stres yapmaya meyillidirler; çünkü yanlış kararlar vermekten korkarlar
Karar vermek çok zor ya ikilem de kalıyorum sık sık iç sesim de hiç susmuyor
Aşırı hassas kişiler, birçok şekilde tasvir edilirler: Fazla şiddetli. Fazla zayıf. Fazla duyarlı. Ancak araştırmalara göre, kendilerine yardımcı olma gibi bir şansları yok; çünkü biyolojik açıdan bu şekilde olmaya programlanmışlar. Zaten dürüst olalım; neden değişmek istesinler ki?
Ben fazla zayıf olanım
 
Top