40 Yıllık Telgraf Çiceği

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
İngiltere'nin Surrey bölgesinde yaşayan David Latimer, şişenin içinde yetişen bir bahçeye sahip. 1960 yılında bir şişenin içine bitki tohumları eken Latimer, şişenin kapağını sıkıca kapattı ve bitkileri 1972’den bu yana sulamadı. Deneyini yıllarca sürdüren Latimer, kendi ekosisteminde yetişen telgraf çiçekleri, 45 litre hacimli şişenin içinde büyümeye devam ettiler.

SvTGuJx.png


Yalnızca şişede bulunan hava ve suyla büyüyen çiçekler için uzmanlar, “bitkilerin ne kadar yenilikçi olabileceğinin kanıtı” yorumunda bulunuyor. Latimer’in “benim şişe bahçem” dediği bitkiler, şimdi neredeyse 53 yıllık. Oysa bu bahçeyi oluşturmak, Latimer için pek de zahmetli olmadı. Zira Latimer, şişenin içindeki bitkileri en son suladığında sene 1972'ydi. Şişe 40 yıl boyunca dış dünyayla temas dahi etmedi. 80 yaşındaki Latimer, şişenin pencereden yaklaşık iki metre uzaklıkta olduğunu, bu nedenle de biraz güneş ışığı aldığını söylüyor. Hiç budanmayan bitkiler, şişenin hizasına kadar büyüyebilmiş...
 

Sentinus

Tengri biz menen!
Özel üye
ilginç bir deney olmuş gerçekten. Bitkiler ne kadar yenilikçi olsa da, ben bir mantığa sığdıramadım şahsen.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Bitki kendi ekosistemini oluşturmuş o yıllar boyunca. Şişenin ağzı kapalı kaldığı için içeride bulunan hava ve su tükenmemiş. Burada su bitkinin ter yoluyla yine içerde kalmış ve yine bu nedenle su gereksinimi varolandan sağlanmıştır diye düşünüyorum.
 

Sentinus

Tengri biz menen!
Özel üye
Abla iyi güzelde bu zaman kısa olsa belki aklıma yatardı ama çok uzun yıllardan bahsediyoruz ve bu suyun oranı giderek azalmak zorunda. Dünyanın dengesi bu yönde. Bunu hiç bir kuvvet değiştiremez. Ne olursa olsun bir süre sonra o su bitmeli orada.

Diğer bir aklıma takılan konu ise fotosentez olayı. Eğer ben yanlış bilmiyorsam bitkilerin oksijene aşırı derecede ihtiyacı vardır. Bitkilerin gece karbonmonoksit salgıladığı da bir gerçek :)

Kafamda deli sorular. Bu iş beni aşar :D
 

kAşİf

Düşünmek lazım..
Özel üye
çok vakıf olduğum bir konu değil değişik geldi ,vardır muhakkak bir bilinmeyeni,53 yıl önce sıradan bir vatandaşın hiç bir deney yapmadan böyle bir şey akıl edip yapar olması da cabası tabi bravo vala
 
Top