• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

30 Mart Yerel Seçimde Adım Adım Oy Kullanma Rehberi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Oy verme saatleri; 07.00 – 16.00 saatleri arasında;

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis

08.00 – 17.00 saatleri arasında;

Yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller

Kimler hangi seçim türleri için oy kullanacak?

Köyde;

İl genel meclisi üyeliği seçimi, Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi,

Büyükşehir olmayan illerde;

İl genel meclisi üyeliği seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi,

Büyükşehirlerde;

Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi, (ADANA, ANKARA, ANTALYA, AYDIN, BALIKESİR, BURSA, DENİZLİ, DİYARBAKIR, ERZURUM, ESKİSEHİR, GAZİANTEP, HATAY, İSTANBUL, İZMİR, KAHRAMANMARAŞ, KAYSERİ, KOCAELİ, KONYA, MALATYA, MANİSA, MARDİN, MERSİN, MUĞLA, ORDU, SAKARYA, SAMSUN, ŞANLIURFA, TEKİRDAG, TRABZON ve VAN)


Seçmenin kimlik tespitinde;

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan;

Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekmektedir.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87, 91).

Seçmenler oylarını aşağıdaki sırada kullanacaklardır;


TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin TURUNCU renkli birleşik oy pusulası TURUNCU renkli zarfa;

MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin MAVİ renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin SARI renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin BEYAZ renkli birleşik oy pusulası MAVİ renkli zarfa;

MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası MOR renkli zarfa


YEREL SEÇİMDE NASIL OY KULLANILIR


Seçimde oy kullanma hakkına sahip olmak için kimlik (nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, kamu çalışanlarına verilen kurum kartı, sürücü belgesi) pasaport, askeri kimlik kartı, üzerinde TC kimlik numarasının bulunması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca Yüksek Seçim Kurulu (YSK), nasıl oy kullanılması gerektiğine dair TRT ve diğer ulusal kanallarda gösterilecek 5-10 dakika süren bir tanıtıcı seçim filmi yayınlar.

YSK’nın, gerek yerel gerek ise genel seçimlerin hukuki kurallara uygun yapılması, seçmenlerin oylarının geçersiz sayılmaması ve oyların demokratik bir ortamda kullanılması için “seçmenlerin oylarını nasıl kullanılması gerektiğine dair” ilgi çekici filmler hazırlamaktadır. Bu filmlerde genellikle, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve muhtarlık seçimlerinde nasıl oyların kullanacağı, her seçmenin sadece bir oy hakkına sahip olduğu, oy kullandıktan sonra mürekkebin başka yerlere dağılmaması için neler yapılması gerektiğini belirtilerek, oy kullanma zamanında , eğer yaşlı, engelli ve hamileler var ise onlara öncelik tanınması gerektiği gibi ikazlara da yer verilmektedir. Bu açıdan YSK halkı bilinçlendirmek için bir çok yöntem uygulamaktadır. Böylece maksimum oranda halkın temsil edilmesi sağlanacaktır.yerel seçimlerde oy kullanımı Büyükşehirlerde ikamet edenlerin işi biraz daha zor.

Büyükşehirlerin sınırları içerisinde ikamet edenler, büyükşehir belediye başkanlığı, bağlı oldukları ilçe belediye başkanlığı, ve yine bağlı oldukları ilçenin ilçe belediye meclisi, il genel meclisi üyeliği ve mahalle muhtarlığı olmak üzere toplam 5 oy kullanmak durumundalar.

Birde genel ev yerel seçimler birlikte yapılırsa vatandaşın işi biraz daha zorlaşmaktadır. İlçeye bağlı köy sınırları içerisinde ikamet edenler, il genel meclisi üyeliği ile köy muhtarlığı olmak üzere toplam iki oy hakkına sahiptirler.

Bütün vatandaşların kullandığı oy, il genel meclisi üyelikleri olduğu için ülke geneli hakkında sağlıklı ve doğru bir yorum yapabilmek için il genel meclisi oyları, istatistiki açıdan önem taşımaktadır.

Oy kullanma hakkına sahip her vatandaş oyunu, önceden belirlenen sandıklarda belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı kullanacak. Her seçmen, belirlenen sandığın seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oyunu kullanabilecek.

