• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dış Göç Nedir?Dış Göçün Nedenleri Nelerdir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Dış Göçler

Bir ülkeden başka ülkelere olan göçlerdir. Göç veren ülkenin nüfusu azalır. Dış göçler, oluşum nedenlerine göre 5 gruba ayrılır:


Zorunlu Göçler(Sığınma Göçleri): Savaş, baskı veya zulümden açarak başka ülkelere yapılan sığınma göçleridir. Örneğin 1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında Kuzey Irak halkının bir bölümünün ülkemize göçü bu türdendir.

Yer Değiştirme(Mübadele) Göçleri: Bir antlaşmanın esaslarına dayanılarak yapılan, ülke nüfuslarının karşılıklı olarak yer değişmesi ile oluşan göçlerdir. Örneğin Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan ile yapılan anlaşmalarla ülkemizde yaşayan Rumlar ile Yunanistan’daki Türkler arasında yer değiştirme göçleri yaşanmıştır.

Gönüllü Göçler: İnsanların çeşitli nedenlerle, kendi istekleri doğrultusunda, sürekli yaşamak için başka ülke veya kıtalara gitmesiyle oluşan göçlerdir. Örneğin Avrupalıların yeni dünya kıtalarına göçü bu türdendir.

İşgücü Göçleri: İnsanların, işsizliğin fazla olduğu geri kalmış ülkelerden, iş olanakları fazla olan endüstrileşmiş ülkelere gitmesiyle oluşan göçlerdir. Bu göçle işçi gönderen ülkeler döviz sağlar, ülkede işsizlik azalır, ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler gelişir. Örneğin 1960 yılından itibaren, Türkiye’den çeşitli Avrupa ülkelerine işçi göçü olmuştur.

Beyin Göçleri: İyi eğitilmiş elemanların daha iyi çalışma olanakları sağlayan ülkelere gitmesiyle oluşan göçlerdir. Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında Alman bilim adamlarının ABD’ye göçü bu türdendir.



Dış Göçün Nedenleri Nelerdir?

Bir ülkeden diğer bir ülkeye yapılan göçlere dış göç denir. Dış göçlerin başlıca nedenleri:
• Ekonomik nedenlerle çalışmaya gidilmesi
• Tabii afetler
• Savaşlar
• Etnik nedenler
• Sınırların değişmesi
• Uluslararası anlaşmalarla sağlanan nüfus değişimi

Dış göçlerin sonuçları

• Göç eden ülkede nüfus artar, göç veren ülkede ise azalır.
• Ülkeler arasında ekonomik ilişkiler gelişir.
• Ülkeler arası kültürel ilişkiler gelişir.



 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Kendi ülkelerinden baskı,zulüm,savaş gibi nedenlerle başka ülkelere göç etmek durumunda olanlara dış göç diyoruz.
Örnek olarak; Turgut Özal zamanında Kuzey Iraktan yurdumuza göç eden peşmergeler, günümüzde Suriye'den ve yine Kuzey Iraktan yurdumuza göç eden araplar ve kürtler dış göçe örnektir. Şuan 1,5 milyon insan Suriye ve Iraktan yurdumuza göç etmiştir.Bunun bir milyon üçyüz bini (1.300.000) Suriyeden, iki yüz bini (200.000) Iraktan göç etmiştir. Bu göçmenlerin her türlü giderleri,yemeleri içmeleri,barınmaları devletimiz tarafından karşılanmaktadır.
Özal zamanında ülkemize gelen peşmergelere yani Kürtlere devletimiz tarafından her türlü yardım yapıldı.Aşımızı ekmeğimizi paylaştık,iş olanakları sağlandı hatta ev bile yapılarak kendilerine hibe edildi.Sonra bu insanların büyük bölümü Pkk terör örgütünün en büyük destekcisi olmuş yediği ekmeğe ihanet etmiştir.Sadece bu ihanetle kalmamış vatanın bağrında yetişen Kürt kardeşlerimizi kandırarak bir kısmını dağa götürerek kendi insanına kurşun sıktırmış,yapılacak hizmetleri engelletmiş,halkı cahil kalsın diye öğretmenleri öldürtmüş okulları yaktırmıştır.Bir kısım kürt kardeşimizide yaşadığı Türkiye devletine düşman ederek kin tohumlarını atmışlardır.Böylelikle yüz yıllardır etle tırnak olan kardeşçe yaşayan,acısına kederine,mutluluklarına ortak olan Kürt ve Türk kardeşlerin arasına fesatlık düşmanlık sokmuşlardır. İyiliğimizin cevabını düşmanca davranışlarla aldık umarız bu son dönenmde ülkemize gelen Arap ve Kürtlerde aynı ihanet içinde olmazlar.

Uyanık ol Kürt kardeşim Uyanık ol Türk kardeşim.Yapılan oyunlara gelme.Bu ülke zenginlikleriyle hepimize yeter.Geleceğimiz olan çocuklarımıza güzel yaşanacak bir ülke bırakmak için bunun gayreti, yarışı içinde olalım.
 
Top