• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

ZEYTİN YAĞININ FAYDALARI

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye

Zeytinyağı Felce Karşı

Bordeaux Üniversitesi tarafından yapılan araştırma kapsamında Bordeux, Dijon ve Montepellier şehirlerinde 65 yaş üstü 7625 kişinin zeytinyağı kullanımı beş yıl boyunca takip edildi.

zeytinyagi.jpg


Yemeklerde ve salatalarda daha çok zeytinyağı kullanan kişilerin, hiç kullanmayanlara göre felç geçirme riskinin çok daha az olduğu gözlemlendi.

Bu süre içinde çoğu sızma zeytinyağı kullanan bu kişilerden 148'i felç geçirdi.

Araştırmayı yürüten Dr. Cecilia Saimeri, 65 yaş üzeri hastalarda felç riskinin arttığını belirterek, zeytinyağının hastalığı önlemede ucuz ve kolay bir yöntem olabileceğini ifade etti

Doktor Saimeri'ye göre, dengeli beslenme ve egzersiz gibi faktörler dikkate alındığında, felç riski zeytinyağı kullananlarda yüzde 41 daha az.

"Neurology" adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarını değerlendiren İngiltere Felç Derneği sözcüsü Charline Ahmed, zeytinyağının yüksek kolestreol, yüksek tansiyon ve kalp hastalığının önlenmesindeki faydalarının bilindiğini, ancak felci önlemede de aynı şekilde etkili olduğunu görmenin umut verici olduğunu kaydetti.

Zeytinyağının 5 Yararı​

Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi, tam bir antioksidan deposu olan zeytinyağının yararları saymakla bitmiyor.
İşte zeytinyağının sağlıklı ilan edilmesinin 5 nedeni:
  1. Kanser riskini azaltır: İçerdiği 'polyphenols', bitkisel antioksidan ile hücreleri kanserden korur. Tekil doymamış yağ oranı kansere karşı etkilidir.
  2. Kalbi korur: Kalbiniz için zeytinyağından daha iyi hiçbir şey yoktur. İyi kolesterolü yükseltir (HDL), kötü kolesterolü (LDL) düşürür, kandaki yağ oranını dengeler, itihabı ve diğer kalp hastalıklarına neden olan sağlık sorunlarını önler.
  3. Kan basıncını düşürür: İçerdiği etkili antioksidanlar damarları güçlendirir ve genişletir.
  4. Kilo vermenizi sağlar: Kendine has lezzeti ve doymuş yağ oranının düşük olması kilo vermeye yardımcıdır.
  5. Baş ağrısını azaltır: Eğildiğinizde başınıza doğru saplanan bir ağrınız varsa; salata ve sebzelere düzenli ekleyeceğiniz zeytinyağı sayesinde hem bu ağrıdan hem de mide sorunlarından kurtulabilirsiniz.

Saf Zeytinyağı 101 Derde Deva​

Zeytinyağı evimizle, ahalimizle, güzelliğimizle yani her şeyimizle ilgileniyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sas), bir hadisinde, zeytinyağının yetmiş hastalığa faydasını ifade eder.

Amerikalı yazar Carol Firenze de, zeytinyağı ile hayatı güzelleştirmenin 101 yolunu keşfeden bir araştırmacı. Zeytinyağı özel bir gıda. Sağlık için sayılamayacak kadar çok yararı var. Mobilyaların temizlenmesinden bebeklerin bakımından evcil hayvanların beslenmesine, çok özel yemek tariflerinden yüz maskelerine kadar pek çok alanda işe yarıyor.

3 bin yıl yaşayabilen belki de tek ağaç. Gövdesi yok olsa bile kökü yeniden filizleniyor. Çok az insan bu bereketinin farkında. Zeytinyağına tutkuyla bağlanan Amerikalı yazar Carol Firenze, tadına, kıvamına, çeşidine, mistikliğine, kokusuna, her şeyde kullanılabiliyor olmasına, kısacası her şeyine tutkun.

