• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Yüzme Sporu-Yüzme Dalları

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P

800px-EK_Zwemmen_2006_100m_vrij_mannen.jpg

Yüzme sporu, uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda bedenin kulaç ve ayak hareketlerinden başka bir yardım almadan, her yarışmacının kendi kulvarında, serbest, sırtüstü, kelebek ve kurbağa stillerinin her birinde veya dördü birden karışık olarak, 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrelerde bireysel veya ekip olarak yaptıkları yarışmaya denir.

Stiller
Kurbağalama
Serbest stil yüzme
Kurbağalama yüzme
Kelebekleme yüzme
Sırtüstü yüzme
Karışık yüzme
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Serbest Stil Yüzme

Serbest yüzme stili, yüzücünün kulaçlarla ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir stildir. Ayak vuruşları yüzücüye ancak %10 civarında hız kazandırmakta, büyük hız kulaçlardan alınmaktadır. Yüzülen en hızlı stildir. İsteğe bağlı olarak 3, 5, 6, 9,10 kulaç ile yüzülebilir. Kulaç sıklığıyla beraber vücudun su içerisindeki uyumu da önemlidir.

Serbest yüzme suyun üzerine çift kol vuruşuyla, birbirinden farklı şekilde yapılır. Bacak hareketleri devamlıdır. Bu yüzden serbest yüzme en hızlı olanıdır. Genelde 3 kolda bir nefes alınır. Ama isteğe bağlı olarak her kolda bir nefes alınabilir. Nefes, yüzerken başın yana döndürülmesi suretiyle alınır. Serbest stilde kulaç en uzak noktaya uzanarak atılır, parmak uçları havuzun karşı duvarını gösterecek şekilde uzatılır ve kulaç karnın altından çekerek kalçanın sonuna kadar çekilir, sonraki hareketler devamlıdır.

Serbest stil, dört müsabaka stili içinde en hızlı olanıdır. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır. Serbest yüzmeyi anlatmak için bu bölümde aşağıdaki başlıklar kullanılmıştır:

1. Kol çekişi
2. Çekiş şekilleri
3. Ayak vuruşu
4. Kollar ve bacakların zamanlaması
5. Vücut pozisyonu ve nefes alma - verme
6. Kol ve vücut hızı için şekiller
7. Genel hatalar
8. Driller
9. Nefes alma şekilleri


Suya Giriş ve Uzanma

Suya giriş başın önünde, alnın ortası ile suya giriş tarafından omuz başının arasında orta bir noktadan olmalıdır. Yüzücünün kolu az miktarda ileri uzatılmış olmalı ve el suya girer girmez avuç içi dış yana doğru çevrilmelidir. Elin girişinden sonra kol da sanki el su yüzeyinde bir delik açmışçasına aynı noktadan suya girmelidir. Kolun suya girişinden sonra kol su yüzeyinin hemen altında mümkün olduğu kadar ileri uzatılmalı, bu sırada avuç içi de uzanma safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir. Kol çekişinin bu safhasına uzanış safhası adı verilir. Yüzücünün eli- uzanış sırasında, uzanış yönüne doğru düz bir konumda ileriye doğru uzatılmalıdır.

Yüzücü, kolu suya girer girmez suya herhangi bir kuvvet uygulamaya çalışmamalı, o sırada itiş hareketini tamamlamakta olan diğer kolun hareketini etkilememek için çekiş hareketine başlamamalıdır. Bu sebeple kol suya girdiğinde baş ile omuz arasında orta noktadan ileri uzanma hareketine devam etmeli harekete omuz başının ileri uzatılışı destek vermelidir. Böylece bir teknenin burnu gibi bir şekil alan vücut, arkadaki kolun itiş hareketini rahatça tamamlamasına izin vermiş olur. Aşağı süpürme tam bu noktada başlar.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Sırtüstü Yüzme

Sırtüstü yüzme, ilk olarak 1912 yılında Stockholm Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Hebner tarafından yapılmıştır. Yarışı kazandığı için yenilikçi tekniği çok ciddiye alınmıştır. Uzun zaman sırt üstü yüzülmeye devam edildi.Sırt üstü yüzme suyun üzerinde sırt üstü yatarak yapılmaktadır.Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir.Sırt üstü yüzerken insanın kendisini raat bırakması gerekir.

