Psikoloğa Niçin Gidilir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Psikoloğa Niçin Gidilir?

Psikologlara birçok kişi tarafından artık eskisi gibi ‘deli doktoru’ olarak bakılmadığını söyleyebiliriz. İnsanlar kendi sıkıntılarını anlama ve başaçıkma konusunda bir psikologtan yardım alabileceklerini anlamaya başladılar. Yeni tanıştığım ve psikolog olduğumu öğrenen neredeyse herkes kendilerinin de psikoterapiye ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bu durumun diğer meslektaşlarımın başına da geldiğini duymaktayım.

Gerek psikologların yer aldığı televizyon programlarına ve dizilere gösterilen ilgi, gerekse şu anda sizinde yaptığınız gibi insanların yaygın olarak bilgilenme amaçlı internette araştırma yapması sevindirici gelişmeler. Bu gelişmeler insanların sıkıntılarının nedenleri arasında kendi paylarınında olduğunu ve bu doğrultuda hareket etme seçeneklerinin bulunduğunun farkına varmaya başladığını göstermektedir. Bu farkındalık karşısındada mutluluk duymaktayım. Bunun yanında halen psikologlara yönelik bazı önyargıların devam ettiğini gözlemekteyim. Eğitim durumunun bu ön yargılar konusunda büyük bir farklılık yaratmadığını da söyleyebilirim.

Psikoloji alanı ile ilgili özel olarak ilgilenerek çeşitli kitaplar okumuş kişileri bir kenara koyarsak birçok kişinin psikoterapinin ne olduğu, psikologların ne yaptığı gibi konularda doğru bilgi sahibi olmadığını görmekteyim. Bu yüzden amacım size bu konuda çeşitli bilgiler vererek psikoloğun uzmanlık alanlarına hangi problemlerin girdiğini, uyguladığı yöntemlerin neler olduğunu, psikoterapi konusunu ve en sık rastlanan önyargılar ile ilgili fikirlerimi aktarmaya çalışacağım.

Birçok insanın psikoloğa gitme şartı olarak çok büyük problemlerin olması gerektiğini düşündüklerini görüyorum. Bu önyargıyı bir nebzede olsa değiştirmek adına bu yazıda psikologların hangi konularda insanlara yardımcı olabileceklerini sıralamak istiyorum.

- Depresyon, mutsuzluk, karamsarlık, isteksizlik

- Anlamsızlık ve boşluk duygusu

- Huzursuzluk, sıkıntı

- Kaygı problemleri (Sosyal, yaygın, sağlık, sınav vb.)

- Takıntılı düşünce ve davranışlar (Temizlik, düzen, kontrol vb.)

- Panik atak

- Psikolojik kökenli fiziksel hastalıklar (Özellikle cilt ve mide, ağrı bozuklukları)

- Yaşam değişikliklerine uyum sağlamada güçlük çekmek (Boşanma, yakınını kaybetme, sakatlanma vb.)

- Kendine güven eksikliği, çekingenlik, içe kapanıklık, ‘hayır’ diyememek

- Bağımlı kişilik özellikleri (Karar alırken danışma ihtiyacı duymak vb.)

- Uzun süren yas

- Eski travmatik olayların etkisinin devam etmesi

- Sinirlilik ve öfke kontrolü problemleri

- Uyku bozuklukları

- Yakın ilişki ve evlilik sorunları (İletişim problemleri, tekrarlayan kalıpların etkisinden kurtulamamak, ayrışma, aldatılma vb.)

- Ailevi problemler (Geçmiş yaralanmalar vb.)

- Çocuklarla iletişim problemleri, ebeveynlik
 
Top