Ücretsiz Forum Sitesi Nasıl Kurulur? Domain Dahil

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Ücretsiz olarak domain ve php destekli host verdiğini iddia eden bir çok site olsa da bunlardan sağlıklı şekilde yararlanmak oldukça zor. Bu yazımızda ücretsiz olarak hem php destekli hosting (cpanel destekli) hem de basit alan adı veren sitesi üzerinde üyelik açıp XenForo kurmayı adım adım göreceğiz.

İncelenen diğer siteler içinde bu sitenin sunduğu özellikler ve reklamsız oluşu dikkat çekmekte. Ayrıca kendinize ait ücretli bir domaininiz varsa buradaki içeriğe bağlamanız son derece kolay. Ancak biz bu makalede adı geçen site üzerinden hesap açıp, daha sonra XenForo altyapısı olan forum sistemini yine buradan aldığımız domain üzerinde çalıştıracağız.

Infinityfree Tarafından Sunulan Özellikler​

  • Disk alanı: Sınırsız
  • Alan barındırma: Sınırsız
  • Aylık trafik: Sınırsız Bant Genişliği
  • Alt alanlar: Sınırsız
  • E-posta hesapları: 10
  • FTP hesapları: 1
  • MySQL veritabanı: 400

Bu anlatım için örnek olarak kurulan XenForo forum linki:

Daha önce forum ya da veritabanı gerektiren bir script ile site aktif etmiş olmasanız bile bu makaleden yararlanarak artık veritabanı gerektiren istediğiniz script kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz.

Makale üç ana bölümden oluşmakta​

  • Üyelik (Hesap) Oluşturma
  • Kontrol Panel (cPanel) - Veritabanı Oluşturma
  • Dosyaları Sunucuya Yükleme ve Ayarlar

Şimdi sırasıyla üye olma ve hesabımızı aktifleştirip forum kurma aşamalarına geçebiliriz.

Üyelik (Hesap) Oluşturma

1. Hesabınızı oluştururken geçerli bir eposta adresi kullanın ve şifrenizi unutmamak için not alın. Hesap açmak için tıklayın:

Üyeliğinizi oluşturduktan sonra Eposta ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

2. Hesabınızı oluşturduktan sonra sizden bir Eposta adresinize gidip hesabınızı onaylamanız istenecek. Eposta adresinize gidip sistem tarafından gönderilen onay linkine tıklayın. Hesabınızı aktifleştirdikten sonra aşağıdaki pencere gelecektir.

Bu ekranda Create Account butonuna tıklayın.

ucretsiz-forum-ekran-1.png



3. Aşağıdaki ekran açıldığında kullanmak istediğiniz domaini gösterilen alana buraya girmelisiniz. Diğer alanlarda bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Domain (site adı) isminizin sonuna epizy.com otomatik olarak eklenecektir. Bunun nedeni sistemin size sunduğu hizmet karşılığında kendi adını otomatik olarak eklemesinden kaynaklanıyor.
Not: Kendinize ait ücretli bir domaininiz varsa sistemden DNS adreslerini alarak domaininizi oluşturduğunuz siteye yönlendirebilirsiniz.

İlgili alana domain adınızı girdikten sonra Sarch Domain butonuna tıklayın. Eğer başkası tarafından kullanılmayan bir domain adı girdiyseniz ilerleyebilirsiniz.

ucretsiz-forum-ekran-2.png



4. Karşımıza çıkan ekranda artık domainimizin oluşturulduğunu görüyoruz (kırmızı çerçeveli alan örnek olarak oluşturuldu). Bu ekranda Hesap Adınızın (Account Username) sistem tarafından atanacağı belirtiliyor. Hesap şifrenizi ise isterseniz girebilirsiniz isterseniz sistem tarafından oluşturulması için boş bırakabilirsiniz. (Daha sonra hesap ayarlarında sizin için atanan şifreyi görebilirsiniz.)
Önemli Not: Buradaki Hesap şifresi (Account Password) önemli. Buradaki şifre hem FTP hem de Veritabanı şifresi olarak kullanılacak.

