Türkiye Balıkları -Tatlısu balıkları-Deniz balıkları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Türkiye'de 127 tatlısu balığı ve 384 deniz balığı türü bulunmaktadır.

Tatlısu balıkları


Türkiye'nin tatlı sularında en yaygın olan balık türleri hiç şüphesiz alabalıklar ve sazangiller familyasına ait olan ak balık ve üç ayrı türü ile Bıyıklı balık türleridir, ve neredeyse Türkiye'nin her bölgesinde her derede ve çayda bulunurlar. Bunların yanında sazangiller familyasına ait sazan balığı, çapak balığı, tahta balığı, kadife balığı, kızılkanat, kızılgöz gibi türler bulunur. Türkiye'de birçok alabalık türü mevcutdur. Bunlardan Abant alası, Anadolu alası gibi bazıları sadece Türkiye'de bulunurlar. Tatlı suların en yaygın yırtıcı balıkları yayın balığı, turna balığı, sudak balığı, yılan balığı ve tatlısu levreğidir. Türkiye'nin güneydoğusunda yayın balığının bir de Mezopotamya yayını diye ikinci bir türü bulunur. Ayrıca Türkiye'nin diğer bir yerlisi olan kangal balığı, cilt hastalıklarına karşi şifalı olması ile dünyaca ün kazanmıştır. Kefal adını taşıyan ama aslında sazangiller familyasına mensup olan inci kefali sadece Van Gölündebalık türüdür. bulunan bir yerli

Ticari açıdan en önemlileri sazan, gökkuşağı alabalığı, ak balık ve yayın balığıdır. 1970li yıllarda gökkuşağı alabalığının Kuzey Amerika'dan Türkiye'ye getirilmesi ve devlet tarafından üretimi desteklenmesinden sonra Türkiye'de büyük kapsamlı yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye'nin her yerinde alabalık yetiştiriliciğine rastlamak mümkündür. Ayrıca yayın balığı da havuzlarda üretilmeye başlanmıştır.

AYNALI SAZAN
Cyprinus Carpio, Spiegelkarpfen, Carpe Pullu sazanın çıplak çizili ve aynalı sazan olarak adlandırılan yan türlerinin üretime en elverişli olanıdır Kolay ürediği için çeşitli yörelerde ve bilhassa baraj göllerinde üretimi yapılmaktadır Yaşam öyküsü Pullu sazan gibidir Ekonomik değeri çok yüksektir Çeşitli ülkelerde yılda 200000 ton sazan üretimi yapılmaktadır

DAĞ ALABALIĞI
Salmo Trutta Macrostigma, Wandersaibling, Omle Chevalier Çoruh, Ege ve Konya Ereğli çevrelerinde dağ göllerinin soğuk, berrak ve temiz sularında yaşar Zaman zaman nehirlere de girer Bilimsel olarak dünyamızın son buzul çağında dağ göllerinde kalıp, geliştiği teorisi vardır Boyu 40-60 cm 'den 1 m 'ye, ağırlığı da 1-3 kg 'dan 14 kg 'a olabilir 3-4 yaşında olgunlaşıp göllerin buzla kaplandığı Ekim - Ocak aylarında yumurtalarını çakıllara bırakır Dişileri kg ağırlığına yaklaşık 3500 yumurta bırakır Çok lezzetli etinin yanı sıra, sertlik ve çevikliği ile avcılığı da değerlidir

DERE ALABALIĞI
Salmo Trutta Fario,Bachforelle, Truite De Rivire Soğuk, temiz ve hızlı akıntılı nehirlerde çevresine bağlı olarak yaşar Bölgesine kıskançtır, başka balıkların gelmesini istemez Boyları 30-40, en çok 60 cm ve 05-2 kgağırlıkta olabilir Yumuşakçalar ve yavru balıklarla beslenir Erkekleri 2, dişileri 3 yaşında olgunlaşıp Ekim - Ocak arasında kg/ağırlığına yumurta bırakır Zaman zaman akıntılara karşı 15-2 cm sıçrayarak yüzer En değerli tatlı su balıklarından biridir Lezzetli ve yararlı etiyle ekonomik değeri çok yüksektir