Oy verme günü ve saati, YSK’ca belirlenen oy vermenin bitiş saati dolduğu halde hal de sandık başında oylarını vermek üzere sırada bekleyen seçmenler var ise sandık kurulu başkanı ve üyeleri bunları saydıktan ve kimliklerini tespit ettikten sonra sırasıyla oylarını kullanmalarına sağlayacaktır.Eğer seçim bitiş saatinden sonra gelen seçmen var ise ona kesinlikle oy kullandırılmayacaktır.

Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saati daha önceden YSK tarafından belirlenir. Yine YSK’nın o seçim yeri için belirlediği bitiş saatinde oy verme işlemi sona erecektir.

YSK kesinleşmiş aday listelerini açıkladı. Seçim yapılacak çevreleri de yayımlayan YSK, il, ilçe seçmen ve sandık sayıları, muhtarlık, belde, köy seçmen ve sandık sayıları ve siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralarını da açıkladı.Nerede oy kullanacağım diye artık araştırma yapmanız çok kolay….

YSK, 30 Mart 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimlerde kimin, nerede oy kullanacağım diye merak edenler için ayrıntılı bilgiyi internet sitesinden açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 30 Mart’ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde İl ve İlçe Seçim Kuralları tarafından kesinleşmiş olan aday listelerini açıkladı.


YSK OY KULLANMA YERİ SORGULAMA

Nerede oy kullanacağım karmaşasına artık son!

Seçim yapılacak çevreleri de yayımlayan YSK, il, ilçe seçmen ve sandık sayıları, muhtarlık, belde, köy seçmen ve sandık sayıları ve siyasi partilerin oy pusulasındaki sıralarını da açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu Sandık Öğrenme-YSK Seçmen Sorgulama 30 Mart( )

Siyaset Seçimlerde hangi renk zarf neyi temsil ediyor (Yerel Seçim)

Seçimlerde hangi renk zarf neyi temsil ediyor (Yerel Seçim)

Yüksek Seçim Kurulu’nun 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere ilişkin bazı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.

Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak. Sandık seçmen listesinde kaydı olmayanların oy kullanmalarına izin verilmeyecek. İşte detaylar..

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK)30 Mart 2014 pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimlerinde sandık kurullarının görev ve yetkilerini gösterir genelgesi Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Genelge, il genel meclisi üyelikleri, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyelikleri, mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti üyeliği, köy muhtarı ve ihtiyar meclisi üyeliği seçimlerinde; sandık kurullarının görev ve yetkilerini, uygulayacakları işlemleri, oy verme şekillerini, şikayet ve itirazlar ile bunların incelenme usullerini kapsıyor.

Genelgeye göre, bina sorumluları getirilen oy sandıkları ile oy verme kabinlerini imza karşılığı alacak sandık kuruluna yardım edecek. Seçimde kullanılacak masa, sıra, sandalye gibi araç ve gereçleri temin edecek.

Oy verme günü, oy vermenin başlama saatinde görev yerine gelmeyen sandık kurulu başkanını ilgili ilçe seçim kuruluna bildirecek. Sandık sonuç tutanaklarının onaylı birer suretlerinin bir hafta süre ile ilan yerinde asılı kalmasını sağlayacak.


ENGELLİ SEÇMENLER İÇİN SANDIKLAR UYGUN YERLERE KONULACAK

Sandık kurulu üyeleri göreve gelmez ya da sandık başında, oy verme başlamadan önce veya oy verme sırasında, sandık kuruluna dahil siyasi parti üyelerinden biri veya birkaçı görevini yapmazsa, ceza hükümleri saklı kalmak üzere, yerine siyasi parti yedek üyelerinden birini getirecek.

Sandık kurulu başkanının görevi başına gelmemesi veya bırakıp gitmesi halinde, yerine kurulun partili olmayan ve kurs gören üyesi, bu da yoksa üyelerden en yaşlısı başkanlık edecek. Sandığın konulacağı yerlerin belirlenmesinde, seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde verebilmesi göz önünde bulundurulacak.

Engelli seçmenlerin kayıtlı olduğu sandık seçmen listelerine ait sandıklar, bunların rahatlıkla ve kolaylıkla oy kullanmalarını sağlamak amacıyla binaların uygun yerlerine konulacak.

Kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle, karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına ve mabetlere sandık konulamayacak.

Kapalı oy verme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlik içinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin görülmesine imkan bırakmayacak elverişli bir durumda olacak.

Kapalı oy verme yerlerinde, köy ve mahalle seçimleri için oy pusulası olarak kullanılacak beyaz k‰ğıtlar, masa ve ıstampa bulundurulacak.