Artık bir sonraki aşama için Creat Account butonuna tıklayabiliriz.

ucretsiz-forum-ekran-3.png



5. Sonraki aşamada sizden artık hesabımız açılmış oluyor. Bu ekranda View in Client Area butonuna tıklayarak hesap ayrıntılarınızı kontrol edebilir veya Open Control Panel butonu ile cPanel alanına ulaşabilirsiniz.

ucretsiz-forum-ekran-4.png


Not: Yukarıdaki ekranda Open Control Panel butonuna tıkladığınızda sizden Eposta gönderimleri için izin isteyen bir ekran karşınıza geliyor. Bu ekranda I Approve butonuna tıklayıp eposta gönderimlerini onaylayabilirsiniz.
Not 2: Üçüncü aşamayı eğer Hesap şifresi (Account Password) girmeden geçtiyseniz View in Client Area butonuna tıklayın ve açılan hesap detayları sayfasında yıldızlı olarak görünen şifre alanının yanındaki "Show/hide" butonuna tıklayarak görebilirsiniz.

Kontrol Panel (cPanel) - Veritabanı Oluşturma

Yukarıdaki ekranda iken "Open Control Panel" linkine tıklayıp cPanel alanına ulaşabilirsiniz. (Daha sonraki girişlerinizde "Manage" butonu tıklayarak hem Panel hem de File Manager (Dosya Yöneticisi) bölümlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. )

Artık cPanel'e giriş yaptığınızı varsayarak Veritabanı oluşturma işlemine başlayabiliriz.

1. Bu ekranda MySQL Databases butonuna tıklayarak yeni bir Veritabanı oluşturmanız gerekiyor. New Database kutucuğunun önüne bir veya birkaç karakter yazıp Create Database butonuna tıklamak yeterli.

ucretsiz-forum-ekran-5.png



2. Artık veribanımız hazır. Alttaki ekranda;
  • MySQL DB Name (Veritabanı adı)
  • MySQL User Name (Veritabanı kullanıcı adı)
  • MySQL Password (Veritabanı şifresi, önceki bölümde üçüncü adımda oluşturduğunuz şifre veya sistemin atadığı şifre. Unuttuysanız hesap detaylarına girip şifre satırının yanındaki "Show/Hide" butonuna tıklayıp öğrenebilirsiniz)
  • MySQL Host Name (Bu alan önemli. Daha önceki veritabanlarında host satırı "localhost" olarak işaretleniyordu ancak şimdi bu alanın altında bize verilen ifadeyi gireceğiz Yoksa veritabanı bağlantı hatası alırsınız.)
Bu bölümde Admin butonuna tıkladığınızda PhpMyAdmin penceresi açılacaktır. Ancak şu an burayla işimiz yok...

ucretsiz-forum-ekran-6.png


Artık veritabanı da hazır olduğuna göre XenForo dosyalarını sunucuya yükleme ve congif.php dosyasını düzenleme işlemlerine geçebilirsiniz.

Dosyaları Sunucuya Yükleme ve Ayarlar

1. Bu ekrandaki File Manager butonuna veya önceki ekrandaki Online File Manager butonuna tıklayıp dosyalarınızı yükleyeceğiniz alana ulaşabilirsiniz.

ucretsiz-forum-ekran-7.png


Not: Dosyalarınızı htdocs dizinine yüklemelisiniz. Maalesef ücretsiz olarak sunulan bu panelde zip dosyaları ayıklama hizmeti bulunmuyor. Bu nedenle dosyalarınız zipten çıkarılmış şekilde dizinine yüklemelisiniz. Bu da Xenforo dosyalarının tümünün yüklenmesi yaklaşım yarım saatinizi alacak demektir.

Dosyaları yüklemek isterseniz Ftp Accounts butonuna tıklayıp FTP bilgileriniz alabilirsiniz. (Tercihen Filezilla)

Şimdi önek olarak bir TXT dosyanın için "Sitemiz Yapim Asamasindadir" yazıp index.html olarak kaydedin ve htdocs klasörünün içine atıp aldığınız domain adresini adres satırına girerek sonucu görebilirsiniz.

ucretsiz-forum-ekran-8.png


Ancak bunlar bize lazım olan şeyler değil biz örnek olarak XenForo forum kuracağız. Bunun için ilk olarak config.php dosyasını düzenleyip sonra tüm forum dosyalarını sunucuya (htdocs dizinine) yükleyeceğiz.


2. XenForo dosyaları içinde src/config.php.default dosyasının ismini config.php olarak değiştirip içindeki bilgileri kendi veritabanı bilgilerinizle değiştirin ve kaydedin.

Veritabanı oluşturduğunuzda size verilen bilgilere göre config.php dosyasının içeriğini oluşturuyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken host satırına localhost yerine sistemin veritabanı ekranında bize sunduğu ifadeyi girmek.

