• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Türkiye Kore Savaşı'na neden katıldı?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Türkiye Kore Savaşı'na neden katıldı?

Genelkurmay Kore savaşına neden katıldığımızı bilgilendirme notuyla açıkladı. İşte savaşın önemi..

Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye'nin Kore Savaşı'na katılmasının ve savaşın Türkiye için öneminin anlatıldığı bir bilgilendirme notu yayımladı.

Bilgilendirme notunda, Türk ordusunun Kore'de Kasım ayı içerisinde muharebelere girdiği hatırlatılarak, ''Kore Savaşı 1922-1950 yılları arasında savaşa katılmayan Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir imtihan niteliği taşımış ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin üstün muharebe yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir'' denildi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde ''Türkiye'nin Kore Savaşı'na Katılışı ve Savaşın Türkiye İçin Önemi'' başlığıyla yayımlanan bilgilendirme notunda savaşın nedenleri, gelişimi ve Türkiye'nin savaşa katılışı anlatıldı.

Bilgilendirme notunda Birleşmiş Milletlerin yaptığı çağrı üzerine, Kore'ye asker gönderilmesinin TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda kabul edildiği hatırlatılarak, 25 Temmuz 1950'de alınan karar doğrultusunda; Genelkurmay Başkanlığının Kore'ye gönderilmek üzere; bir komutanlık karargahıyla, üç piyade taburundan ve gerekli yardımcı birliklerden meydana gelen bir tugay ile 241. Piyade Alayını görevlendirdiği kaydedildi.

Korede görevli Tugayın komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı, Kurmay Başkanlığına Yarbay Selahattin Tokay, 241. Piyade Alay Komutanlığına Albay Celal Dora'nın atandığının anlatıldığı bilgilendirme notunda Ankara'dan Kore Savaşı'na gitmek üzere İskenderun'a hareket eden Mehmetçiği uğurlama töreninde son derece duygusal anlar yaşandığı belirtildi.

İskenderun'da da askeri ve mülki erkanın ile halkın bando eşliğinde Türk Tugayını törenle uğurladığının ifade edildiği bilgilendirme notunda 25, 26, 29, 30 Eylül ve 2 Ekimde hareket eden gemilerin Süveyş Kanalı-Kızıldeniz-Mendep Boğazı-Seylan Adası'nın merkezi Colombo-Singapur-Filipinler ve Formoza Adası deniz yolunu izleyerek 21 günde Kore'nin güney doğusunda bulunan Pusan Limanına ulaştığı kaydedildi.

KORE'DE YAPILAN MUHAREBELER

Türk Tugayı'nın 8. Amerikan Ordusuna bağlandığı ve Tugaya ''North Star - Kutup Yıldızı'' kod adının verildiğinin belirtildiği bilgilendirme notunda, Tugaya Tokchon-Kunuri yolunu Wawon Boğazında kapama görevleri verildiği ve Tugayın 28 Kasım 1950 sabahı başlayarak devam eden Çin Ordusunun taarruzuyla karşılaştığı belirtildi. Taarruzun akşama kadar devam ettiği, düşmanın kuşatma hareketine başarıyla karşı konularak geçici olarak durdurulduğu kaydedildi.

Bilgilendirme notunda, 29-30 Kasım gecesini çarpışarak geçiren Türk Tugayı'nın 30 Kasım günü Kunuri'ye ulaştığı, Türk Tugayı'nın 28 Kasım 1950'de Wawon'da bir gün, 28-29 Kasım 1950'de Sinnimni bölgesinde bir gece, 29 Kasım 1950 de Sinnimni-Kaechon bölgesinde bütün bir gün düşman kuvvetlerine karşı fedakarlıkla savaştığı ve ağır zayiat verdiği bildirildi.

''Sonuçta 8. Amerikan Ordusuna düzenli olarak çekilme için gerekli zamanı kazandırdı. Türk Tugayı böylece zorluklarla dolu ilk muharebe görevini şerefle yerine getirmiş oldu'' denilen bilgilendirme notunda, Türk Tugayı'nın katıldığı diğer muharebeler de anlatıldı.

Bilgilendirme notunda, ''Kore Savaşı 1922-1950 yılları arasında savaşa katılmayan Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir imtihan niteliği taşımış ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin üstün muharebe yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. Türk ulusu batı blokunun hürriyet ve demokrasi mücadelesinde güvenilir bir müttefik olduğunu kanıtlamış ve bu blokun ortak savunma sistemi olan NATO'ya dahil olmuştur.'' denildi.

Savaşın başından itibaren stratejik noktalarda görev alan Türk tugaylarının kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirdiği ve katıldığı muharebelerde; 37 subay, 26 astsubay, 658 er olmak üzere toplam 721 şehit, 2147 yaralı, 346 hasta, 234 esir ve 175 kayıp verdiğinin hatırlatıldığı bilgilendirme notunda, 462 Türk şehidinin Güney Kore'de Seul-Pusan Kasabası yakınlarındaki Tanggok mezarlığı içerisinde bulunan Pusan Şehitliği'nde bulunduğu bildirildi.

Bilgilendirme notunda, ''Bu savaş, Türk askerinin yalnız kendi memleketi için değil dünya barışını koruma adına vatanından binlerce kilometre uzaklarda da ne büyük fedakarlıkla savaştığını Üsteğmen Mehmet Gönenç örneğinde olduğu gibi canı pahasına savunmada bulunduğunu dünyaya göstermiştir. Tüm şehitlerimizi şükranla anıyoruz'' denildi.

Bilgilendirme notunda Kore Savaşı'na ilişkin fotoğraflara da yer verildi.
 
Top