Sırt üstü yüzenler yüzmeye başlarken ayaklarını ve de ayak parmaklarını suyun altında tutmalıdırlar. Ayrıca isminden de anlaşılabileceği gibi sırtları üzerinde kafaları yukarda yüzmeleri gerekir. Yüzücüler start aldıktan sonra 15 m kadar su altında yüzme hakkına sahiptir.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Kurbağalama

Kurbağalama, yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlediği bir yüzme stilidir. Kurbağalama eller için 3 hareketten oluşur.
  1. Yükselme
  2. Küçülme
  3. Uzanma
Ayaklar ise hep daireler çizerek kollara eşlik eder. Bu stilde ayaklar ve kollar yuvarlaklar çizerek öne doğru gitmesidir. Bu stilde dönüşler çift el olmak zorundadır.


Kelebekleme yüzme

Uygulanması en zor olan yüzme stili kelebek yüzme stilidir. Diğer stillerde yeterince iyi olduktan sonra kelebek stil yüzmeye geçilmelidir. Kolların, bacakların ve kalça hareketlerinin tam anlamıyla bir uyum içerisinde hareket etmeleri gerekir. Özellikle yüzmeye yeni başlayanlar ve yaşlı insanlara bu stil önerilmez. Bir antrenör eşliğinde öğrenilmesi gereken bir stildir. Doğru bir şekilde öğrenilmediği taktirde istenmeyen sakatlıklara neden olabilir.


Kelebek Yüzme de Nefes

Kelebek yüzme de sağ ve sol kolları aynı anda vücudun yan tarafından çıkarırken aynı anda nefes de alınır. Yüzme sırasında, nefes alma her kol çırpışında olabileceği gibi ilk kol çırpışında kafamız suyun içinde iken diğer çırpış ta alabiliriz. Kollarımızı yan taraftan yukarı kaldıralım sanki iki kolumuzla masaya basıp gövdemizi yukarı kaldırıyormuş gibi. Bu sırada başımız su yüzüne çıkacaktır.Başımız su üzerine çıktığında ağızdan nefes alınır.

Kelebek yüzme de kollar baışın önünden öne doğru gelerek suyu iki yana iterek hareket sağlanır. İki kolda aynı anda hareket etmelidir. Yunus gibi kıvrım hareketi yapıldığından, kelebek yüzme de omurgaya oldukça iş düşmektedir. Ayaklar bitişik bir şekilde iki ayak birden kıvrım şeklinde hareket eder.

Kelebek yüzme, yüzme stilleri arasında en zor olan yüzme stilidir. Yoğun kas birikimine ihtiyaç vardır. Genelde yüzücüler serbest yüzme ve sırtüstü yüzme de epeyce yol kaydettikten sonra kelebek yüzmeye başlarlar. Kelebek yüzme stilini geliştirmek oldukça emek isteyen bir iştir. Ancak şunu da ifade etmekte fayda var ki: Kelebek yüzme en şık yüzme stildir.


Karışık yüzme

Karışık yüzme, bireysel yarışmalarda kelebekleme yüzme, sırtüstü yüzme, kurbağalama yüzme ve serbest stil yüzme, bayrak yarışlarında ise sırtüstü yüzme, kelebekleme yüzme, kurbağalama yüzme ve serbest stil yüzme sırasıyla yüzülmektedir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Yüzme Sporu nedir ? Yüzme Stilleri

Yüzme sporu, uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda bedenin kulaç ve ayak hareketlerinden başka bir yardım almadan, her yarışmacının kendi kulvarında, serbest, sırtüstü, kelebek ve kurbağa stillerinin her birinde veya dördü birden karışık olarak, 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrelerde bireysel veya ekip olarak yaptıkları yarışmaya denir.



Stiller


Serbest stil yüzme
Kurbağalama yüzme
Kelebekleme yüzme
Sırtüstü yüzme
Karışık yüzme
Olimpiyatlarda yüzme

Bayan

4x100 m Karışık,
4x100 m Serbest Stil,
4x200 Serbest Stil,
Karışık 200 m,
Karışık 400 m,
Kelebek 100 m,
Kelebek 200 m,
Kurbağlama 100 m,
Kurbağlama 200 m,
Maraton 10 km,
Serbest Stil 800 m,
Serbest Stil 100 m,
Serbest Stil 200 m,
Serbest Stil 400 m,
Serbest Stil 50 m,
Sırtüstü 100 m,
Sırtüstü 200 m,
 
Top