Veritabanı bağlantısı ayarlama congif.php


Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra XenForo dosyalarının tümünü sunucuya yüklememiz gerekiyor. Bunu için bir FTP programı veya panelden Online File Manager butonuna tıklayıp açılan dosya yükleme alanını kullanacağız. Tekrar hatırlatmakta fayda var; dosyalar htdocs klasörüne yüklenmelidir.

Yükleme işlemine başlamadan önce htdocs klasöründe bulunan eski dosyaları silebilirsiniz.

3. Dosyaların upload işlemi bittiyse adres satırına domain adresinize /install/ ekleyerek yazın ve Enter tuşuna basın. Örneğin biz aşağıdaki şekilde kurulumu başlattık. Siz kendi alan adınızın sonuna /install/ yazın.

http://cerezforum.epizy.com/install/

Herhangi bir sorun yoksa aşağıdaki ekran karşınıza çıkacaktır. Begin İnsallation butonuna tıklayarak devam edin...

Ücretsiz forum sitesi XenForo kurmak


Sonraki ekrandaki bilgiler doğruysa (config.php bilgileri) Use these values butonuna tıklayarak diyerek devam edin.

Kurulum sunucu hızına göre değişmekle birlikte yaklaşık 15 dakika içinde bitecektir. Kurulum işlemi bittikten sonra ekrana Yönetici için kullanıcı adı şifre ve Eposta adresi gireceğiniz ekran gelecektir. Artık oluşturduğunuz XenForo kullanıcı adı ve şifrenizle panele girebilirsiniz.

Ücretsiz forum sitesi XenForo kurmak


Tebrikler sıfır bir XenForo altyapısına sahip forumunuz oldu :)
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
dosyaları sunucuya yükleme ve ayarlar kısmında takıldım
Eğer kullanıcı adı ve şifre ile ilgili alana girebiliyorsan dosyaları sunucuya (htdocs) klasörüne atabilirsin @Turkuazzz. Önerim Filezilla veya benzer bir FTP programı kullanmandır. Eğer XenForo kuracaksan (ki sunucu zipli dosyaları açmayı desteklemiyor) binlerce dosyayı yüklemek yarım saatten fazla sürebilir. :)
 
Eğer kullanıcı adı ve şifre ile ilgili alana girebiliyorsan dosyaları sunucuya (htdocs) klasörüne atabilirsin @Turkuazzz. Önerim Filezilla veya benzer bir FTP programı kullanmandır. Eğer XenForo kuracaksan (ki sunucu zipli dosyaları açmayı desteklemiyor) binlerce dosyayı yüklemek yarım saatten fazla sürebilir. :)
Merhaba yanıtından ötürü çok teşekkür ederim. Kullanıcı ismi,parola onlar hepsi yapıldı.dediğiniz kısmı uygulayamadım htdoc klasörünü biliyorum ama hangi dosyaları oraya yollayacağım onu bulamadım. Birde ftp yi bilgisayara mı kurmalıyım
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Hayır FTP programını kurmana gerek yok. Filezilla Portable kullanabilirsin. Portable versiyonu zipten çıkarıp kurulum yapmadan kullanılabiliyor.

XenForo kurulum dosyaları elinde olması gerekiyor. XenForo'nun tüm dosyalarını zipten çıkarılmış şekilde sunucuya yüklemelisin.

Flezilla Portable versiyonunu yükleyebilirsin.
 
Hayır FTP programını kurmana gerek yok. Filezilla Portable kullanabilirsin. Portable versiyonu zipten çıkarıp kurulum yapmadan kullanılabiliyor.

XenForo kurulum dosyaları elinde olması gerekiyor. XenForo'nun tüm dosyalarını zipten çıkarılmış şekilde sunucuya yüklemelisin.

Flezilla Portable versiyonunu yükleyebilirsin.
Bilgi için teşekkürler. Ama panelden dosyaları bulamıyorum
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
XenForo yerine WordPress deneyebilirsin. Dosya sayısı az olduğu için daha hızlı upload işlemi yapılabilir.

XenForo kurulum dosyalarını internetten bir yerlerden alman lazım. Sonuçta buraya deneme amaçlı kuracaksın. Normalde lisanslı bir yazılım ama test amaçlı kuracağın için bir yerlerden bulunabilir.

Bir süre sonra silmek üzere benim test amaçlı o alana kurduğum XenForo kurulum dosyalarının linkini veriyorum (Ben de buradan almıştım). 1 saat sonra link silinecek :)

Alttaki linkte 2.2.7 zip dosyasını indirip zipten çıkarıp sunucuya atabilirsin.

 
Top