GÖL ALABALIĞI
Salmo Trutta Lacustris,Seeforelle, Truite De Lac Kuzey Batı Anadolu, Abant ve Yedi Göller Bölgesinde yayılış gösterir Çeşitli türleri vardır Türüne göre renk, boy ve beslenme farklılıkları gösterir Genelde temiz, bol oksijenli soğuk sularda fazla gezinmeden planktonlar, dip hayvanları ve küçük balıklarla beslenerek yaşar Boyları ortalama 25-40, yabanlarında 60-70 cm olabilir Eylül - Ocak arasında üreme yapar Yumurtalarını dipteki çakıllara yapıştırır Üretimi yapılmaz Eti çok lezzetli, ekonomik değeri bölgeseldir

SOMON
Salmo Salar,Lachs, Saumon Anayurdu Kuzey Amerika'dan dünyaya yayılmış, üretilmek üzere ülkemize getirilmiştir Boyu ortalama 60 - 100 cm, ağırlığı da 3 - 15 kg olabilir 150 cm 'e ulaşanları olur Hızlı akarsuların, oksijeni bol temiz sularında yaşar Doğal yetişenleri 2 - 3 m yükseğe atlaya sıçraya yüzerek, 2-3000 km'lik nehir kaynaklarına ulaşıp burada Ekim - Kasım arası üreme yapar Doğan yavrular tekrar acı sulara iniş yapar Yetişkinleri denize de uyum gösterir Etoburdur Böcekler, sinekler, kabuklular ve irili ufaklı balıklarla beslenir Tatlı su balıklarının eti en lezzetli olanıdır Ayrıca yumurtasından kırmızı havyar elde edilir Ekonomik değeri çok yüksektir

TURNA BALIĞI
Esox Lucius, Hecht, Brochet Karadenize akan nehirlerin berrak ve bol bitkili sularında ve çeşitli göllerimizde yaşar Tatlı su balıklarının en hareketlisi ve en yırtıcısıdır Tüm balıklara, hatta yaban ördeklerine saldırır Kendi yavrularını da yediği olur Yaşam şartları elverirse 20-25 yıl yaşar Erkekleri en çok 100, dişileri ise 150 cm'e kadar büyür 2-3 yaşından itibaren ilkbahar aylarında yaklaşık 200000 yumurta vererek üremeye başlar Genç ve küçüklerinin (1-3 kg) eti lezzetlidir Spor avcılığının en ünlü balıklarındandır

YAYIN
Silurus Glanis, Wels, Loup Akarsu ve göllerde yaşayan balıkların en büyüğü ve aynı zamanda en uzun yaşayanıdır Ortalama 1-2m den 3m'ye kadar boy ve 150 kg ağırlığa erişebilir 35-40 yıldan 100 yıla kadar yaşayabilir Yavaş akan nehirler, göllerde dipte hareketsiz yatarak yaşar Etobur bir balıktır Su altındaki bütün hayvanları yiyebilir Mayıs-Haziran arasında gece sessizliğinde yumurta döker Dişileri ağırlığına oranla kg başına 7000-25000 yumurta dökerler Tatlı su balıkları içinde eti en lezzetli balıklardan biridir Ekonomik değeri çok yüksekti
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Deniz balıkları

Türkiye Karadeniz’ de 247 tür, Marmara Denizin’ de 200 tür, Akdeniz’ de ise 285 tür balık yaşamaktadır. Tüm denizlerimizdeki balık türleri yaklaşık 350 dolayındadır. Ege ve Akdenizdeki balıkların bir bölümü 1876’ da Süveyş kanalının açılmasıyla Hint Okyanusundan gelerek kıyılarımıza yerleşmişlerdir. İçsularımızda ise 26’ sı ekonomik değer taşıyan 192 tür balık yaşamaktadır.

Ticari açıdan en önemli balıklar hamsi, kefal, istavrit, barbunya, sardalya, uskumru, mezgit, sargan, kalkan ve çipura türleridir. Ayrıca çipura Türkiye'nin Ege kıyılarında çok başarılı bir şekilde suni olarak da yetiştirilmektedir.
 
Top