Temizlik Takıntısıyla Titizlik Arasında İnce Bir Çizgi Var

Ninova

Ya heRru Ya MeRru !
“Takıntı; kişinin aklından çıkaramadığı ve tekrarlayan düşünceler, dürtüler, davranışlar veya sahnelerin bütünüdür. Kişi bunları kontrol edemez. Takıntılar kişinin yaşadığı zihinsel sıkıntıyı giderme, koftu yaratan bir olayı önleme, ya da bir durumu etkisizleştirme çabasıyla yapılır; adeta bunları yapmak zorunda hisseder kendisini. Kişi yaptığının aşın ve saçma olduğunu bilir fakat kendisini yapmaktan alıkoyamaz. Temizlik takıntısı olan kişi vaktinin çoğunu çevresini (evini, ofisini, arabasını vs.) temiz tutmaya çalışmakla geçirir. Bu kişiler, özellikle de dışarıdalarsa, bir yerlere dokunmaktan kaçınır, kapılan mendille açar, bir yere dokunmak zorunda kalırlarsa hemen ellerini yıkamaya çalışır aksi takdirde büyük sıkıntı hissederler.

Temizlik takıntısıyla titizlik arasında ince bir çizgi vardır. Eğer temizlik takıntısı kişinin aşın derecede vaktini almaya başlamışsa, kişi yapılacak diğer işlerini ve sorumluluklarını bırakıp temizlik yapıyor, buna engel olmaya çalışmasına rağmen kendini kontrol edemiyor, çevresindeki insanlarla ilişkilerinde sorunlar ortaya yaşıyor, kirli olduğuna inandığı şey temizlenmeden hayatına devam edemiyorsa; işte o zaman ciddi bir temizlik takıntısı söz konusudur ve bu sıkıntının mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalar takıntıların (Obsesif- Kompülsif Bozukluk) daha çok beyindeki nörolojik bozukluklardan kaynaklandığını gösteriyor. Ayrıca takıntılı davranışlarda genetik yatkınlığın da etkili olduğu bulunmuştur. Çocukluktaki koftu ve endişelerin takıntılara yol açması için kişide yukarıda da belirttiğim biyolojik veya genetik yatkınlığın olması gerekmektedir, yani her koftu ya da kaygı yaşayan çocuk ileride takıntılı olmayacaktır."
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Annemin ki tam titizlik takıntısı değil bende çözemedim. Var ama öyle kapıları mendille tutmalar vs şahsına yönelik yok.
Bazı konularda illallah dedirtiyor ama :) Anneminki çocukluktan kalma diye düşünüyorum :)
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
ahahah ben,tek toz tanesi görmeye dayanamam,her şey düzgün,her şey simetrik olmalı,dağınık bir yer varsa uyumam,orası toplanır,silinir,temizlenir öyle uyurum :D
 

Ninova

Ya heRru Ya MeRru !
Ayy ahaha bnde halbuki annemden daha derin yaparm ama bgenmez iste :w camasir suyu hastaligi var bnde bigun zehrlencektm nerdeyse :w
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
çamaşır suyu pek kullanmıyorum daha organik ürünlere döndüm ben :) anneler en iyisini yapmamızı ister,onmdan tatlım bu ısrarları,anne olunca anlarsınız derler ya,işte çok doğru anne olunca anlıyoruz ;)
 
Top