En iyi tıraş köpüğü, zeytinyağı

Piyasada erkekler için sayısız tıraş köpüğü var. Zeytinyağı, yüzünüzü yumuşatmada ve rahatlamada bire bir. Hem de basit kesik ve sıyrıkları da tedavi etme özelliğine sahip. Bir dahaki sefere yeni bir kozmetik almadan önce zeytinyağı ile tıraş olmayı deneyebilirsiniz.
* Yüz kıllarını mutlaka profesyonel kesim aleti yardımıyla kısaltın.
* Yüzünüzü öncelikle sıcak havlu koyarak yumuşatın.
* Daha sonra zeytinyağı ile ovun ve birkaç dakika bekleyin.
* Jilet veya elektrikli tıraş aletiyle saç ve kılların yönünü dikkate alarak tıraş edin, ara sıra su serpmeyi unutmayın.
* Zeytinyağını yeniden sürüp tıraş ettiğiniz yeri ters istikamette tekrar tıraş edebilirsiniz.
* Tıraştan sonra yüzünüze soğuk ıslak havlu bastırın. Kurulayın ve tıraş losyonu sürün.

Altın sıvının şaşırtan yararları

* Havadaki sigara dumanını ve kirliliği temizleme yollarından biri de zeytinyağı kullanmaktır. Zeytinyağına bandırılmış pamuk ya da keten fitilleri yakarak odanızın havasını değiştirebilirsiniz.
* Astım hastalığı olanlar zeytinyağı kandillerini rahatlıkla kullanabilir.
* Yumuşak bir bezin üzerine birkaç damla zeytinyağı dökün ve değerli takılarınızı ovun.
* Kızartma tavalarınızı asla bulaşık makinesinde yıkamayın. Elde yıkayıp, bir havluyla kuruladıktan sonra zeytinyağıyla iyice ovarsanız ömrünü uzatırsınız.
* Eğer bir balık tutkunuysanız, oltanızın ucuna ve ipine sertleşmemesi için zeytinyağı sürebilirsiniz.
* Evinizdeki büyük yapraklı bitkilere ya da çiçeklere ayda bir kez, bir tatlı kaşığı zeytinyağı dökerseniz hem canlanır hem de beslenmiş olur.
* Sıkışan fermuarlarınızı zeytinyağı ile çözebilirsiniz.
* Sivrisinekler zeytinyağı sürülmüş cildi ısırmıyor. Yaz mevsimindeyiz, aklınızda bulunsun.
* Doğumdan sonra oluşan çatlaklar zeytinyağı sürüldüğünde büyük oranda yok oluyor.
* Bebeğinizin ıslak mendilini kendiniz yapabilirsiniz.

Saçlara Zeytinyağı Desteği​

Tırnağınıza, cildinize, ayaklarınıza uygulayacağınız bazı zeytinyağı kürleri bakın nasıl işe yarıyor...
Vücut bakımınızın neredeyse tamamını zeytinyağı ile yapabilirsiniz.
Tırnaklarınızın kırılmaması için limonla zeytinyağını karıştırın ve akşamları yatmadan önce tırnaklarınızı bu karışımla ovun.
Ayaklarınız çok yorulduysa bir kaptaki ılık suya damlatacağınız zeytinyağı ve limon işinize yarayacaktır. Ayağınızı suyun içinde birkaç dakika bekletin.
Saçlarınızın kuru ve yıpranmış olduğundan şikayetçiyseniz badem ve kabak çekirdeği yağı ile zeytinyağını karıştırın.
Saçlara banyodan sonra masaj yapın, nemli bir havlu ile sarıp bekleyin ve durulayın.
Dünya Zeytinyağını Yeniden Keşfetti
Tarih boyunca pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve yüksek tansiyondan kolesterole, kanserden kalp rahatsızlıklarına ve şekere kadar pek çok hastalığa şifa olan zeytinyağı, dünya tarafından âdeta yeniden keşfediliyor.
Danimarkalı, İngiliz ve ABD'li bilim adamlarının ortaklaşa yürüttükleri araştırmalarda, zeytinyağının faydaları konusunda elde ettikleri şaşırtıcı sonuçlar, geçtiğimiz günlerde dünyanın birçok ünlü gazetesi tarafından manşetten yayınlandı.
"Günde 4 kaşık zeytinyağı ", "Zeytinyağı sizi kanser riskinden koruyor", "Kanserden korunmanın yeni yolu: Zeytinyağı" gibi başlıklarla verilen haberlerde, zeytinyağının içinde bir asit türünün kansere yol açan enzimleri büyük oranda azalttığı, böylece kansere yakalanma riskini asgariye indirdiği belirtiliyor.
Araştırmayı yapan ekibin başkanı Dr. Henrik Poulsen, "Doğal bir besin maddesi olan zeytinyağının her bir damlasının şifalı olduğunu ve sofradan hiçbir zaman eksik edilmemesi gerektiğini" söylüyor.