-BELEDİYEYERDE MAVİ, İL GENEL MECLİSİ ÜYELİKLERİNDE TURUNCU ZARFLAR KULLANILACAK-

Basın mensupları sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü ve bilgi elde edebilecek. Siyasi partilerle, bağımsız adayların sandık başlarında görevlendirecekleri müşahitlerin, kamu hizmetlerinden yasaklı olmayan ergin kimselerden olması şart olacak.

Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.

Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına ait olacak. Sandık çevresinde cebir, şiddet veya tehdit kullanarak sandık başı düzenini bozmaya kalkışanlar, sandık kurulu başkanı veya üyeleri tarafından, derhal kolluk güçleri çağrılarak sandık çevresinden uzaklaştırılacak.

Sandık çevresinde bir suç işlenmesi halinde, sandık kurulu, durumu tutanağa geçirecek ve ilgili hakkında işlem yapılmak üzere kolluk güçlerini çağıracak.


DOGU VE GÜNEYDOĞUDA OY VERME SAATLERİ 07.00-16.00 ARASINDA OLACAK-

Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakk‰ri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde de oy verme işlemi 07.00-16.00 saatleri arasında yapılacak.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Yüksek Seçim Kurulunun belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak. Sandık başında seçmene, vereceği oy hakkında hiçbir kimse müdahale, telkin veya tavsiyede bulunamayacak.

Okuma – yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verece ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Yanında kimliğini belli eden belge bulundurmayan seçmen oy kullanabilecek.


-İLK OY İL GENEL MECLİSİ ÜYELİĞİ İÇİN ATILACAK-

Seçmenler önce il genel meclisi üyeliği, daha sonra Belediye başkanlığı (büyükşehir d‰hil) ve belediye meclisi üyeliği andından da köy veya mahalle muhtar ve ihtiyar meclisi/heyeti üyeliği seçimi için oy kullanacak.

İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin Turuncu renkli birleşik oy pusulası Turuncu renkli zarfa, belediye başkanlığına ilişkin Mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclisi üyeliğine ilişkin Sarı renkli birleşik oy pusulası Mavi renkli zarfa atılacak.

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulasını mavi renkli zarfa, köy seçimlerinde köy muhtarı ile ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası ise mor renkli zarfa konularak oy kullanılacak. Seçmene, mahalle ve köy seçimlerinde sadece oy zarfı verilecek mühür verilmeyecek. Oy sandıkları saat 17.00’den önce açılamayacak. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy sandıkları saat 16.00’dan sonra açılacak. Seçmenin kimlik tespitinde;

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekmektedir.

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâgıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçer (298/87).

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87, 91).


Siyasi Partilerin Birleşik Oy Pusulasındaki Yerleri

27 Ocak 2014 Pazartesi günü siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak siyasi parti temsilcileri huzurunda ad çekme (kura) işlemi gerçekleştirilmiştir.

Kura sonucu, birleşik oy pusulasının solundan sağına doğru siyasi partilerin sıralaması aşağıdaki gibi belirlenmiştir:


1.Hür Dava Partsisi ( HÜDAPAR )
2.Demokratik Sol Parti ( DSP )
3.Alternatif Parti ( AL PARTİ )
4.Doğru Yol Partisi ( DYP )
5.Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi ( TURK PARTİ )
6.Halkın Kurtuluş Partisi
7.Türkiye Komünist Partisi ( TKP )
8.Genç Parti( GENÇ PARTİ )
9.Büyük Birlik Partisi ( BBP )
10.Adalet ve Kalkınma Partisi ( AK Parti )
11.Muhafazakar Yükseliş Partisi ( MYP
12.Yurt Partisi ( Yurt-P )
13.Demokrat Parti ( DP )
14.Emek Partisi ( EMEP )
15.Özgürlük ve Dayanışma Partisi ( ÖDP )
16.Millet Partisi ( MİLLET )
17.Saadet Partisi ( Saadet Partisi )
18.Hak ve Özgürlükler Partisi ( HAK-PAR )
19.Liberal Demokrat Parti ( LDP )
20.Barış ve Demokrasi Partis ( BDP )
21.Bağımsız Türkiye Partisi ( BTP )
22.İşçi Partisi ( İşçi Partisi )
23.Halkların Demokratik Partisi ( HDP )
24.Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP )
25.Hak ve Eşitlik Partisi ( HEPAR )
26.Milliyetçi Hareket Partisi ( MHP )
27.Halkın Yükselişi Partisi ( HYP
 
Top