Arılar Neden Sokar

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Çocukluğumuzun korkulu rüyası arı sokması eminim ki her insanın başına gelmiş bir olaydır. Belki bir belki de birkaç defa arı sokmuş olabilir. Özellikle arıcılıkla uğraşan kimseler arı sokmasının önüne geçmek için “duman” ve özel “arıcılık kıyafeti” giyerler.


Zar kanatlı hayvanlar sınıfından olup küçük kanatlı hayvanlardır. Arı (Apoidea) takımının birer üyesidir. Genel özelikleri aynı olsa da aslından birbirinden çok farklı özellikleri bulunur. Yaşadığı yere ve türüne bağlı olarak farklı boy ve yapıda olabilmektedir. Genel olarak boyu 2 – 4cm kadardır. Bedeninin alt kısmında 6 ayağı bulunur ve ayakları üzerinde polen taşıyıcı kısımlar bulunur. Baş kısmında kesici bir ağız, 1 çift anten ve dışa patlak biçimde 2 adet göz bulunur.


Peki bir arı neden bir insanı sokar? Sorumuzun cevabı çok basit. Arıların kendilerini savunma mekanizmaları iğneleridir. Peki her arı da aynı iğne mevcut mudur? Tabiki hayır.. Erkek arılarda iğne bulunmazken dişi ve işçi arıların arka tarafta iğne odası denilen organın ucunda sivri ve çengelli şekilde bir iğne mevcuttur. Bu iğne zehir kesesine bağlıdır ve bir arı bir canlıyı sokması halinde ani bir kasıntı ile zehir kesesinde ki zehir boşaltılır.


Arılar sokma işlemini en son çağre olarak kullanır. Çünkü kendileri de biliyordur ki soktukları zaman ölecekler. Bunun nedeni ise iğnenin çıkabilir bir yapıda olmaması.. İğnenin organlara bağlı bir şekilde bulunması arının soktuktan sonra çengelli olan iğnesini yumuşak etten çekerken organlarının da beraberinde çıkmasına yol açar. Bu da arının bir süre sonra ölmesi demektir. Bu yüzden arılar önce bir kaç uyarıda bulunur ve sonrasında en son çağre olarak sokma işlemini gerçekleştirir. Arıların sokması için bir kaç sebep olabilir. Öleceğini düşünen arı sokar veya kovanında oluşacak bir tehlike için kendini feda edebilir. Nitekim bu canlılar sürü beyni ile birlikte hareket ederler. Birbirlerine en güzel polenin yerini bildirir. Yön bulma iletişim yetenekleri zaman kavramları üst düzeydedir.

Peki arı zehri zararlı mıdır? Aslında arı zehri insan sağlığı için çok yararlıdır. Tabi bir düzeyde herşeyin fazlası tabiki zararlı ancak uygun miktarda kullanıldığında bel ağrıları, eklem ağrıları gibi ağrıları hafifletir. Hatta arı zehrini ilaç olarak üretip satarak bu işten gelir sağlayan firmalar var. 2013 yılında ABD’li bilim insanları, arı zehirinin etken maddelerinden melittinin, HIV’i tahrip edebildiğini keşfetti. Maddenin jel olarak kullanımının, virüsün yayılmasını engellemesi umut ediliyor. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, tıptarihinde çığır açabilecek bir keşifte bulundu. Arının zehir kesesinde bulunan ve sokması ile birlikte salgılanan kimyasal bir maddenin, etrafındaki sağlıklı hücrelere zarar vermeden AIDS’e yol açan HIV’i tahrip ettiği saptandı.
 

Simurg

Kabullenmiş olmanın dayanılmaz hafifliği...
Özel üye
Arı sokması direkt olarak şifa olduğuna dair bir şey duymadım ancak tıp alanında tedavi amaçlı kullanmak üzere arı zehri ile ilgili ciddi araştırmalar olduğunu biliyorum. Ancak doğal arı sokmasının herhangi bir sorunu bertaraf ettiğine dair bir durumdan bihaberim.
 

Sypnosis

in god we trust all others we audit
Özel üye
Arı sokmasından daha kötüsü de idrar ile acıyı hafifletme önerisinde bulunanlarla uğraşmaktır. :D
Şaka bir yana arı sokmasının faydalı olduğunu ilk defa duydum, inanması güç gibi. Çünkü genelde hayvanlar savunma yapmak için karşı tarafa negatif etki verecek sıvılar salgılar. 🤔
 
Top