Dertlere deva

Daha önce yapılan araştırmalarda da, günde 1-2 kaşık zeytinyağının kolesterol, kalp ve şeker hastalıkları yanında, kadınlarda meme, erkeklerde de bağırsak ve prostat kanserine yakalanma riskini yüzde 45 azalttığı ortaya çıkmıştı. Tansiyon üzerinde de dengeleyici etkisi görülen zeytinyağının fazla tüketildiği Akdeniz ülkelerinde; kalp, damar sertliği, tansiyon, şeker ve kolesterol hastalıklarının katı yağ kullanan diğer Avrupa ülkelerine göre çok daha az olduğu bilinmektedir. Cilt ve deri hastalıklarına da iyi gelen zeytinyağı aynı zamanda kabızlık tedavisinde de kullanılmaktadır. Egzama kaşıntılarını azaltır; kuru cilt, saç ve kafa derisini nemlendirir. Zeytinyağı, vücutta oluşan mayanın mantara dönüşmesini önlediğinden yemeklerde sık sık kullanılmalı veya zaman zaman bir miktar içilmelidir. Zeytinin mantar ve balık zehirlenmelerine karşı etkili olduğu söylenmektedir. Soğuk sıkım bir kaşık zeytinyağı bu semptomları ortadan kaldırabilir.

Zeytinyağlı sağlık reçeteleri

Zeytin ve zeytinyağının tıbbi özellikleriyle kullanıldığı yerlerle ilgili çok sayıda kitap yazılmıştır. Ayvalık Ziraat Odası tarafından hazırlanan kitapta da; zeytinyağının kanserden yüksek tansiyona, kolesterolden zatürreye ve şekere kadar birçok hastalığa birebir olduğu belirtiliyor. Kitapta çeşitli şifa reçetelerine de yer verilmiş. İşte bunlardan bazıları:
Kalp ve karaciğer hastalığı: Sabahları aç karnına bir çorba kaşığı içilmelidir.
Tansiyon-yüksek kolesterol: Dört çay bardağı suya, 20 tane zeytin yaprağı konur. Üç çay bardağı su kalıncaya kadar kaynatılıp, süzülür. Günde bir çorba kaşığı içilir.
Nezle ve grip: Zeytin ağacı ve yaprakları kaynatılarak, buharı teneffüs edilir.
Yara ve iltihaplar: Yaprakları ile çok körpe dalları dövülerek yara üzerine konur. Bu, cildi delerek, iltihabı dışarı akıtır. Siyatik için de uygulanır.
Şeker hastalığı: Zeytin tanesi, iştah açmada, pankreas bozukluğu ve tembelliğinde, şeker hastalığında iyileştirici özelliğe sahip. Yemeğe başlamadan 35-40 damla zeytin özünün, bir bardak suya damlatılarak içilmesi öneriliyor.
Zatürre: Dört saat arayla birer çorba kaşığı zeytinyağı içilmeli...
Zona: Yakıcı ağrılara neden olan bu cilt hastalığında önce 1/1 oranında karıştırılan su ve sirke ile kompres yapılmalı, ardından zeytinyağı ile masaj yapılmalıdır.
Yüksek ateş: 50 gram zeytinyağı bir litre su ile karıştırılıp kaynatıldıktan sonra, yemeklerden önce birer çay bardağı içilirse ateş düşer.
Egzama: Üç çorba kaşığı zeytinyağı, üç çorba kaşığı çiğ süt ve üç çorba kaşığı su iyice karıştırılıp, egzamaya sürülür.
Dudakları koruyor: Güneş, rüzgar ve soğuk; dudaklarınızı kurutur ve çatlatır. Dudaklarınızı korumak için zeytinyağı hemen elinizin altında. Yapacağınız tek şey zeytinyağını dudaklarınıza sürüp bir süre çekmesini beklemek.

