Yangın Yalıtımı Nedir?

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Daha fazla kullanılan enerji , bize konfor ve rahatlığı sunmakta.Kullanılan enerjinin getirdiği risklerden olan yangın;çoğunluka dikkatsizlikler ve teknik hatalar sonucu oluşan bir durumdur.Yangın yalıtımı, ülkemizde en az bilinen yalıtım uygulamalarındandır.Türkiye'de daha çok : büyük alışveriş merkezlerinde , sinemalarda ve toplu yaşam alanlarında uygulanan bir sistemdir.Henüz binalar da yaygınlaşmamıştır.

Yangın çıktığında , yangının söndürülene kadar binanın ayakta kalmasını sağlayan ; cepheye , çatıya ateşin sıçramasını engelleyen ve bu alanlara uygulanan bir sistemdir.Patlama riskinin en fazla olduğu kazan daireleri de bu uygulama ile yangına karşı güçlendirilir.Dumanın ve ısının yayılmaması için de hava kanalları ile tesisat bölümlerine uygulanır.

Yanmaya dayanıklı olan malzemeler yangın yalıtımı yapılırken tercih edilir. Taşyünü ,lifli çimento ve alçı vb. malzemeler yanmaya dayanıklı ürünlerdir. Dış ve iç cepheye , tavana , hava kanallarına ve benzeri alanlara uygulanarak işlem gerçekleşir.

Yangın yalıtımı sadece bir alanın alevlenmesini engelleyen bir işlem olarak düşünülmemelidir. Binanın ayakta kalmasını sağlayan, insanların yangından en az etkilenmesine olanak veren bir uygulamadır. Betonarme yapılar 500 derece gibi bir sıcaklıkta hasara uğrar. Yangının devam etmesi ile birlikte binanın çökme riski ön plana çıkar. Yangın yalıtımı ile belirttiğimiz gibi bina yıkılması engellenebilir.

Yangın sonucu ortaya çıkan zehirli gazlar en fazla ölümlere olan etkenler arasındadır. Yangın yalıtımı , hava kanalları ve bu zehirli gazların iletilmesini en az seviyeye çekicek şekilde uygulanır. Böylece zarar minimum seviyeye çekilmeye çalışılır.
 
Top