Zamanında İngiltere'ye parasını ödeyip de alamadığımız savaş gemileri

Sypnosis

in god we trust all others we audit
Özel üye
Bugün de olduğu gibi geçtiğimiz yüzyılın başlarında da Dünya'da silahlanma yarışı vardı ve Osmanlı bu yarıştan geri kalmamak için Deniz kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda İngiltereden 2 tane savaş gemisi ister. O dönem için İngiltere ile pek bir dostluğumuz olmadığından olsa gerek, normalin fazlası bir fiyata anlaşarak 2 tane geminin inşasına başladılar.
İmparatorluğun savaş gemisine ihtiyacı olduğu halde ödeyebilecekleri kuruş yoktu, bu yüzden halktan yardım istendi ve ülkenin her karış toprağından toplanan paralarla son kuruşuna kadar savaş gemisinin parası ödendi. İngiltere gemilerin parasını aldıktan sonra "Sultan Osman-ı Evvel" ve "Reşadiye" isimlerindeki 2 geminin yapımına başladı. Teslim tarihi 1914 olan bu savaş gemileri maalesef asla teslim edilmedi...
Teslim günü gereken tüm tören ve hazırlıklar yapıldı ki daha sonra aniden gelen bir haber ile İngiltere siyasal sebeplerden ötürü gemilerimize el koyduklarını açıkladılar. Dünya ticaret ve askerlik tarihin en büyük utancını yaparak gemilerimi gasp ettiler.
Bahsedilen siyasel sebepler ise "Almanya'ya yakınlaşmamız" olarak gösterildi. Paralarımızı geri ödemedikleri gibi gemileri de kendi donanmalarına kattılar.

NLRPo5.jpg
 
Top