Egzersiz kanseri önlüyor

Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, haftada düzenli olarak 1-3 saat arasında egzersiz yapan kadınların göğüs kanserine yakalanma riskinin yüzde 30 oranında, 4 saatten fazla egzersiz yapanlarda da yüzde 55 oranında azaldığı tespit edilmiş. Uzmanlar, yıllarca masa başında çalışanlarla kolon kanseri arasında doğrudan bir ilişki olduğunu, rahim, cerviks, prostat ve akciğer kanserlerinde, egzersiz düzeyinin artışıyla kanser riskinin azalması arasında kesin bir bağlantı olduğunu ifade ediyor. Uzmanlar "Bazı kanser türlerinde özellikle göğüs kanserinde obezite, risk faktörünü artırıyor. Düzenli olarak egzersiz yapan kişiler obezlere göre daha düşük yağ oranına sahiptirler, Bu sebeple onlar için kanser riski daha düşüktür. Egzersiz metabolizmayı hızlandırır. Bu da sindirim ve boşaltım süreçlerinin hızlanmasına yol açar. Ayrıca egzersiz, tümör büyümesini de yavaşlatarak riski azaltmaktadır. Sonuç olarak egzersiz; meme, kolon ve diğer gastrointestinal kanser türlerinin azaldığını göstermektedir" diyor.

Zeytinyağı Şifa Kaynağı​

Dünyada kalp hastalıklarının en az görüldüğü ülkelerin zeytinyağının yoğun olarak tüketildiği Akdeniz ülkeleri olduğu belirtildi.
Zeytinyağı, kolesterolden diş çürüğüne, cilt bakımından, ülser, kanser ve diyabete kadar birçok rahatsızlığın doğal çözümü olarak nitelendiriliyor. Zeytinyağının, hücreleri yenileyip, doku ve organların yaşlanmasını geciktirdiği vurgulanıyor. Doğanın insanoğluna armağan ettiği en değerli besinlerden biri olan zeytinyağı, yaşamımızın her döneminde, sağlığımızı birçok açıdan olumlu yönde etkiliyor. Kalp sağlığı açısından yararlı besinlerin başında zeytinyağı gelmektedir.
Damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olan zeytinyağının, tansiyonun kontrol altında tutulması ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde rol oynadığı, diyabet hastaları için ise kan şekerinde düşme sağladığı, gastrit ve ülsere karşı doğal koruyucu etki yapmaktadır.
Zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamininin ise kansere karşı koruyucu etki yaptığı ve saç dökülmelerine karşı iyi geldiği kaydediliyor.

ÇOCUKLAR VE ZEYTİNYAĞI

Yaşamın ilk yıllarında beynin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesinin, beslenmeyle doğrudan bağlantılı olmaktadır. Çocuk beslenmesinde yağlar, yaşamsal bir rol oynar. Zeytinyağı, bu açıdan da vazgeçilmez bir besindir. Yaşamın temel koşulu, vücut hücrelerinin sürekli olarak kendilerini yenileyebilmeleridir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde çok hızlı olan hücre yenilenmesi, yaş ilerledikçe azalır ve yavaşlar. Beslenme ile yaşlanma arasında güçlü bir ilişki vardır. Besinler vücudumuzda enerjiye çevrilirken oksidan denilen bazı maddeler açığa çıkar. Hücre gelişimini olumsuz yönde etkileyen oksidanlar, yaşlanma sürecini de hızlandırır. Antioksidan adı verilen bazı maddeler ise oksidanların olumsuz etkisini ortadan kaldırır. Başta E vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidan madde içeren zeytinyağı, hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını geciktirir.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan bir başka sorun da, kireçlenmedir. Aralarında kalsiyumun da bulunduğu bazı mineraller, kireçlenmeyi önler. Zeytinyağı, bu minerallerin vücuttaki etkisini artırarak kireçlenmeye karşı önemli bir rol oynar.

ZEYTİNYAĞI VE ŞEKER HASTALIĞI

Son yıllarda yürütülen bazı araştırmaların, zeytinyağının, şeker hastalığının neden olduğu bazı rahatsızlıkları önlemede yardımcı olmaktadır. Şeker hastalığına bağlı olarak, kandaki kolesterol miktarı yükselir. Zeytinyağı ise, kolesterolü kontrol altında tutarak, kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Şeker hastalığının bir başka yan etkisi ise, sindirim sırasında daha fazla oksidan maddenin açığa çıkmasına yol açmasıdır. Zeytinyağı, içerdiği antioksidanlar sayesinde oksidanların olumsuz etkilerini büyük ölçüde azaltır.
 
Top