Verginin tebliği

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Verginin tebliği

Vergilendirme ile ilgili hususların mükelleflere ve sorumlulara yazı ile bildirilmesi işlemi verginin tebliğini ifade etmektedir. İdarî ve yargısal sürelerin işlemeye başlaması tebliğ işleminin gerçekleştirilmesi ile söz konusu olur. Bu bakımdan vergilendirmede tebliğin önemi büyüktür.
Tebligat işlemleri esas itibariyle 7201 Sayılı Tebligat Kanununda düzenlenen esaslara göre yapılmakla birlikte, vergilendirme işlemleri ile ilgili tebliğe ilişkin hususlar Vergi Usul Kanununda ayrıca hüküm altına alınmış olup bu hükümler geçerli bulunmaktadır. Buna karşılık vergilendirme sürecinin herhangi bir aşamasında yargı uyuşmazlığı çıktığı takdirde tebligat işlemleri Tebligat Kanununa göre yürütülmektedir.
Vergilendirme işleminin tebliğinde yasa hükümlerine uyulmaması, ilke olarak o işlemi hukuken geçersiz kılmaktadır. Bununla birlikte VUK’nun 108’nci maddesine göre tebliğ olunan vesikalar esasa tesir etmeyen şekil hatalarından dolayı hukuki değerlerini kaybetmezler. Ancak vesikalarda mükellefin adının yazılmamış olması, verginin nevi ve miktarının belli edilmemiş bulunması veya dava açma süresinin belirtilmemesi ya da yetkili makamlarca vesikaların düzenlenmemiş bulunması durumlarında vesika hükümsüz sayılır.
 
Top